Алкохол и ваксина за Covid-19 - Опасно ли е? Ефекти.

Безопасно ли е да се пие алкохол след поставяне на COVID-19 ваксина?

Добре документирано е, че алкохолът има отрицателно въздействие върху имунната система, а проучванията свързват прекомерната консумация на алкохол с по-тежки респираторни инфекции. Въпреки това няма доказателства, че консумацията на умерено количество алкохол ще повлияе на ефективността на ваксината за COVID-19.

Според Центровете за контрол на заболяванията и националните насоки за хранене, умереното количество алкохол се определя като две или по-малко питиета на ден за мъжете и едно или по-малко питиета на ден за жените.

Изследователите все още не са проучили влиянието на тежкото пиене или „пиянството“ върху ефективността на ваксината COVID-19. Но за да сте сигурни, вероятно е добре да избягвате увеличаването на приема на алкохол в рамките на няколко дни след поставянето на ваксината.

Нека да разгледаме как алкохолът влияе на имунната Ви система и дали е безопасно да пиете алкохол след поставяне на ваксина за COVID-19.

Можете ли да пиете алкохол след поставяне на ваксина за COVID-19?

Целта на ваксините срещу COVID-19 е да помогнат на имунната ви система да разпознае вируса, който причинява COVID-19, като чужд нашественик.

Понастоящем не е напълно известно как консумацията на алкохол влияе върху отговора на вашата ваксина. Ваксините за COVID-19, одобрени за спешна употреба в САЩ, трябваше да преминат през строги клинични изпитвания, за да се оцени тяхната безопасност, преди Администрация по храните и лекарствата да ги разреши. При тези изпитвания не е изследвано дали алкохолът влияе върху ефективността на ваксината.

Вероятно е умереното пиене в дните след ваксината да не промени нейната ефективност.

Някои ранни проучвания върху макаци (маймуни), плъхове и хора са открили доказателства, че умерената консумация на алкохол е свързана с подобряване на сърдечносъдовото здраве и вероятно на имунното здраве. Необходими са обаче много повече изследвания, които да потвърдят тези резултати.

За да сте сигурни, вероятно е най-добре да запазите консумацията на алкохол същата или да я намалите поне няколко дни след поставянето на ваксината.

Както съобщава Ройтерс, през декември 2020 г. руски здравен служител публикува предупреждение, че хората, които получават ваксината Sputnik V COVID-19, трябва да избягват алкохола в продължение на 2 седмици преди първата инжекция и 4 седмици след втората инжекция. Логиката е, че алкохолът може да намали способността ви да изградите имунитет срещу вируса, който причинява COVID-19.

Алкохол и тромбоза на мозъчния венозен синус

Някои видове ваксини COVID-19, например на Johnson & Johnson и AstraZeneca, са потенциално свързани със състояние, наречено тромбоза на мозъчния венозен синус (CVST), в изключително редки случаи. CVST представлява кръвен съсирек в синусите на мозъка.

В априлски доклад на Контрол и превенция на заболяванията на САЩ се посочва, че след поставянето на близо 200 милиона ваксини са регистрирани само 9 случая на CVST.

Според Италианското дружество по алкохола, алкохолът е свързан с негативната функция на тромбоцитите, която може да увеличи риска от нарушения на кръвосъсирването като CVST. Възможно е тежкото пиене в комбинация с ваксинацията да допринесе за развитието на това рядко усложнение, въпреки че са необходими бъдещи проучвания, за да се разбере дали това наистина е така.

Погледът на експертите за алкохола и ваксините за Covid-19

В САЩ някои експерти твърдят, че са чували подобни опасения относно това дали е безопасно да се пие по време на ваксинация. „Получаваме много въпроси от нашите пациенти по този въпрос“, казва д-р Анджела Хюлет, доцент по инфекциозни болести, която ръководи екипа по инфекциозни болести Covid в Медицинския център на Университета в Небраска. „Разбираемо е, че хората, които получават тези ваксини, искат да са сигурни, че правят всички правилни неща, за да увеличат максимално имунния си отговор.“

Клиничните изпитвания на ваксините Covid, които в момента са одобрени за употреба от Администрацията по храните и лекарствата, не са разглеждали конкретно дали алкохолът оказва някакво влияние върху ефективността на ваксините, казва д-р Хюлет. Възможно е в бъдеще да има повече информация по този въпрос. Но засега по-голямата част от това, което е известно, идва от предишни изследвания, включително проучвания, които изследват как алкохолът влияе на имунната система при хората и дали възпрепятства имунния отговор при животни, получили други ваксини.

Едно нещо, което е ясно от проучванията, е, че тежката консумация на алкохол влошава имунния отговор и увеличава податливостта към бактериални и вирусни инфекции. То пречи на имунните клетки да се придвижват до местата на инфекция и да изпълняват задълженията си, като например да унищожават вируси, бактерии и заразени клетки; улеснява навлизането на патогени в клетките ви и причинява множество други проблеми.

За разлика от това, умереното пиене не изглежда да има този ефект. В едно проучване учените излагат 391 души на пет различни респираторни вируса и установяват, че умерените пиячи по-рядко развиват настинки, но не и ако са пушачи.

В друго проучване д-р Месауди и колегите му осигуряват на маймуните резус достъп до алкохолни напитки в продължение на седем месеца, след което наблюдават как организмът им реагира на ваксина срещу поксвирус. Подобно на хората, някои маймуни резус се наслаждават на алкохола и пият по много, докато други проявяват по-малък интерес и се ограничават до малки количества. Изследователите установили, че животните, които хронично пиели много, имали слаб отговор на ваксината. „Те имаха почти несъществуващ имунен отговор“, казва д-р Месауди.

Животните, които са консумирали само умерени количества алкохол, обаче са предизвикали най-силен отговор към ваксината, дори в сравнение с въздържателите, които не са консумирали никакъв алкохол. Проучванията при плъхове са установили подобна картина: Тези, които консумират големи количества алкохол, имат само слаб имунен отговор на инфекциите в сравнение с животните, на които са давани умерени количества алкохол или изобщо не са давани. Други проучвания са установили, че когато хората пият умерено, това изглежда намалява възпалителните маркери в кръвта им.

Друга причина за умерена консумация на алкохол е, че тежкото пиене – заедно с махмурлука, който може да последва – може потенциално да засили всички странични ефекти, които може да имате от ваксината Covid, включително треска, неразположение или болки в тялото, и да ви накара да се чувствате по-зле, казва д-р Хюлет от Медицинския център на Университета в Небраска. Д-р Хюлет предпочита да не пие след поставянето на ваксината Covid. Но тя каза, че хората трябва да се чувстват свободни да пият, стига да пият в рамките на разумното.

„Изпиването на чаша шампанско вероятно няма да потисне имунния отговор“, каза тя. „Смятам, че умереното пиене на празнични напитки е добре.“