Тест за антитела за Covid-19

Тест за антитела за Covid-19

Какво представлява тестът за антитела COVID-19

Ако сте били изложени на COVID-19 или сте били ваксинирани, организмът ви произвежда антитела като част от имунния ви отговор. Този тест проверява за наличие на антитела срещу COVID-19 след излагане на въздействието на инфекцията или ваксинация и предоставя цифрова стойност, която показва нивото на наличните антитела.

Този полуколичествен тест за COVID-19 е предназначен за лица, които смятат, че може да имат антитела от инфекция или ваксинация, но които в момента нямат симптоми на COVID-19.

Кога трябва да си направя тест за антитела

Организмът ви може да изработи антитела до две седмици след инфекция или ваксинация, така че трябва да изчакате да си направите тест за антитела до 10 дни след началото на симптомите или 10 дни след положителния тест.

Също така трябва да изчакате, докато симптомите Ви се подобрят и не сте имали температура или не сте се чувствали трескави в продължение на 24 часа, без да сте приемали лекарства за понижаване на температурата.

Съвременните изследвания показват, че може би е най-добре да си направите тест за антитела 3 до 4 седмици след началото на симптомите или известното излагане на COVID-19, за да намалите вероятността да получите фалшиво положителен или фалшиво отрицателен резултат. Посъветвайте се с Вашия личен лекар за повече информация.

За кого е предназначен тестът

Този тест може да е подходящ за вас, ако:

  • Сте имали положителен тест за инфекция с COVID-19 и искате да разберете дали имате откриваеми антитела.
  • Никога не сте били диагностицирани с COVID-19 и искате да знаете дали преди това сте били изложени на вируса.
  • Получавали сте ваксина срещу COVID-19 и искате да знаете дали имате откриваеми антитела.

Този тест може да НЕ е подходящ за вас, ако:

  • Се чувствате зле или сте имали треска през последните 24 часа.
  • Искате да разберете дали в момента имате COVID-19.
  • Диагностициран сте с COVID-19 преди по-малко от 10 дни.
  • Били сте пряко изложени на въздействието на вируса през последните 14 дни.
  • Имате заболяване, което отслабва имунната Ви система.

Тестове за антитела: Не се използват за проверка на имунитета

Положителният резултат от теста за антитела срещу SARS-CoV-2 означава ли, че имам имунитет и няма да се заразя с COVID-19?

Не. Понастоящем тестовете за антитела срещу SARS-CoV-2 не показват дали имате имунитет, който ще ви предпази от заразяване с COVID-19. Положителният резултат от теста за антитела срещу SARS-CoV-2 не означава непременно, че сте имунизирани или имате имунитет, който ще ви предпази от COVID-19. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере какво могат да ни кажат резултатите от теста за антитела срещу SARS-CoV-2. Освен това антителата срещу SARS-CoV-2, открити в кръвта Ви, отразяват само една част от имунната Ви система, която включва също Т-клетки и други компоненти, които са част от имунния отговор на организма Ви.

Трябва ли да си направя тест за антитела срещу SARS-CoV-2, за да реша дали се нуждая от ваксина COVID-19, или след като съм ваксиниран, за да видя дали ваксината ми е подействала?

Не. Понастоящем резултатите от тестовете за антитела не трябва да се използват, за да се реши дали се нуждаете от ваксина COVID-19 или от подсилваща ваксина, или за да се определи дали ваксината ви е подействала. Няма ясна връзка между резултатите от тестовете за антитела срещу SARS-CoV-2, необходимостта от ваксина COVID-19 или бустерна ваксина, или дали ваксината е подействала при даден човек. Освен това някои тестове за SARS-CoV-2 антитела може да не откриват вида на антителата, създадени след ваксинация. Откритите в кръвта ви антитела срещу SARS-CoV-2 отразяват само една част от имунната ви система, която включва също Т-клетки и други компоненти, които са част от имунния отговор на организма ви.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере ролята на изследването на SARS-CoV-2 антитела за оценка на имунитета или защитата на дадено лице срещу COVID-19 и да се разбере дали тестовете за антитела ще бъдат полезни при вземането на решение дали дадено лице трябва да получи ваксина срещу COVID-19. Ако имате въпроси относно това дали тестът за антитела срещу SARS-CoV-2 е подходящ за вас, посъветвайте се с вашия доставчик на здравни услуги или с държавния или местния здравен отдел.

Често задавани въпроси за тестът за антитела

Когато отидете в желаната от вас локация за извършване на теста, специалист ще ви вземе кръвна проба. Не е необходимо да правите нищо, за да се подготвите за теста.

Антителата са белтъци, произвеждани от имунната система на организма, които помагат в борбата с инфекциите, включително с тези, причинени от вируси. Някои антитела в организма Ви могат да Ви предпазят от тези инфекции. Вашата имунна система може също така безопасно да се научи да произвежда антитела чрез ваксинация. Дали антителата Ви дават тази защита и колко дълго трае тази защита, може да бъде различно за всяко заболяване и всеки човек. Антителата са само една част от Вашия имунен отговор.

Не. Тестът за антитела не може да се използва за диагностициране на настоящия COVID-19, тъй като тестът за антитела не открива SARS-CoV-2. Само диагностични тестове за COVID-19 могат да се използват за диагностициране на текущия COVID-19. Положителен резултат от тест за антитела може да се използва за идентифициране на хора, които може да са имали предишна инфекция с SARS-CoV-2 или предишен COVID-19. Тестът за антитела не показва дали имате настояща инфекция с SARS-CoV-2 или COVID-19, тъй като антителата са част от имунния отговор на организма към инфекцията, а тестовете за антитела не изследват самия вирус. Освен това може да са необходими дни до седмици след инфекцията, за да може организмът ви да създаде откриваеми антитела.

Положителният резултат от теста за антитела може да означава, че преди това сте имали инфекция с SARS-CoV-2 или COVID-19. Положителният резултат от теста за антитела може също да означава, че тестът открива антитела в кръвта Ви в отговор на ваксината COVID-19. Не всички тестове за антитела срещу SARS-CoV-2 ще открият антитела в отговор на ваксината COVID-19.