Какво трябва да знаете за вариантите на коронавируса?

Какво трябва да знаете за вариантите на коронавируса?

Кратко ръководство за вариантите на коронавируса, които са актуални в момента.

Бележка: Информацията в тази статия е била точна към момента на първоначалното публикуване. Тъй като информацията за COVID-19 се променя бързо, ви препоръчваме да посещавате уебсайтовете на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Световната здравна организация (СЗО), както и на държавните и местните власти, за да получите най-новата информация.

Едно нещо, което знаем със сигурност за SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19, е, че той се променя непрекъснато. От началото на пандемията сме наблюдавали редица изявени варианти, включително Alpha, Beta, Delta и Omicron.

Въпреки че новите варианти са очаквана част от еволюцията на вирусите, наблюдението на всеки появил се вариант е от съществено значение, за да сме подготвени – в САЩ и в световен мащаб. Това е особено вярно, ако новият вариант е по-агресивен, силно трансмисивен, устойчив на ваксини, способен да причини по-тежко заболяване – или всичко изброено по-горе, в сравнение с оригиналния щам на вируса.

Световната здравна организация (СЗО) наименува новите варианти на коронавируса, като използва буквите на гръцката азбука, започвайки с варианта Alpha, който се появи през 2020 г.

По-долу е представен списък и информация за някои от вариантите, които са били в центъра на вниманието.

Omicron и неговите подварианти

Оригиналният щам Omicron (BA.1) е идентифициран за първи път в Ботсвана и Южна Африка в края на ноември 2021 г., а случаите бързо започват да се появяват и размножават в други държави. До декември Omicron предизвиква ежедневно нарастване на броя на случаите в САЩ до над един милион. В края на август 2022 г. един от тези подварианти, BA.5, съставлява повече от 88% от случаите в САЩ, което го прави преобладаващия вариант в тази страна. Свързаният с него вариант, BA.4, също бележи ръст, като съставлява около 8 % от случаите.

Доколко е заразен? Подвариантите на Omicron се считат за особено ефективни разпространители на болестта, а вариантите BA.5 и BA.4 изглежда са по-добри от другите подварианти в избягването на защитата, осигурявана от ваксините и предишната инфекция (въпреки че според лекарите ваксините все още осигуряват важна защита срещу тежко заболяване и смърт).

Оригиналният щам на Omicron е бил по-преносим от щама Delta. Едно от обясненията е, че повече от 30 от мутациите на Omicron са в протеина spike на вируса, частта, която се прикрепя към човешките клетки, и се смята, че няколко от тях увеличават вероятността от заразяване.

Колко сериозно е боледуването? Учените все още се опитват да научат повече за това дали субвариантите BA.5 и BA.4 могат да причинят по-тежко заболяване от своите предшественици. Според CDC данните сочат, че първоначалният щам Omicron като цяло е бил по-малко тежък от предишните варианти. Но също така е отбелязано, че рязкото нарастване на случаите може да доведе до значително увеличаване на хоспитализациите и смъртните случаи, както се случи по време на разпространението на варианта в началото на годината, когато приблизителните стойности на смъртността бяха толкова високи или по-високи, отколкото по време на рязкото нарастване на варианта Delta миналата есен.

Може ли ваксинацията да го предотврати? CDC казва, че макар да се очакват пробивни инфекции при ваксинирани хора, ваксинирането и поддържането на актуална ваксина и бустерна инжекция е най-добрата защита срещу Омикрон.

През март, докато все още се появяваха данни за това колко дълго ще продължи действието на първата бустерна инжекция, САЩ одобриха втора бустерна инжекция с една от ваксините срещу мРНК за възрастни на възраст 50 и повече години – и всички възрастни, които са получили ваксината и бустерната инжекция на Johnson and Johnson, като им се дава възможност да изберат четвърта инжекция. Подобно разрешение е направено и за хора с определени имунни дефицити.

През август 2022 г. FDA разреши както двувалентна бустерна ваксина на Pfizer-BioNTech за хора на 12 и повече години, така и двувалентна ваксина на Moderna за възрастни на 18 и повече години. Тези бустери са предназначени да предпазват от заболяване, причинено от оригиналния щам на вируса SARS-CoV-2, както и от варианта Omicron. Лицата могат да получат бустерната инжекция, като започнат два месеца след приключване на двудозовата първична серия или след получаване на предишна бустерна доза.

 Прочете още: Covid-19 Omicron вариант

Delta

Delta (B.1.617.2) е идентифициран за първи път в Индия в края на 2020 г.; скоро се разпространява по целия свят, превръщайки се в преобладаващата версия на коронавируса – докато Omicron не заема мястото му в средата на декември.

Доколко е заразен? Смята се, че Delta е причинил повече от два пъти повече инфекции в сравнение с предишните варианти – в Кънектикът той е бил с 80 до 90% по-заразен от варианта Alpha. В САЩ през юни 2021 г., след стабилен спад на случаите на COVID-19 и на хоспитализациите, появата на Delta съвпадна с бързото обръщане на тази тенденция. През есента на 2021 г. се наблюдават скокове дори в най-ваксинираните щати, което кара експертите да призоват хората да си направят подсилващи инжекции.

Колко сериозно е боледуването? Делта причинява по-тежко заболяване от другите варианти при хора, които не са били ваксинирани. Ранни проучвания от Шотландия и Канада, цитирани от CDC, сочат, че Delta е по-вероятно да доведе до хоспитализация при неваксинираните. Доклад в Lancet от миналото лято установи, че при хората в Англия рискът от хоспитализация при Делта е двойно по-висок, отколкото при Алфа – доминиращия досега вариант в тази страна.

Може ли ваксинацията да го предотврати? И трите ваксини в САЩ се считат за високо ефективни срещу тежки заболявания, хоспитализации и смърт от делта. Нито една ваксина не е 100% ефективна и Делта е предизвикала пробив на инфекции при някои напълно ваксинирани хора. Също така, заразените ваксинирани хора биха могли да разпространят вируса сред други, въпреки че вероятно те са били заразни за по-кратко време.

Делта също така накара CDC да препоръча „многопластови стратегии за превенция“ както за ваксинираните, така и за неваксинираните. Това означава, че в допълнение към поддържането на актуални ваксини, на хората е препоръчано да практикуват такива стратегии като миене на ръцете, носене на маски и поддържане на физическа дистанция един от друг, особено когато са на закрито на места, където има значително или високо разпространение на вируса.

Delta AY.4.2*

Delta AY.4.2, понякога наричана неправилно Delta Plus, всъщност е най-значимата от редица разклонения на Delta, някои от които имат нови за Delta мутации, но са открити в други варианти. AY.4.2 имаше две мутации на своя протеин на шипа, AY145H и A222V, които се смятаха за ключови, но те не бяха разположени на място, където биха попречили на ваксините или лечението. Смяташе се, че този вариант е малко по-заразен от самата делта, но докато Великобритания следеше за постоянно нарастване на AY4.2, в САЩ то не се увеличаваше толкова бързо.

Доколко е заразен? Макар че данните са ограничени, смята се, че тя е с 10 до 20% по-заразна от делтата.

Колко сериозно е боледуването? Не изглежда да представлява по-голям риск от хоспитализация или смърт.

Може ли да се предотврати с ваксинация? Съществуват някои данни, които показват, че ваксините са ефективни срещу AY.4.2. Експертите препоръчват също така маскиране, физическо отдалечаване и други стратегии за намаляване на риска.

  • Технически AY.4.2 е разклонение на Delta и сам по себе си не е вариант на коронавирус.

Beta

Този вариант, или B.1.351, беше идентифициран в Южна Африка в края на 2020 г. и се разпространи в други държави. Експертите бяха обезпокоени от няколкото му мутации и потенциала му да избягва антитела. Бета не е бил разпространен в САЩ.

Доколко е заразен? Според CDC Beta е с около 50% по-заразен от оригиналния щам на коронавируса.

Колко сериозно е боледуването? Има данни, които сочат, че вероятността Beta да доведе до хоспитализация и смърт е по-голяма, отколкото при други варианти.

Може ли да се предотврати с ваксинация? Южна Африка спря предлагането на ваксината на AstraZeneca-Oxford (която не се предлага в САЩ) в началото на 2021 г., след като клиничните изпитвания показаха, че тя не осигурява силна защита срещу леки и умерени заболявания от варианта Beta. Компаниите Pfizer-BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson също съобщават за по-слаба защита срещу Бета.

Alpha

Alpha (B.1.1.7) е първият от широко рекламираните варианти. Alpha се появи за първи път във Великобритания през ноември 2020 г., а през декември същата година инфекциите рязко нараснаха. Скоро той се появи по целия свят и се превърна в доминиращ вариант в САЩ, където CDC го класифицира като вариант, пораждащ безпокойство. След това Alpha изчезна с появата на по-агресивния вариант Delta.

Доколко е заразен? Смята се, че някои мутации в белтъка Alpha spike го правят по-заразен. Смяташе се, че линията B.1.1.7 е от 30 до 50 % по-заразна от оригиналния щам SARS-CoV-2. В САЩ в средата на април 2021 г. – преди Делта да стане преобладаваща – Алфа е съставлявал 66% от случаите, според проучване, публикувано през юни от CDC.

Колко сериозно е боледуването? Проучванията показват, че линията B.1.1.7 е по-вероятно да вкара заразените хора в болница и е по-смъртоносна от оригиналния вирус.

Може ли да се предотврати чрез ваксинация? Компаниите Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson заявиха, че техните ваксини са били ефективни за предотвратяване на тежки заболявания и хоспитализация в случаите на Alpha.

Има ли други варианти, за които да се притеснявате?

Понастоящем CDC се фокусира върху Omicron и неговите подварианти като варианти, пораждащи безпокойство в САЩ, което включва B.1.1.529, BA.1, BA.1.1., BA.2, BA.3, BA.4 и BA.5. Класификацията се дава на варианти, които показват повишена трансмисивност, могат да причинят по-тежко заболяване, могат да бъдат устойчиви на антитела от предишни инфекции или ваксинация и/или показват способност да избягват диагностично откриване.

Агенцията продължава да следи за други варианти, които или вече не са открити в САЩ, или се разпространяват с достатъчно бавни темпове, така че не представляват сериозен риск. Освен Alpha Beta и Delta, те включват Gamma, Epsilon, Eta, Iota, Kappa, Mu и Zeta, както и варианта 1.617.3.

Експертите казват, че едно от опасенията им е, че ограниченият достъп до ваксини в целия свят ще доведе до рязко увеличаване на случаите на COVID-19, а това ще увеличи шансовете за поява на варианти, свързани с него.