Възстановяване и лечение в домашни условия при Covid-19

Възстановяване и лечение в домашни условия при Covid-19

В началото на 2022 г. няколко държави и области в Западния Тихоокеански регион съобщават за нарастващ брой на инфекциите с COVID-19, като повечето от тях се дължат на по-предаваемия вариант Omicron.

COVID-19 остава сериозно заболяване и за съжаление някои хора ще развият тежки или критични заболявания, а някои ще умрат. Въпреки това, при по-голямата част от заразените хора – особено ако са напълно ваксинирани – заболяването обикновено е леко или може да няма никакви симптоми. За тези хора е безопасно да се самонаблюдават и възстановяват у дома.

Ако сте заразени с COVID-19 и сте помолени да се изолирате и да се възстановите у дома, или ако се грижите за някой, който е заразен с COVID-19 у дома, как можете да осигурите безопасността на всички? Кога трябва да потърсите помощ? На тази страница са описани осем стъпки за безопасно възстановяване в домашни условия.

ᐉ Прочете още: Как се лекува ковид в домашни условия?

Кой може да остане у дома, за да се възстанови от COVID-19?

Възстановяването в домашни условия е подходящо, когато хората имат положителен тест за COVID-19 и:

  • нямат никакви симптоми или имат само леки симптоми, и
  • не са в категория с висок риск (например по-възрастни хора или хора с основни заболявания, като сърдечносъдови или хронични белодробни заболявания)

Повечето от тези хора могат безопасно да се възстановят у дома, след като се свържат със своя доставчик на здравни услуги за съвет.
Решението за възстановяване в домашни условия или за търсене на грижи в лечебно заведение трябва да се вземе под наблюдението на доставчик на здравни грижи в съответствие с протоколите на COVID-19 във Вашата страна или област. Протоколите трябва да включват кога и как да се прекрати домашната изолация.

8 стъпки за възстановяване за хора с Covid-19 в домашни условия

Ситуацията с пандемията от коронавируси се развива, но данните, с които разполагаме, подчертават важността на предприемането на тези осем ключови стъпки, когато човек с COVID-19 се възстановява у дома, за да се избегне разпространението на инфекцията, всички да са в безопасност и да се знае какво да се прави, ако състоянието на човека се промени.

Изолирайте лицето с COVID-19 и спазвайте дистанция

Лицето с COVID-19 трябва да остане в отделна стая. Ако това не е възможно, то трябва да спи в отделно легло. Те трябва да използват отделна баня/тоалетна. Ако това не е възможно, придвижването им в дома трябва да бъде ограничено само до основни цели (например ползване на банята). Освен това те трябва да се държат на разстояние най-малко 1 метър от всички останали.

Отворете прозорците, за да влезе свеж въздух

Изключително важно е да се осигури добра вентилация в стаята на лицето с COVID-19 и във всички общи помещения. Това означава да се осигури приток на свеж и чист въздух, доколкото е възможно, като се отварят прозорците, където това е безопасно.

ᐉ Прочете още: Ниски нива на кислород в кръвта при COVID-19

Определяне на лица, полагащи грижи

Трябва да има един или двама души, които да се грижат за лицето с COVID-19, и те не трябва да имат основни заболявания, които да ги излагат на риск от тежко заболяване.

Носете маски и поддържайте хигиена

Когато болният от COVID-19 се намира в една стая с друг човек, и двамата трябва да носят медицински маски за еднократна употреба (известни също като хирургически маски). Когато болногледачите напускат стаята на заразеното лице, те трябва да свалят маската си и задължително да измият ръцете си.

Заразеното лице трябва да има определени съдове, кърпи (включително кърпа за подсушаване на ръцете след измиването им) и спално бельо – и те не трябва да се споделят с никой друг. Всички повърхности, които често се докосват от заразеното лице, трябва да се дезинфекцират всеки ден.

Стаята на лицето с COVID-19 трябва да се почиства и дезинфекцира редовно и старателно в края на периода на изолация. Всички отпадъци, генерирани от заразеното лице (например използвани кърпички), трябва да се считат за инфекциозни и да се изхвърлят безопасно.

Лечение на всякакви симптоми

Симптомите на COVID-19 могат да продължат само няколко дни, като най-честите са повишена температура, суха кашлица и умора. Други симптоми, които са по-рядко срещани и могат да засегнат някои пациенти, включват загуба на вкус или мирис, запушване на носа, конюнктивит (известен също като зачервяване на очите), възпалено гърло, главоболие, болки в мускулите или ставите, различни видове кожни обриви, гадене или повръщане, диария и втрисане или замаяност.

Следвайте съветите на лекаря за това какви лекарства да приемате. Това може да включва лекарства за овладяване на главоболието или температурата. Домашните грижи може да изискват и използването на пулсоксиметър, който може да се използва за определяне на необходимостта от хоспитализация.

SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, няма да реагира на антибиотици. Въпреки това някои хора, които се разболеят от COVID-19, могат да развият и бактериална инфекция като усложнение. В този случай Вашият личен лекар може да препоръча антибиотици.

ᐉ Прочете още: Лечение на Covid-19

Подпомагане на психичното здраве

Положителният тест за COVID-19 може да предизвика сложни емоции у заразеното лице, както и у членовете на неговото домакинство. Разбираемо е да се чувствате уплашени или притеснени.

Има много начини да се погрижите за психичното си здраве и благополучие през този период, включително да говорите с човек, на когото имате доверие, и да участвате в безопасни дейности.

ᐉ Прочете още: Пост ковид синдром – Същност, симптоми и лечение

Без посетители

За да се предотврати разпространението на COVID-19, по време на домашното възстановяване не могат да се допускат посетители.

Предупредителни сигнали и търсене на медицинска помощ навреме

Когато някой се възстановява от COVID-19 у дома, състоянието му трябва да се следи поне веднъж дневно. Признаците, които могат да показват влошаване на състоянието, зависят от възрастта на заразения:

  • При възрастните те включват замайване, задух или затруднено дишане, болка в гърдите или дехидратация.
  • Децата също могат да изглеждат внезапно объркани, без апетит или да имат посинели устни или синьо лице.
  • Кърмачетата и бебетата могат да не могат да се кърмят.

Във всеки един от тези случаи потърсете спешна помощ.

Безопасно възстановяване в домашни условия

Възстановяването по домовете може да играе жизненоважна роля за оптималното използване на здравната система и да гарантира, че грижите в лечебните заведения са достъпни за хората, които наистина се нуждаят от тях. Като следват тези стъпки, лицата, които са положителни за COVID-19, но имат леки или никакви симптоми и са здрави, могат безопасно да се възстановят у дома, а членовете на техните семейства могат безопасно да подкрепят възстановяването им у дома.