COVID-19 и недостиг на въздух (задух)

COVID-19 и недостиг на въздух (задух)

Един от симптомите на COVID-19 е задух. Човек може да се чувства така, сякаш не може да си поеме дъх или да диша дълбоко.

Вирус, наречен коронавирус 2 на тежкия остър респираторен синдром (SARS-CoV-2), причинява коронавирусно заболяване 19 (COVID-19). Това заболяване може да причини задух, респираторни и други видове симптоми.

Случаите на COVID-19 варират по характер. Някои хора се възстановяват в домашни условия, докато при други настъпват усложнения и се налагат по-интензивни грижи, с лечение като кислородна терапия и механична вентилация.

Определени признаци могат да помогнат на човек да разбере дали задухът (недостигът на въздух) му е в резултат от COVID-19 или от друг здравословен проблем. В тази статия разглеждаме вариантите.

Разглеждаме също така как COVID-19 може да причини задух, начините за облекчаване на този симптом и кога да се потърси медицинска помощ.

Какво е усещането

Хората изпитват задух по различен начин. Както отбелязват експертите, усещането е субективно и може да варира по интензивност.

Някои хора описват, че се чувстват винаги задъхани. Други се чувстват така, сякаш не могат да дишат достатъчно дълбоко или да си поемат достатъчно въздух.

Когато проблемът е по-тежък, той може да накара човек непрекъснато да се задъхва или да се мъчи да си поеме дъх.

Човек може също така да усеща стягане в гърдите, особено когато се опитва да вдиша или издиша напълно.

Тези симптоми могат да се появят по време на физическа активност, въпреки че могат да се проявят и по всяко едно друго време.

Колко бързо се появява и развива симптомът на недостъг на въздух

Симптомите на COVID-19 могат да се появят 2-14 дни след излагане на SARS-CoV-2.

Инкубационният период – времето между излагането на вируса и появата на симптомите – е до 14 дни. Но много хора започват да изпитват симптоми в рамките на 4-5 дни.

Някои изследвания показват, че затрудненията в дишането се появяват средно 5 дни след появата на първия симптом на COVID-19 при хора, които се нуждаят от болнична помощ за заболяването.

Как COVID-19 причинява задух

Задухът, както и някои други симптоми на COVID-19, се появява поради начина, по който заболяването засяга белите дробове.

Обикновено белите дробове поемат кислород при всяко вдишване, а малки въздушни торбички, наречени алвеоли, улавят този кислород и го прехвърлят към близките кръвоносни съдове. По този начин кислородът навлиза в кръвообращението и достига до останалите части на тялото. Алвеолите абсорбират и въглеродния диоксид от кръвта и той се издишва.

Когато SARS-CoV-2 инфектира белодробната тъкан, той се разпространява бързо и може да засегне епителните клетки, покриващи дихателните пътища. Имунната система реагира, като освобождава клетки, които предизвикват възпаление в засегнатите тъкани.

Когато този възпалителен имунен отговор продължи да се случва, той възпрепятства редовното пренасяне на газове, включително кислород, в белите дробове и може да се натрупа течност.

Комбинирането на тези фактори може да затрудни дишането и да причини задух.

Кога да потърсите медицинска помощ при недостиг на въздух

Всеки човек с COVID-19 преживява по различен начин – и не всички проблеми с дишането означават, че заболяването е сериозно и се нуждаете от спешна медицинска помощ.

Задухът може да е лек, подобен на този в резултат на настинка или грип. В този случай е важно да останете вкъщи и да си почивате.

Ако някой проблем с дишането изглежда сериозен, особено ако бързо се влошава, потърсете лекарска помощ. Някои признаци, че това е необходимо, включват:

 • необходимост от постоянно задъхване или поемане на въздух;
 • невъзможност да се напълнят белите дробове с въздух;
 • болка в гръдния кош по време на дишане;
 • болка при задържане на дъха или невъзможност за това;
 • кашлица при вдишване.

Това може да означава по-тежка инфекция, която изисква лечение в болница.

Човек може да се нуждае от спешна медицинска помощ, ако:

 • има сериозни проблеми с дишането и не успява да си набави нужното количество кислород;
 • усещат постоянен натиск или болка в гърдите;
 • имат блед или синкав оттенък на устните, лицето или ноктите;
 • лицето е объркано и дезориентирано;
 • трудно се събужда или остава в съзнание.

Лечение на тежки случаи със задух (недостиг на въздух)

Човек с тежка форма на COVID-19 може да се нуждае от допълнителен кислород или механична вентилация. Последната включва поставяне на тръба в трахеята на човека. Тръбата е свързана с машина, наречена вентилатор, която помага на човека да диша.

Други лечения имат за цел да помогнат за контролиране на инфекцията и да решат проблеми, свързани със сатурацията на кислород в кръвта и функционирането на други органи.

Упражнения за справяне със задуха

Според Американската асоциация по белодробни болести правенето на дихателни упражнения може да помогне на белите дробове да работят по-ефективно. Това може да помогне на човек с лек случай на COVID-19, който причинява недостиг на въздух.

Ето няколко стратегии, които да опитате:

 • Дишане с присвити устни – Това е целенасочено и бавно дишане. Вдишвайте през носа и издишвайте бавно през стиснати устни. Стремете се всяко издишване да отнема поне два пъти повече време от всяко вдишване.
 • Коремно дишане – Това дишане включва активно ангажиране на корема и диафрагмата по време на дишане и може да помогне за укрепване на диафрагмата. Вдишвайте през носа. Опитайте се да поставите ръце върху корема, за да усетите как той се разширява. Издишайте бавно през устата, така че издишването да продължи два до три пъти повече от вдишването. Най-добре е да започнете да практикувате коремно дишане или дишане с присвити устни, когато човек може да диша най-удобно, например докато си почива.
 • Лежащи на предната част на тялото – Лежането в предно положение, по корем, с глава, обърната на една страна, докато почивате, облекчава задуха. Тази позиция може да намали тежестта на другите органи върху белите дробове и натиска от гравитацията, като помогне на белите дробове да се разширят. Легналото положение може да помогне особено на хора, които имат синдром на остра дихателна недостатъчност (ARDS), който може да бъде усложнение на COVID-19. ARDS включва сериозни проблеми, като например пълнене на белите дробове с течност и затруднено поемане на достатъчно кислород, и може да бъде животозастрашаващ.

Какво да правите, ако задухът се влоши

Важно е да следите задуха, тъй като първоначално той може да е лек, но да стане тежък и да изисква спешна медицинска помощ.

Тежкият задух може да е признак за продължаващо увреждане на белите дробове. Това може да доведе до Синдром на остър респираторен дистрес (ARDS) и до необходимост от по-интензивна намеса, например механична вентилация.

Синдромът на остър респираторен дистрес (ARDS) може да се развие при около 3-17% от хората с COVID-19. От центровете за контрол и превенция на заболяванията отбелязват, че средното време между началото на заболяването и усложнението – ARDS, е 8-12 дни.

Дълъг COVID и недостиг на въздух (задух)

След като се възстановят от първоначалната инфекция, някои хора продължават да изпитват симптоми на COVID-19 в продължение на седмици или месеци. Това се нарича дълъг COVID и може да включва задух.

Анализ от февруари 2021 г. показва, че около 20% от хората, които са дали положителен тест за инфекцията, са имали симптоми след 5 седмици, а около 10% са имали симптоми след 12 седмици. При други симптомите могат да продължат 6 месеца или по-дълго.

Продължителният ефект на пост ковид синдрома все още не е изяснен и от ключово значение е непрекъснатото наблюдение, с прегледи и кръвни изследвания.

Лекарите могат да препоръчат лечение и терапии за намаляване на симптомите. Това може да включва белодробна рехабилитация и дихателни упражнения.

Възможно ли е да е нещо друго?

COVID-19 не е единствената причина за задух. Други проблеми, които могат да причинят този и подобни симптоми, включват:

 • високоинтензивни тренировки;
 • високи нива на стрес или тревожност;
 • астма, хронична обструктивна белодробна болест или друг вид белодробно заболяване;
 • други инфекции, като настинка или грип.

Заключение

Вирусът, причиняващ COVID-19, може да инфектира белите дробове, причинявайки задух и други симптоми.

Задухът може да бъде лек, изискващ домашни грижи, или тежък, изискващ лечение в болница.

Ако този симптом е сериозен или внезапно се влоши, незабавно потърсете медицинска помощ.