Covid-19 ваксини за деца под 5 години

Covid-19 ваксини за деца под 5 години

Covid-19 ваксини за деца под 5 години? Какво трябва да знаят родителите? Ваксините на Pfizer и Moderna получават разрешения за спешна употреба от администрация по храните и лекарствата на САЩ.

След многократни отлагания най-накрая много малките деца могат да бъдат ваксинирани за COVID-19. В средата на юни Агенцията по храните и лекарствата (FDA) издаде разрешение за спешна употреба (EUA) на ваксината на Pfizer за COVID-19 за деца на възраст от 6 месеца до 5 години, както и на ваксината на Moderna за деца на възраст от 6 месеца до 6 години. Скоро след това Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчаха ваксините, които трябва да станат достъпни в началото на следващата седмица.

Докато някои родители отброяват дните и нямат търпение да ваксинират децата си, други се колебаят и имат въпроси:

  • Безопасни ли са ваксините?
  • Колко ефективни са те, особено срещу Омикрон?
  • Трябва ли да се ваксинира дете, което наскоро е прекарало COVID-19?

Досега броят на ваксинираните малки деца не е бил висок. По данни на CDC в национален мащаб само около 29 % от децата на възраст от 5 до 11 години са напълно ваксинирани. За сравнение, сред децата на възраст от 12 до 17 години ваксинираните са 60%. В Съединените щати има около 18 милиона деца на възраст под 5 години.

Д-р Лесли Суде, педиатър от Йейлската болница, казва, че откриването на ваксинацията за тази по-млада група е още един начин за управление на пандемията, за да се осигури по-голяма безопасност за всички.

„Въпреки че значителна част от населението не е имала право на ваксинация, все още е имало възможност за широко разпространение на COVID сред децата, които след това биха могли да продължат да го предават на по-възрастните хора“, казва тя. „А докато вирусът се разпространява от човек на човек, той може да продължи да се променя и да се развива в нови варианти.“

За да отговорим на въпросите на родителите относно ваксинирането на малки деца, разговаряхме с д-р Суде и д-р Томас Мъри, доктор по медицина, специалист по детски инфекциозни болести.

Кои COVID-19 ваксини вече са разрешени за малки деца?

Ваксината на Pfizer е разрешена и одобрена за деца на възраст от 6 месеца до 5 години. (Вече са налични ваксини на Pfizer за деца на възраст от 5 години.) Ваксината Moderna е разрешена за деца на възраст от 6 месеца до 6 години.

Ваксини за деца – безопасни ли са?

За да получат статут на „разрешени за спешна употреба (EUA)“, Pfizer и Moderna трябваше поотделно да представят резултатите от клинични изпитвания, които показват, че техните ваксини са безопасни и ефективни в целевите възрастови групи.

Въпреки че резултатите са предварителни и все още не са рецензирани или публикувани в академични списания, данните са прегледани от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) и комитет от независими експерти по ваксините. FDA публикува свой собствен анализ на ваксините, в който се казва, че те не предизвикват опасения за безопасността и са ефективни.

„Съществуват много процеси за гарантиране на безопасността, включително надзор от страна на консултативните групи по ваксините, FDA и производителите на ваксини„, казва д-р Суде. „Имаме щастието да живеем в страна, в която тези надзорни мерки са въведени. Децата получават по-малки дози, отколкото възрастните, но въпреки това получават силни реакции на антитела без никакви опасения за безопасността.“

Ето някои допълнителни подробности за профилите на безопасност за всеки от тях:

Ваксина на Pfizer: В клиничните изпитвания на Pfizer са участвали 4 500 деца. При децата на възраст под 5 години 1 678 деца са получили две дози с разлика от три седмици и след това трета доза най-малко два месеца след втората доза. Ваксината се понася добре и няма сигнали за нови проблеми с безопасността; повечето странични ефекти са били леки или умерени.

Ваксина на Moderna: Компанията е включила в проучванията си приблизително 11 700 деца на възраст от 6 месеца до 12 години, включително 6 700 на възраст под 6 години. Всички деца са получили две дози от ваксината с интервал от 28 дни. Според данните на компанията повечето странични ефекти (за групата под 6 години) са били леки или умерени и са били докладвани най-вече след втората доза. Не са установени нови проблеми, свързани с безопасността.

И при двете ваксини не е имало случаи на миокардит или перикардит – състояния, които включват възпаление на сърдечния мускул и околните тъкани. Тези състояния са известни, но редки рискове за млади мъже, които получават ваксината на Moderna или COVID-19 на Pfizer.

Covid-19 ваксини за деца – Ефективни ли са?

Ето подробности за ефикасността на всяка ваксина:

Ваксини за деца на Pfizer: След третата доза децата на възраст 5 и по-малко години са предизвикали силен имунен отговор, а ефикасността е била 80,3% за предотвратяване на симптоматична инфекция. Тези предварителни резултати се основават на 10 симптоматични случая, установени седем дни след третата доза. Имунният отговор сред децата под 5 години (измерен един месец след третата доза) се сравнява благоприятно с този при две дози сред лица на възраст от 16 до 25 години. Важно е да се отбележи, че част от проучванията са проведени преди вариантът Omicron да стане преобладаващ.

Ваксини за деца на Moderna: Междинните резултати показват, че ваксината е била 51% ефективна срещу симптоматична инфекция сред деца на възраст от 6 месеца до 2 години и 37% ефективна сред тези на възраст от 2 до 5 години. И в двете възрастови групи две дози са били благоприятни в сравнение с имунния отговор, който възрастните на възраст от 18 до 25 години са имали след две дози. Проучванията са проведени по време на вълната Omicron.

Ефикасността на двете ваксини е била значително по-ниска при тези възрастови групи в сравнение с ефикасността им при възрастни. (В клиничните изпитвания, използвани за издаване на разрешенията на FDA за употреба на ваксините COVID-19 на Pfizer и Moderna за възрастни, ефикасността е била съответно 94 % и 95 %.)

„Важно е да сме наясно с това, което знаем за ваксините досега, по отношение на това какво правят и какво не правят“, казва д-р Мъри.

Като цяло ваксините за възрастни са имали по-висока ефикасност, защото са били създадени, за да съответстват на оригиналния вирус, който оттогава е мутирал, посочва той. „Знаем, че хората, които са ваксинирани срещу това заболяване, все още могат да се заразят с нови варианти. Въпреки това ваксините остават много полезни за намаляване на тежестта на заболяването“, казва д-р Мъри. „Знаем, че ваксините все още предлагат тази по-голяма защита за възрастните и очакваме същото и при децата. Но не знаем как тези ваксини ще се представят в реалния живот по отношение на защитата от заразяване“.

Същите ли са дозите на ваксината за COVID-19 за деца и за възрастни?

Не.

Ваксини за деца на Pfizer – децата под 5-годишна възраст получават три дози от по 3 микрограма. Децата на възраст от 5 до 11 години получават две дози по 10 микрограма. Децата на 12 и повече години получават две 30-микрограмни дози, което е същото като при възрастните.

Ваксини за деца на Moderna – децата под 6-годишна възраст получават две 25-микрограмни дози, в сравнение с две 50-микрограмни дози за възрастта от 6 до 12 години и две 100-микрограмни дози за възрастта от 12 години нагоре.

Какво става, ако детето вече е имало COVID-19?

Според проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) до края на февруари три четвърти от децата в САЩ вече са имали COVID-19. Тъй като този брой вече е по-висок, някои родители може да се запитат дали децата им вече имат някаква имунологична защита въз основа на инфекцията.

„Отговорът е същият, както при възрастните“, казва д-р Суде. „Имунитетът, който получаваме от естествената инфекция, има някои предимства, които ваксиналният имунитет не може да осигури, и обратното също е вярно. Съществуват доказателства, че хибридният имунитет, или естествената инфекция, съчетана с ваксинация, може да бъде най-добрият вид имунитет. Но измерването на хибридния имунитет е сложно и все още има много неизвестни неща – например колко дълго трае хибридният имунитет.“

Трябва ли родителите да изчакат, ако бъде разработена ваксина, специфична за Omicron?

Въпреки че Moderna тества специфичен за Omicron бустер, не е препоръчително да се чака да се появи подобно нещо, казва д-р Мъри. Това е така, защото първо ще бъде предназначен за възрастни и ще трябва да премине през всички необходими стъпки за безопасност и регулиране, което означава, че може да мине много време, преди подобно нещо да бъде достъпно за деца.

„Въпреки това, ако сега ваксинирате децата си с настоящите ваксини, всички нови подсилващи ваксини или ваксини, разработени по пътя, могат да се използват за повишаване на защитата, която те вече имат“, казва той.

Д-р Суде е съгласен. „Научната общност реагира възможно най-бързо. Вирусът мутира по-бързо, отколкото можем да разработим нови ваксини, както и да ги тестваме и да направим необходимите изпитвания за безопасност“, казва д-р Суде. „Винаги ще изоставаме с няколко крачки, но все пак можем да получим известно ниво на имунитет, ако сме в крак с актуалните налични ваксини.“

Ще се нуждаят ли децата от бустер ваксини?

Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ заяви, че въз основа на опита с възрастни може да се наложи да се приложи подсилваща доза и при деца под 5 години. Moderna започна да тества бустерни инжекции при всички възрастови групи на децата. Бустерът за деца под 6 години вероятно ще бъде или оригиналната ваксина, или нова версия, върху която компанията работи и която е насочена към варианта Omicron.