Температура при Covid-19 (Коронавирус)

Температура при Covid-19 (Коронавирус)

Температура при Covid-19 – какъв е диапазонът?

Симптомите на COVID-19, включително треска, могат да започнат от 2 дни до 2 седмици след излагане на вируса.

Треската (високата температура) е един от начините, по които организмът Ви се опитва да се пребори с инфекцията. По тази причина тя е често срещан симптом на COVID-19, който обикновено се съобщава от тези, които са го получили.

Въпреки това, не всеки, който се зарази с COVID-19, ще развие температура.

Според Центъра за контрол на заболяванията (CDC) на САЩ, имате треска, ако температурата ви е 38°C или по-висока, без значение от причината.

Прочетете нататък, за да научите повече за температурата като симптом на COVID-19 и други симптоми, които изискват медицински грижи.

Диапазон на температура при Covid-19

Освен че е нов, COVID-19 често е непредсказуем. Колкото и често срещан симптом да е треската, за това състояние няма определен температурен диапазон. Някои хора с положителен тест никога не вдигат температура. Други вдигат много висока температура.

При голям преглед на множество проучвания в девет държави са наблюдавани 24 420 възрастни с COVID-19, като 78% от тях са имали температура в определен момент от заболяването.

По-късен преглед на проучвания, включващи 17 515 възрастни и деца с COVID-19, разкрива подобни резултати. От всички възрастни участници 79,43% са вдигали температура по време на заболяването си. Ниските и средните температури също са били по-вероятни при тази популация, отколкото високите.

Изследователите отбелязват също така, че при децата е по-малко вероятно да се появи треска, особено през първите дни, когато започват симптомите. Те установяват, че 45,86% от 373 деца в Китай са имали треска. Авторите стигат до заключението, че над 50 % от децата под 18-годишна възраст с COVID-19 са преболедували без повишена температура.

Други неща, които трябва да знаете за температурата при COVID-19

Въпреки липсата на конкретен температурен диапазон е ясно, че треската може да означава сериозно заболяване. При по-голямата част от хоспитализираните пациенти с COVID-19 температурата е симптом. Въпреки това, вдигането на висока температура не означава, че ще има сериозен изход.

Проучване, включващо над 7000 пациенти с COVID-19 в района на Ню Йорк, установява, че първоначалната висока температура при постъпване в болница не корелира значително със смъртността.

Въпреки това, постоянните високи температури по време на заболяването са били в значителна зависимост от смъртността, причинена от COVID-19. При хората, при които температурата е достигнала 40°C или повече, смъртността е била 42%.

Същото проучване установи, че необичайно ниските телесни температури са свързани с най-лоши резултати. При хората с телесна температура под 36°C смъртността е била най-висока.

Тези констатации може да показват, че проблемите с регулирането на телесната температура са маркер за сериозни случаи на COVID-19.

Наистина ли 37 градуса е „нормална“ температура?

Експерти от Медицинския университет в Йейл обясняват какво означава телесната температура, тъй като по време на COVID-19 скринингът става често срещан.

Бързата проверка на температурата вече е нещо обичайно в епохата на COVID-19. На много работни места, в медицински кабинети, лагери и спортни зали преди влизане се прави скрининг за температура – често с безконтактен термометър, който сканира челото ви.

Телесната температура е актуална тема, защото треската е често срещан симптом на COVID-19, въпреки че не всеки заразен има такава. И тъй като бързото тестване за COVID-19 не е широко достъпно или надеждно, с повторното отваряне на части от страната, измерването на температурата е един лесно достъпен инструмент за скрининг.

Но ако очаквате тялото ви да отчете точно 37 градуса, помислете отново. Оказва се, че това число, което се смята за „нормална“ телесна температура, всъщност може да е прекалено високо.

Защо 36.6 градуса температура? От къде идва?

През 1868 г. германски лекар установява, че 37 е нормалната телесна температура, след като премерва температурата повече от един милион пъти на 25 000 души. Сега обаче изследователи от Станфордския университет предполагат, че оттогава средната телесна температура се е понижила с около 0,4 градуса. Изследователите са проучили 27 съвременни изследвания на телесната температура и са установили, че средната телесна температура е по-ниска от 37 градуса във всички случаи. Едно от последните проучвания, в което са разгледани 250 000 измервания на температурата от 25 000 британски пациенти, установява, че средната стойност е 36.6.

„Треската предупреждава, че нещо се случва, и е начинът, по който тялото се превръща в по-малко благоприятна среда за патогена.“

Д-р Илайджа Пейнсил, специалист по детски инфекциозни болести в Йейл Медисин

Според изследователите този спад вероятно се дължи на промените в околната среда и здравето, които са довели до физиологични промени в организма.

„Това оригинално проучване през 60-те години на XIX в. е направено преди да има антибиотици. Следователно много хора са имали инфекции, които не са могли да бъдат лекувани, което би се отразило на температурата, ако са били хронично болни“, казва д-р Хайди Сапата, специалист по инфекциозни болести в Йейлската медицина.

Каква е нормалната температура?

Нормалната температура е в определен диапазон, който може да зависи от множество фактори, включително не само от здравословното ви състояние, но и от възрастта и времето на деня, казва д-р Илайджа Пейнсил, специалист по детски инфекциозни болести в Йейл Медисин.

„Няма една единствена нормална температура за всеки човек“, казва той. „Например, температурите обикновено са по-високи в късния следобед и вечер за всички, а по-малките деца и бебетата могат да имат по-високи температури като цяло, отколкото по-големите деца и възрастните.“

Всъщност е по-лесно да се каже какво не е в нормалния диапазон – това е всичко над 38 (треска) или под 35 (хипотермия, спешна медицинска помощ).

Според изследователите нормалните колебания на температурата през деня трябва да са само няколко градуса и се регулират от циркадния ритъм на организма, който контролира съня, метаболизма и други функции.

„Температурата ви трябва да остане сравнително постоянна, често между 36.1 и 37.2 градуса, освен ако нещо не е наред“, обяснява д-р Сапата.

А самата температура, отбелязва д-р Пейнсил, не е вредна.

„Треската може да бъде тревожна, но това е начинът, по който организмът реагира на някаква инфекция или възпаление, и ние трябва да се интересуваме повече от това каква е основната причина“, казва той. „Треската ви предупреждава, че нещо се случва, и е начинът, по който организмът се превръща в по-малко гостоприемна среда за даден патоген.“

Кой е най-точният начин за измерване на температурата?

Стъклените термометри с живак вече не се препоръчват и са заменени от по-нови видове, включително цифрови термометри, които имат сонди, които можете да поставите под езика, в ухото или в подмишницата. Някои методи се считат за по-точни от други.

Ректалната температура, която може да бъде измерена с цифрово устройство, се счита за най-точна за всички възрасти, но често е запазена за кърмачета и малки деца (до 3-годишна възраст). „Особено за новородените винаги искаме най-точното отчитане, защото температурата е по-сериозна в тази възрастова група“, обяснява д-р Пейнсил. „Те не са толкова добри в борбата с инфекциите, колкото по-големите деца и възрастните.“

При по-големите деца и възрастните следващият най-добър вариант е оралната температура, казва той. „Искате да сте сигурни, че не сте яли или пили нищо 15 минути преди да измерите температурата си, тъй като това може да ѝ повлияе“, посочва той.

Други методи, като измерване в подмишницата, ухото или на челото (с устройство, което сканира темпоралната артерия), се считат за достатъчно точни, казва д-р Пейнсил. „Много от тях са удобни, но обикновено са по-малко точни от оралния или ректалния метод“, отбелязва той. „Например, ушната кал в канала може да повлияе на показанията.“

Засега д-р Пейнсил не очаква измерването на температурата да изчезне. „То е водещо на много места. Тъй като научаваме повече за този вирус и разполагаме с повече инструменти за борба с него, това може да се промени, но засега всички измерват температурата“, казва той.

„Но също така не бих искал да забравям, че има много други причини, поради които едно дете или възрастен може да има температура, и трябва да се консултирате с лекар всеки път, когато сте обезпокоени.“