Тестване за COVID-19 (Коронавирус) - impact-covid19.com

Тестване за коронавирус (COVID-19): Какво трябва да знаете?

Информация – тестване за Covid-19: С оглед на здравето и безопасността на другите, ако сте били изложени на контакт с човек с COVID-19 или имате симптоми на COVID-19 и чакате тест или резултати, останете вкъщи и се изолирайте от другите. Научете повече за тестовете за COVID-19 и кога трябва да си направите тест по-долу.

Тестване за Covid-19 – Кога е нужно?

Тестване за Covid-19

Вашият доставчик на здравни услуги може най-добре да ви посъветва относно необходимостта от изследване за COVID-19. Тестването се препоръчва, ако имате симптоми на COVID-19 или наскоро сте били изложени на някой, който е дал положителен резултат за вируса.

Ако сте ваксинирани, изчакайте да се тествате до 5-ия ден след последното ви излагане на някой с COVID-19, според CDC. (Денят на експозиция е ден 0.) Тестването преди 5-ия ден вероятно ще бъде твърде скоро, за да покаже дали сте развили или ще развиете инфекция. През петдневния период стойте настрана от други хора, включително и от тези, с които живеете. Носете добре прилягаща маска през цялото време, ако трябва да сте в близост до други хора. Ако след 5-ия ден тестът Ви е отрицателен, трябва да продължите да носите добре прилягаща маска до 10-ия ден.

Здравните експерти предупреждават, че тестовете за COVID-19 ви показват само какъв е вашият статус в конкретния момент. Например, може да сте били изложени на вируса няколко часа преди тестването, но да не сте достигнали вирусното ниво, което може да бъде установено чрез тестване за COVID-19. Ако тестът е положителен, следвайте препоръките на вашия личен лекар за изолация.

Колко време след като съм контактен трябва да си направя тест COVID-19?

Трябва да се изследвате 5 дни след последния близък контакт с човек, болен от COVID-19. Ако развиете симптоми на COVID-19, направете си тест по всяко време в рамките на 10 дни след експозицията. Ако сте имали потвърден COVID-19 в рамките на последните 90 дни (тестът ви е положителен с помощта на вирусен тест), тогава не е необходимо да се тествате, освен ако нямате симптоми.

Трябва ли да си направя тест, ако наскоро съм бил/а с човек, който е болен от COVID-19, но съм асимптоматичен/а?

Ако сте били изложени на въздействието на човек, който е дал положителен резултат за COVID-19, имате актуални ваксинации ИЛИ сте имали потвърдена COVID-19 през последните 90 дни и нямате симптоми на COVID-19:

 • Не е необходимо да се поставяте под карантина.
 • Направете си тест поне 5 дни след близкия си контакт с човек с COVID-19, дори и да не развиете симптоми.
 • Следете за повишена температура (38 градуса или повече), кашлица, задух или други симптоми на COVID-19 в продължение на 10 дни след близкия ви контакт с човек, който има COVID-19,
 • Изолирайте се незабавно и се изследвайте, ако развиете симптоми.
 • Носете добре прилягаща маска в продължение на 10 дни, когато сте в близост до други хора в дома си или на обществени места.

Ако сте били изложени на въздействието на лице, което е дало положителен резултат за COVID-19, и не сте актуализирали ваксинациите си срещу COVID-19, но сте безсимптомни:

 • Останете си вкъщи и поставете карантина за поне 5 дни.
 • Носете добре прилягаща маска, ако трябва да сте около хора в дома си.
 • Направете си тест, дори и да не развиете симптоми, поне 5 дни след излагането ви на някой с COVID-19.
 • Следете за повишена температура (100,4◦F или повече), кашлица, задух или други симптоми на COVID-19 в продължение на 10 дни след излагането ви на риск.
 • Изолирайте се незабавно и се изследвайте, ако развиете симптоми.
 • Носете добре прилягаща маска в продължение на 10 дни, когато сте сред хора в дома си или на обществени места.

Бележка: Поради осложнената политическа обстановка в България, силно ви препоръчваме да направите справка с официалния информационен портал на Република България за Коронавирус – coronavirus.bg. Информацията, която предоставяме тук е била актуална към момента на публикуване.

Колко време мога да съм положителен за COVID-19?

Възможно е да дадете положителен резултат за COVID-19 седмици до месеци след заразяването. PCR тестовете обикновено остават положителни по-дълго време, отколкото тестовете за антиген. Положителните тестове невинаги показват, че можете да разпространите COVID-19 на други хора и може да не корелират със заразността.

Какви са различните видове налични тестове COVID-19?

При диагностичния тест, известен като молекулярен PCR тест, се използва назален тампон и се събират проби от клетки и течности от дихателната система. Той позволява идентифицирането на специфични гени за вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Пробата се взема с помощта на дълъг назален тампон, който се вкарва в прохода между носа и задната част на гърлото. PCR тестовете, като тези, използвани от по-известните лаборатории в България, са с почти 100% точност при диагностицирането на инфекцията COVID-19, но недостатъкът им е, че резултатите се получават за малко повече време.

Бързите антигенни тестове представляват по-голямата част от бързите диагностични тестове. Те се правят с назален или гърлен тампон и търсят протеин, който е част от вируса. Антигенните тестове са по-евтини и като цяло имат по-бързо време за получаване на резултатите, понякога в рамките на 15 минути. Те обаче са по-малко точни, защото ако човек не е близо до пика на инфекцията, но все още е заразен, тестовете може да се окажат отрицателни. Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват хората, които имат симптоми на COVID-19, но тестът за антиген е положителен, да си направят PCR тест за потвърждаване на резултатите.

Тестът за антитела, известен още като серологичен тест, се прави с кръвна проба, която може да установи минала инфекция с вируса, причиняващ COVID-19. Това е тест, който търси доказателства за имунния отговор на организма към вируса. Антителата се откриват в кръвта след прекарана инфекция. При COVID-19 обаче все още не знаем напълно какво означава наличието на неговите антитела.

Кой тест COVID-19 да си направя?

За да определите кой тест трябва да направите, знайте защо се подлагате на тест.

Ако бързият тест е по-достъпен или удобен, добре е да го използвате. Ако той е положителен, можете да разчитате на резултата. Бързите антигенни тестове вече се използват в училищата за бърз скрининг. Те са добри за тази цел. Или може би детето ви е било изложено на риск в училище и след поставянето му под карантина според указанията на CDC трябва да има два отрицателни теста. Така че родителите може да искат да закупят домашен комплект за бързи антигенни тестове.

Но в други случаи, ако бързият тест е отрицателен, особено ако подозирате инфекция, най-добре е да си купите молекулярен PCR тест, за да направите двойна проверка, тъй като PCR тестът е по-чувствителен. PCR тестът може да се използва за безсимптомно изследване или за потвърждаване на положителен антигенен тест. Той се използва и когато пациентите имат симптоми, трябва да бъдат тествани преди процедура или когато са приети в болница. PCR тестовете често се използват за вземане на клинични решения.

При всички тестове за домашна употреба на пазара, независимо дали са антигенни или PCR, спазването на инструкциите за тестване е много важно, за да се гарантира качеството на тестовете. Например, ако тампонът не е поставен достатъчно дълбоко в носа, той може да не събере добра проба за изследване и да даде фалшиво отрицателен резултат.

Ако тестът ми е положителен, на кого да кажа?

Ако при тестване за COVID-19 е положителен, трябва незабавно да се свържете с вашия личен лекар. Трябва да уведомите и всички хора, които наскоро са били около Вас, за да могат да следят за симптоми и да се изследват, ако е необходимо.

Прочетете още за спецификите на различните варианти и нуждата от тестване за Covid-19 тук:

 Прочете още: Covid19: Делта вариант

 Прочете още: Covid-19: Omicron вариант