Сравнение на ваксините за COVID-19: По какво се различават?

Сравнение на ваксините за COVID-19: По какво се различават?

Информация, която да ви помогне да направите най-добрия избор.

Забележка: Информацията в тази статия е била точна към момента на първоначалното публикуване. Тъй като информацията за COVID-19 се променя бързо, ви препоръчваме да посещавате уебсайтовете на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Световната здравна организация (СЗО), както и на държавните и местните власти, за да получите най-новата информация.

Тъй като пандемията COVID-19 навлиза в третата си година, вариантът Omicron и неговите подварианти BA.5 и BA.4 са причина за увеличаване на случаите в САЩ, предимно сред неваксинирани хора, и дори причиняват инфекции при някои ваксинирани хора. Добрата новина е, че се очаква ваксините срещу COVID-19 все още да са ефективни за предотвратяване на тежки заболявания, хоспитализация и смърт от COVID-19.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ могат да бъдат ваксинирани бебета, деца и възрастни на възраст над 6 месеца.

Тъй като вирусът SARS-CoV-2 мутира и се появяват нови варианти, е важно да следим колко добре действат ваксините, но това е и трудна задача, като се има предвид потокът от информация (и дезинформация), който ни залива от толкова много посоки.

Направихме сравнение на най-известните ваксини COVID-19.

Четирите най-популярни ваксини в България

В следващата част от тази статия ще разгледаме четирите най-популярни ваксини, които се предлагат на българския пазар.

Pfizer-BioNTech

Ваксината на Pfizer-BioNTech (търговско наименование: Comirnaty) получи пълно одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през август 2021 г. за хора на възраст 16 и повече години. Преди това тя беше първата ваксина COVID-19, която получи разрешение за извънредна употреба от FDA (EUA) още през декември 2020 г., след като компанията съобщи, че нейната ваксина е високо ефективна за предотвратяване на симптоматично заболяване. Това е ваксина с месинджър РНК (мРНК), която използва сравнително нова технология. Тя трябва да се съхранява при температури на ниво фризер, което може да затрудни разпространението ѝ в сравнение с някои други ваксини.

Кой може да си я постави: Бебета, деца и тийнейджъри на възраст от 6 месеца до 15 години могат да се ваксинират с разрешение за ползване на ЕС.

Дозировка: За първичната серия: две инжекции с интервал от 3-8 седмици. Въпреки че това обхваща всички лица на възраст от 6 месеца нагоре, дозите за бебета и деца са различни от тези за възрастни. Ако наскоро сте се заразили с COVID-19, може да обмислите да отложите втората си първична доза или бустерната доза с 3 месеца от момента, в който сте започнали да изпитвате симптоми, или (ако не сте имали симптоми) от датата на положителния резултат от теста. За някои хора на възраст над 12 години, особено за момчета и мъже на възраст между 12 и 39 години, CDC предлага осемседмичен интервал между двете инжекции, за да се намали рискът от миокардит – необичаен страничен ефект (вж. предупрежденията на FDA по-долу).

Кой може да се подсили: Повечето възрастни трябва да получат актуализирана бивалентна бустерна ваксина на Pfizer-BioNTech или Moderna поне 2 месеца след основната серия. Деца на възраст едва 5 години и тийнейджъри също могат да получат бивалентен бустер на Pfizer. Бивалентните бустери, разрешени през август 2022 г., са предназначени за защита срещу заболяване, причинено от оригиналния щам на вируса SARS-CoV-2, както и от вариантите Omicron BA.4 и BA.5.

Ако сте с понижен имунитет: Деца и тийнейджъри на възраст от 5 до 17 години трябва да получат три първични дози от Pfizer-BioNTech, включително втора доза три седмици след първата и трета доза четири седмици по-късно. Тийнейджърите на 12 и повече години също могат да получат бустерна доза Pfizer-BioNTech три месеца след приключване на първичната серия и втора бустерна доза четири седмици след първата. Възрастните, които са с отслабен имунитет, могат да избират между трите налични ваксини, като следват схема, подобна на тази при тийнейджърите с отслабен имунитет (в зависимост от това коя ваксина изберат – препоръчват се ваксините на Pfizer или Moderna, а не на Johnson & Johnson). Повече информация за имунокомпрометирани лица е налична на уебсайта на CDC.

Възможни странични ефекти: Болка, зачервяване или подуване на мястото, където е поставена инжекцията, и/или умора, главоболие, мускулна болка, втрисане, треска или гадене в останалата част на тялото. Ако се появят тези странични ефекти, те трябва да отшумят за няколко дни. Няколко нежелани реакции са сериозни, но са редки. Те включват анафилаксия – тежка реакция, която се лекува с епинефрин (лекарството в Epipens®).

Предупреждения: FDA добави предупредителен етикет върху мРНК ваксините относно сериозни (но редки) случаи на възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и на външната обвивка на сърцето (перикардит) при юноши и млади възрастни, които по-често се появяват след втората доза мРНК ваксина. В повечето случаи възпалението се подобрява от само себе си без лечение.

Как действа ваксината: Използва се мРНК технология, която е нов вид ваксина. Тя действа, като изпраща инструкции на клетките-домакини в организма за създаване на копия на протеин шип (като шиповете, които виждате да стърчат от коронавируса на снимките). Но нашите клетки разпознават, че този протеин не им принадлежи, и имунната система реагира, като активира имунните клетки и произвежда антитела. Това ще подтикне организма да разпознае и атакува истинския протеин на SARS CoV-2 с шипове, ако бъдете изложени на действителния вирус.

Колко добре действа: Когато през декември 2020 г. Pfizer-BioNTech кандидатства за разрешение от FDA за своята ваксина, първоначалните клинични данни от фаза 3 надминаха очакванията с 95% ефикасност въз основа на независим анализ от FDA. Но данните за реалната ефективност при възрастни показват, че защитата от първичната серия от две дози mRNA отслабва с течение на времето; въпреки това бустерната доза (за тези, които отговарят на условията) връща имунната система до стабилни нива.

Доколко добре действа срещу варианти: Според експертите ваксината, последвана от бустери за някои групи, все още осигурява защита срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт, но новите варианти са предизвикали „пробивни“ инфекции при ваксинирани хора. В момента компанията разработва нови бустерни инжекции, насочени към подвариантите BA.4 и BA.5 Omicron, които към юли са причина за по-голямата част от случаите в тази страна.

По-рано тази година Центърът за контрол на заболяванията публикува данни, които показват, че бустерните инжекции с мРНК осигуряват значителна защита срещу хоспитализация от оригиналния щам Omicron и могат да намалят риска от посещение в спешно отделение или клиника за спешна помощ. Допълнителни данни от CDC през февруари сочат, че ефективността на бустерните ваксини mRNA срещу хоспитализация и посещение на спешно отделение или център за спешна помощ отслабва след около четири месеца.

Moderna

FDA издаде пълно одобрение на ваксината Moderna (търговско наименование: Spikevax) за хора на 18 и повече години през януари 2022 г., с което се надгражда разрешението за употреба на ваксината, издадено през декември 2020 г. (седмица след Pfizer-BioNTech). Moderna използва същата mRNA технология като Pfizer-BioNTech и има сходна висока ефективност при предотвратяването на симптоматично заболяване, когато компаниите кандидатстват за разрешение; тя също трябва да се съхранява при температури на ниво фризер.

Кой може да си я постави: Кърмачета, деца и възрастни на възраст 6 месеца и повече в САЩ.

Дозировка: За първичната серия: две инжекции с интервал от 4 до 8 седмици. Ако наскоро сте се заразили с COVID-19, може да обмислите отлагане на втората първична доза или на бустерната доза с 3 месеца от момента, в който сте започнали да изпитвате симптоми, или (ако не сте имали симптоми) от датата на положителния резултат от теста. Дозировките за деца се различават от дозите за възрастни. За някои хора на възраст над 12 години, особено за момчета и мъже на възраст между 12 и 39 години, CDC предлага осемседмичен интервал между двете инжекции, за да се намали рискът от миокардит – необичаен страничен ефект (вж. предупрежденията на FDA по-долу).

Кой може да се подложи на подсилваща ваксинация: Повечето възрастни трябва да получат актуализирана бивалентна бустерна ваксина Pfizer-BioNTech или Moderna най-малко пет месеца след основната серия Moderna. Деца на 6-годишна възраст и тийнейджъри също могат да получат бивалентен бустер на Moderna. Бивалентните бустерни инжекции, разрешени през август 2022 г., са предназначени да предпазват от заболяване, причинено от оригиналния щам на вируса SARS-CoV-2, както и от вариантите Omicron BA.4 и BA.5.

Ако сте с понижен имунитет: Всеки човек на 18 и повече години, който е с умерено или тежко нарушен имунитет, трябва да си направи допълнителна първична инжекция (или трета доза) от ваксината на Pfizer-BioNTech или Moderna 28 дни след втората инжекция от Moderna. Те ще имат право на бустерна ваксина пет месеца по-късно и в повечето случаи могат да изберат бустерна ваксина Moderna или Pfizer-BioNTech. Възрастните с определени имунни дефицити също трябва да получат втора бустерна ваксина Pfizer-BioNTech или Moderna; имунокомпрометираните тийнейджъри на възраст 12-17 години трябва да получат тази бустерна ваксина от Pfizer. Допълнителна информация за хора с имунокомпрометиран организъм е достъпна на уебсайта наCDC.

Възможни нежелани реакции: Страничните ефекти са подобни на тези при ваксината на Pfizer-BioNTech: Болка, зачервяване или подуване на мястото, където е поставена инжекцията, и/или умора, главоболие, мускулна болка, втрисане, треска или гадене в останалата част на тялото. Ако се появят някои от тези нежелани реакции, те трябва да изчезнат за няколко дни. Няколко нежелани реакции са сериозни, но са редки. Те включват анафилаксия – тежка реакция, която се лекува с епинефрин (лекарството в Epipens®).

Предупреждения: FDA постави предупредителен етикет на ваксината Moderna относно „вероятна връзка“ с докладвани случаи на възпаление на сърцето при млади хора. Това възпаление може да се появи в сърдечния мускул (миокардит) или във външната обвивка на сърцето (перикардит) – то по-често се появява след втората доза от ваксината мРНК. В повечето случаи възпалението се подобрява от само себе си без лечение.

Как действа ваксината: Подобно на ваксината на Пфайзер, това е мРНК ваксина, която изпраща на клетките на тялото инструкции за изработване на протеин на шип, който ще обучи имунната система да го разпознае. След това имунната система ще атакува белтъка на шипа следващия път, когато види такъв (прикрепен към действителния вирус на SARS CoV-2).

Колко добре действа: Първоначалните клинични данни от фаза 3 на Moderna през декември 2020 г. са подобни на тези на Pfizer-BioNTech – към този момент и двете ваксини показват около 95% ефикасност.

Колко добре действа срещу варианти: Докато експертите твърдят, че ваксината, последвана от бустери за някои групи, все още осигурява защита срещу тежки заболявания, хоспитализация и смърт, новите варианти са причинили „пробив“ на инфекции при ваксинирани хора. В момента компанията разработва нови бустерни инжекции, насочени към подвариантите BA.4 и BA.5 Omicron, които към юли са причина за по-голямата част от случаите в тази страна.

По-рано тази година Центърът за контрол на заболяванията публикува данни, които показват, че бустерните инжекции с мРНК осигуряват значителна защита срещу хоспитализация от оригиналния щам Omicron и могат да намалят риска от посещение в спешно отделение или клиника за спешна помощ. Допълнителни данни от CDC през февруари сочат, че ефективността на бустерните ваксини mRNA срещу хоспитализация и посещение на спешно отделение или център за спешна помощ отслабва след около четири месеца.

Johnson & Johnson

FDA разреши ваксината срещу коронавирус на Johnson & Johnson (търговска марка: Janssen) през февруари 2021 г. За разлика от първите две ваксини, това е ваксина носител или вирусен вектор – вид ваксина, която е била използвана и преди за грип. Стратегията за еднократна употреба улеснява разпространението и прилагането на ваксината на J&J сред хората, които я намират за най-удобната за поставяне ваксина. Но през пролетта на 2021 г. опасенията за редки кръвни съсиреци, свързани с ваксината, накараха правителството да сложи пауза върху нея, която скоро беше отменена. След това, през декември CDC отново реагира на тези опасения, като изрази предпочитание към инжекциите на Pfizer и Moderna. През май FDA въведе нови ограничения за лицата, които могат да получат ваксината на J&J, въз основа на друг преглед на данните за животозастрашаващите съсиреци.

Кой може да си я постави: Възрастни на 18 и повече години, които изрично поискат ваксината J&J или които не могат да се възползват от другите налични ваксини по медицински причини.

Дозировка: Еднократна инжекция. Напълно ефективна две седмици след ваксинацията.

Кой може да получи бустерната ваксина: Всеки, на когото е поставена основната ваксина J&J, може да получи бивалентна бустерна ваксина на Pfizer-BioNTech или Moderna най-малко 2 месеца по-късно. Ако наскоро сте се подложили на COVID-19, може да обмислите отлагане на бустера с 3 месеца от момента, в който сте започнали да изпитвате симптоми или (ако не сте имали симптоми) от датата на положителния резултат от теста.

Ако сте с понижен имунитет: Ако сте получили единична инжекция от J&J, трябва да си направите втора инжекция от Pfizer или Moderna на четири седмици и бустер два месеца по-късно (Pfizer и Moderna са за предпочитане в повечето случаи). Имунокомпрометирани тийнейджъри и възрастни на възраст 12 и повече години могат да получат 2-ра бустерна доза (4-та доза) от ваксината mRNA най-малко четири месеца след първата бустерна доза.

Възможни нежелани реакции: Болка, зачервяване, подуване на ръката, в която е поставена инжекцията; умора, главоболие, болки в мускулите, втрисане, треска, гадене в останалите части на тялото. Ако се появят някои от тези странични ефекти, те трябва да изчезнат за няколко дни.

Предупреждения: През юли FDA приложи предупреждение към ваксината на Johnson & Johnson, след като бяха докладвани редки случаи на неврологично заболяване синдром на Гилен-Баре при малък брой ваксинирани. Повечето от случаите са възникнали в рамките на 42 дни след ваксинацията.

През април 2021 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата добави предупредителен етикет, след като прекрати паузата на ваксината, която беше препоръчала „от голяма предпазливост“ заради рядко срещано, но потенциално фатално нарушение на кръвосъсирването, което се появи при малък брой реципиенти.

През декември FDA актуализира информационния си лист за ваксината, за да включи информация за рядкото, но сериозно нарушение на кръвосъсирването, наречено синдром на тромбоза с тромбоцитопения (ТТС), което е свързано с ваксината. През май, след поредния преглед на наличните данни за този риск, FDA взе решение да наложи ограничения върху достъпа до ваксината на J&J.

Как действа ваксината: Това е ваксина носител, която използва различен подход от мРНК ваксините, за да инструктира човешките клетки да произвеждат SARS CoV-2 spike протеина. Учените създават безвреден аденовирус (често срещан вирус, който, когато не е инактивиран, може да причини настинка, бронхит и други заболявания) като обвивка, която да пренесе генетичния код на белтъка на шипа до клетките (подобно на троянски кон). Обвивката и кодът не могат да ви разболеят, но след като кодът се окаже в клетките, те произвеждат белтъка шип, за да обучат имунната система на организма, която създава антитела и клетки с памет, за да се предпази от действителна инфекция с SARS-CoV-2.

Колко добре действа: Данните, които J&J представи на FDA в началото на 2021 г., когато кандидатства за разрешение за своята ваксина, показват 67% ефикасност при предотвратяване на умерено до тежко/критично заболяване до 14 дни след ваксинацията – и 66% ефикасност 28 дни след ваксинацията.

Колко добре действа срещу варианти: В края на 2021 г. J&J обяви, че предварителните резултати от проучване в Южна Африка показват, че бустерът на J&J е с 85% ефективност срещу хоспитализация по време, когато Omicron е доминиращият вариант в тази страна. Предстои да бъдат предоставени още данни за ефективността на ваксината срещу Omicron.

Оксфорд-АстраЗенека

Тази ваксина на Оксфорд-АстраЗенека, която в момента се разпространява в Обединеното кралство и други страни, се отличава от някои свои конкуренти с по-ниската си цена – по-евтино е производството на една доза и докато някои от другите ваксини трябва да се съхраняват в замразено състояние, тази може да се съхранява в нормално хладилно помещение поне шест месеца, което улеснява разпространението й.

Понастоящем Оксфорд-АстраЗенека проучва ефикасността на бустерната инжекция.

Статус: Не се предлага в САЩ, разрешен е за спешна употреба в други страни, включително в Европейския съюз (под името Vaxzevria) и Обединеното кралство.

Препоръчва се за: Възрастни на 18 и повече години

Дозировка: Две дози с интервал от четири до 12 седмици

Възможни странични ефекти: Чувствителност, болка, топлина, зачервяване, сърбеж, подуване или синини на мястото на инжектиране, които обикновено отшумяват в рамките на един или два дни.

Редки нежелани реакции: Някои страни временно преустановиха употребата на тази ваксина през март, след като малък брой реципиенти получиха кръвни съсиреци, а някои от тях починаха. През април комитетът по безопасност на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заключи, че „необичайните кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцитите в кръвта трябва да бъдат посочени като много редки странични ефекти“, които могат да се появят в рамките на две седмици след получаването на ваксината, и подчерта, че ползите все още надвишават рисковете. През юли проучване на производителя на лекарството, публикувано в Lancet, оцени честотата на тромбози със синдром на тромбоцитопения, нарушение на кръвосъсирването, на 8,1 случая на милион души при получилите първа доза ваксина и 2,3 случая на милион души след втората доза, което е сравнимо със заболеваемостта в общото население.

Как действа: Подобно на ваксината на Джонсън и Джонсън, това е ваксина носител. Учените конструират безвреден аденовирус като обвивка, която да пренася генетичния код на протеините на шипа до клетките. След като кодът се окаже в клетките, те произвеждат протеин на шипа, за да обучат имунната система на организма, която създава антитела и клетки на паметта, за да се предпази от действителна инфекция с SARS-CoV-2.

Колко добре работи: През март 2021 г. AstraZeneca актуализира анализа на данните от своята фаза 3, като показа, че нейната ваксина е 76% ефективна за намаляване на риска от симптоматично заболяване 15 или повече дни след получаване на двете дози и 100% срещу тежко заболяване. Компанията също така заяви, че ваксината е 85% ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора над 65 години.

Колко добре действа срещу варианти: Учените все още проучват доколко ваксината е ефективна срещу варианта Omicron. Изследователи в Израел тестват четвърта доза от тази ваксина срещу Omicron.

Бонус информация за ваксина

Знаем, че следващата ваксина не е популярна на българския пазар, но при евентуално допускане на ваксината е хубаво да имате информация за нея. За това и ние я предоставяме тук.

Novavax

Ваксината Novavax (търговски наименования: Nuvaxovid и Covovax) получи разрешение за употреба от FDA в средата на юли, което я прави четвъртата ваксина COVID-19, прилагана в САЩ. Novavax вече се използва в 40 други държави и има 90% ефикасност в клиничното си изпитване, като се представя почти толкова добре, колкото и mRNA ваксините в ранните им изпитвания. Тази ваксина представлява протеинов адювант. Тя е по-проста за производство от някои от другите ваксини и може да се съхранява в хладилник, което улеснява разпространението ѝ.

Статус: Ваксината е разрешена в САЩ през юли. Компанията също така проучва безопасността и ефективността на бустерната ваксина.

Кой може да я получи: Хора на 12 и повече години.

Дозировка: 2 дози с интервал 3-8 седмици. Ако наскоро сте били подложени на COVID-19, може да обмислите отлагане на втората основна доза или на бустера с 3 месеца от момента, в който сте започнали да изпитвате симптоми или (ако не сте имали симптоми) от датата на положителния резултат от теста.

Кой може да получи бустерната доза: В момента ваксината Novavax не е разрешена за употреба като бустер, но възрастните, които са получили ваксината, могат да продължат с бивалентен бустер Pfizer-BioNTech или Moderna най-малко два месеца след първичната ваксинация с Novavax; тези на възраст 12 и повече години могат да получат само бивалентен бустер Pfizer-BioNTech.

Възможни нежелани реакции: Чувствителност на мястото на инжектиране, умора, главоболие, мускулна болка. В клиничното изпитване са наблюдавани редки случаи на миокардит и перикардит (шест случая при 40 000 участници).

Как действа ваксината: За разлика от мРНК и векторните ваксини, тази е протеинов адювант (адювантът е съставка, използвана за засилване на имунния отговор). Докато другите ваксини подмамват клетките на организма да създават части от вируса, които могат да задействат имунната система, ваксината Novavax прилага различен подход. Тя съдържа протеина на самия коронавирус, но формулиран като наночастица, която не може да предизвика заболяване. Когато ваксината се инжектира, тя стимулира имунната система да произвежда антитела и Т-клетъчни имунни реакции.

Колко добре действа: 90% ефективност срещу лабораторно потвърдена, симптоматична инфекция и 100% срещу умерено и тежко заболяване в резултатите от фаза 3 на изпитването, публикувани в The New England Journal of Medicine през декември 2021 г.

Колко добре действа върху варианти на вируса: Данните, представени пред FDA, са събрани преди Omicron или неговият подвариант BA.2 да започнат да циркулират, така че ще е необходима повече информация, за да се покаже колко добре Novavax действа срещу варианта.

Важна бележка: Нито една от ваксините COVID-19 не променя или не взаимодейства с ДНК на реципиента.