Умора при и след Коронавирус (Covid-19)

Умора при и след Коронавирус (Covid-19)

Данните от милиони потребители на приложението ZOE COVID Symptom Study показват, че умората може да бъде симптом на COVID-19.

В тази статия ще ви споделим как да разпознаете умората причинена от Covid-19 и да придобиете представа как се усеща тя.

Какво е усещането за умора при COVID-19?

Въпреки че умората е по-малко известен симптом на COVID-19, тя е един от ранните признаци на заболяването и се среща по-често от „класическите“ симптоми – кашлица, повишена температура и загуба на обоняние (аносмия).

Умората при COVID-19 не е същата като нормалното усещане за умора или сънливост. Това е вид крайна умора или чувство за „изтощение“, което продължава въпреки почивката или добрия нощен сън.

Ако изпитвате умора, може да забележите, че тя се появява дори след малки ежедневни действия и ограничава обичайната Ви продуктивност. Може да ви е трудно да изкачвате стълби, да вършите нормални задължения или дори да ставате от леглото.

Умората, свързана с COVID-19, може също така да затрудни концентрацията или запомнянето на нещата – понякога хората я описват като „мозъчна мъгла“.

Важно е да запомните, че чувството на по-сериозна умора от обичайното е нормално, когато се борите с всякакъв вид инфекции, а не само с коронавируса. Важно е да се отбележи, че умората може да бъде натрупана и от други стресови ситуации на ежедневна база. Така че, въпреки че много хора, които са заразени с COVID-19 изпитват силна умора, повечето хора, които се споделят, че имат сходни симптоми, няма да са носители на коронавирусната инфекция.

Изпитването на умора след вирусни инфекции е много често срещано. Не сме сигурни защо това се случва, но може да е резултат от това, че имунният отговор не се е върнал към нормалното си състояние, след като инфекцията е била преодоляна.

 Прочете още: Възстановяване и лечение в домашни условия при Covid-19

Кога настъпва умората при COVID-19?

Умората е ранен симптом на COVID-19, който обикновено се появява през първите седем дни от заболяването. Средно тя продължава от пет до осем дни, но някои хора могат да изпитват умора, свързана с COVID-19, до две седмици или много по-дълго.

Умората е често срещан симптом при хората с „дълъг Covid-19“ или „пост-ковид синдром„. Добрата новина е, че при повечето хора тя в крайна сметка отминава.

Колко често срещана е умората при COVID-19?

Чувството за умора е много често срещан симптом на COVID-19 за всички възрастови групи. Средно около осем от всеки десет възрастни, които са болни от COVID-19, ще изпитват умора. Тя е малко по-рядко срещана при децата, като засяга около половината от заболелите от COVID-19.

Въпреки че 82% от участвалите в проучването на приложението Zoe, които са дали положителен резултат за коронавирус, съобщават за умора, само този симптом не е сигурен признак за наличие на COVID-19. Само при 13% от хората, заболели от COVID-19, умората е била единственият симптом.

Какви други симптоми на COVID-19 се срещат заедно с умората?

Усещането за умора е много вероятно да се появи заедно с главоболие и загуба на обоняние (аносмия).

Във всички възрасти умората понякога се съчетава със симптоми като повишена температура и възпалено гърло. При възрастните умората също е сравнително често срещана заедно с кашлица и необичайни мускулни болки, например болки в гърба и др.

В зависимост от възрастта и пола Ви, трябва да се свържете с Вашия лекар, ако имате множество различни симптоми на COVID-19 през първата седмица от заболяването.

Често задавани въпроси

Можете да направите различни промени в начина си на живот, за да се чувствате по-малко уморени. Те включват здравословно хранене, правене на нещата със собствено темпо, достатъчно сън и лека физическа активност, която Ви доставя удоволствие.

Най-честите симптоми, които продължават след инфекция с коронавирус, са умора, задух, загуба на обоняние и мускулни болки.

При повечето хора умората от COVID-19 ще изчезне около 4 седмици след като сте се възстановили от вируса. Ако умората Ви продължава, тогава трябва да се свържете с лекар, за да видите какво причинява умората Ви.