Загуба на вкус и мирис

Загуба на вкус и мирис

 • Често срещан симптом на COVID-19 е загубата на обоняние или вкус.
 • Може да се наблюдава частична загуба, пълна загуба или промяна във вкуса или мириса.
 • Лечението с упражнения за обоняние би било ефективно за възвръщане на обонянието Ви.
 • Можете да обмислите лечение, ако усещането Ви за мирис и вкус не се възвръща след 2 седмици.
 • Загубата на обонянието или вкуса може да продължи като симптом на дългогодишния Covid-19.

Загубата на вкус и мирис са два често срещани симптома, свързани с коронавируса. Въпреки че точният механизъм на тези симптоми все още не е известен, учените са посочили няколко възможни причини.

В повечето случаи обонянието и вкусът се възвръщат в рамките на един месец, въпреки че при някои може да се наблюдава промяна в тези сетива за по-дълъг период от време. За тези, които изпитват трайна загуба на вкус и мирис след инфекция с коронавирус, съществуват редица възможни стратегии за лечение, които могат да помогнат за възстановяването на тези сетива.

Каква е причината за загубата на вкус и обоняние?

Внезапната загуба на вкус и мирис е един от най-ранните възможни симптоми на инфекция с коронавирус и се смята, че е налице в 53% от случаите. При някои хора тези сетива могат само да намалеят, докато при други може да се стигне до пълна загуба.

Освен загубата на вкус или мирис, COVID-19 може да причини и променено усещане за вкус, който може да бъде метален, безвкусен, сладък или солен. Чувството за мирис също може да бъде променено. Може да усещате неприятни миризми, като например дим или бензин, въпреки че в действителност те не присъстват.

Учените все още не са сигурни за точния механизъм, който стои зад тази промяна на мириса и вкуса, въпреки че имат някои хипотези.

Някои от възможните причини за загуба на миризма могат да бъдат:

 • Подуване на вътрешната лигавица на носа вследствие на възпаление, което причинява запушване на дихателните пътища на носа. В резултат на тази обструкция миризмите не могат да достигнат до рецепторите за миризми.
 • Временно увреждане на определена част от обонятелния тракт, която може да е рецепторите за миризми, или на неврологичните структури, които предават информацията по него.

Загубата на вкус може да се дължи на:

 • Фактът, че между системите, които регистрират миризмата и вкуса, съществува важна химическа връзка.
 • По-голямо количество рецептори АСЕ2, които се намират на езика. Тези рецептори са особено уязвими към коронавируса.
 • Рецепторните клетки, които обикновено предотвратяват твърде бързото разграждане на вкусовите молекули. Тъй като коронавирусът може да заеме тези рецепторни клетки, вкусовите молекули могат да се разградят по-бързо от обичайното, което води до загуба на вкус.

Дали загубата на вкус и мирис е налице при всички случаи на COVID-19?

Тъй като съществуват различни генетични варианти (наричани още щамове) на коронавируса, симптомите могат да бъдат малко по-различни или да бъдат по-тежки или по-слаби в зависимост от щама, с който сте се заразили. Повечето щамове на коронавируса се проявяват със сходни симптоми, въпреки че загубата на вкус и мирис е по-слабо изразена при варианта омикрон.

Колко дълго трае загубата на вкус и мирис?

Загубата на вкус или мирис, причинена от COVID-19, обикновено продължава около 8 дни, въпреки че има случаи, които продължават по-дълго. Някои хора могат да възвърнат усещането си за мирис или вкус и по-рано. Около 70% от всички хора, които са имали загуба на вкус или мирис, са се възстановили през първите 30 дни след заразяването. Други може да се нуждаят от допълнително лечение и наблюдение. В момента може да се обмисли лечение, ако симптомите Ви продължават повече от 2 седмици.

Какво още може да причини загуба на вкус и мирис?

Загубата на вкус и мирис не винаги се дължи на COVID-19. Загуба на обоняние може да се наблюдава и при общи заболявания, като например:

 • Обикновена настинка;
 • Грип;
 • Инфекция на синусите, наречена синузит;
 • Алергии;
 • Носни полипи.

Загубата на вкуса може да бъде причинена и от общи заболявания или да възникне като страничен ефект от някои лечения. Някои възможни причини включват:

 • Зъбни заболявания;
 • Антимикробна или антихипертензивна терапия (напр. АСЕ-инхибитори);
 • Химиотерапия или лъчетерапия на главата и шията;
 • Тонзилектомия;
 • Стоматологични процедури;
 • Хирургия на средното ухо;
 • Парализа на Бел.

Какво е подходящото лечение на загубата на вкус и обоняние?

В повечето случаи загубата на вкус или мирис изчезва от само себе си. Ако този симптом продължава повече от две седмици, може да се помисли за терапия. Загубата на вкус или мирис може да се лекува чрез обучение на обонянието. Това е процедура, която много ринолози сравняват с физиотерапия за носа. Предложено е използването на стероиди, въпреки че са необходими допълнителни изследвания.

Заключение

COVID-19 може да причини загуба на вкус и мирис в ранния стадий на инфекцията. Съществуват няколко вероятни механизма, които биха могли да причинят тези симптоми, като запушване на носа, увреждане на клетките или коронавирус, който заема рецепторните клетки, които обикновено получават информация за вкуса или мириса.

Повечето хора възвръщат усещането си за мирис и вкус след известно време, но има случаи, в които тези симптоми продължават дълго след инфекцията с Covid-19. За щастие, лечението с упражнения за обоняние е доказано ефективно за възстановяване на способността за обоняние. Проучванията предлагат и методи за лечение със стероиди, въпреки че все още са необходими допълнителни изследвания.

Често задавани въпроси

Загубата на вкус и мирис може да се появи при всеки, който е бил заразен с коронавирус. Това е много често срещан симптом, въпреки че не е задължително да е налице при всяка инфекция с COVID-19.

Точната причина за загубата на вкус и мирис, причинена от COVID-19, все още не е ясна, но тя може да се дължи на увреждане на обонятелните клетки, на подуване на носа, което причинява запушване, или на това, че коронавирусът заема определени рецепторни клетки.

Omicron може да причини загуба на вкус и мирис, въпреки че тези симптоми се проявяват по-рядко, отколкото при други щамове коронавируси.