Пневмония при Covid-19 (Коронавирус)

Пневмония при Covid-19 (Коронавирус)

Повечето хора, които се заразяват с COVID-19, имат леки или умерени симптоми като кашлица, повишена температура и задух. Но някои, които се заразяват с COVID-19, получават тежка пневмония в двата бели дроба. COVID-19 пневмонията е сериозно заболяване, което може да бъде смъртоносно.

Какво представлява пневмонията?

Пневмонията е белодробна инфекция, която причинява възпаление на малките въздушни торбички в белите дробове. Те могат да се напълнят с толкова много течност и гной, че да ви е трудно да дишате. Възможно е да имате силен недостиг на въздух, кашлица, повишена температура, болка в гърдите, втрисане или умора.

Вашият лекар може да Ви препоръча лекарства за кашлица и болкоуспокояващи, които намаляват температурата. В най-сериозните случаи може да се наложи да отидете в болница, за да ви помогнат да дишате с помощта на апарат, наречен вентилатор.

Можете да получите пневмония като усложнение на вирусни инфекции като COVID-19 или грип, или дори обикновена настинка. Но бактерии, гъбички и други микроорганизми също могат да я причинят.

Симптоми на COVID-19 пневмония

Заболяването, свързано с COVID-19, първоначално е наречено нова коронавирусна инфектирана пневмония (NCIP). Световната здравна организация го преименува на COVID-19, което е съкращение от коронавирусно заболяване 2019.

Често срещани ранни признаци на COVID-19 са повишената температура, сухата кашлица и задухът. Възможно е също така да имате:

Ако инфекцията с COVID-19 започне да причинява пневмония, може да забележите следните неща:

 • Бърз сърдечен ритъм
 • Недостиг на въздух или задух
 • Бързо дишане
 • Замайване
 • Силно изпотяване

Колко души с COVID-19 има шанс да развият пневмония?

Около 15 % от случаите на COVID-19 протичат тежко. Това означава, че може да се наложи лечение с кислород в болница. Около 5% от хората имат критични инфекции и се нуждаят от апарат за изкуствено дишане.

Хората, които се разболяват от пневмония, могат да имат и състояние, наречено синдром на остър респираторен дистрес (ARDS). Това е заболяване, което настъпва бързо и причинява проблеми с дишането.

COVID-19 може да причини тежко възпаление на белите Ви дробове. Той уврежда клетките и тъканта, които подреждат въздушните торбички в белите Ви дробове. Тези въздушни торбички са мястото, където кислородът, който дишате, се обработва и доставя в кръвта Ви. Увреждането води до откъсване на тъкан и запушване на белите Ви дробове. Стените на въздушните кухини могат да се удебелят, което силно затруднява дишането Ви.

Кой има най-голяма вероятност да развие пневмония?

Всеки може да се разболее от пневмония COVID-19, но е по-вероятно да се разболеят хора на 65 и повече години. Тези, които са на 85 или повече години, са изложени на най-висок риск.

Хората, които живеят в старчески домове или имат други подобни здравословни проблеми, също имат по-големи шансове за по-тежко заболяване от COVID-19:

 • Умерена до тежка астма;
 • Белодробно заболяване;
 • Високо кръвно налягане;
 • Сърдечно заболяване;
 • Диабет;
 • Заболяване на черния дроб;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Тежко затлъстяване или индекс на телесната маса (ИТМ) 40 или повече.

При хора с отслабена имунна система вероятността от тежко заболяване от COVID-19 също може да е по-голяма. Това включва пушачи, хора, които се лекуват от рак, хора, на които е направена трансплантация на костен мозък, хора, които имат ХИВ или СПИН, които не са под контрол, и всеки, който приема лекарства, забавящи имунната система, като стероиди.

Тестването за COVID е достъпно в повечето общини. На някои места е необходимо предварително записване. Проверете в местния здравен отдел за наличността на тестовете.

Как се диагностицира пневмония COVID-19?

Вашият лекар може да диагностицира пневмония COVID-19 въз основа на симптомите и резултатите от лабораторните изследвания.

Кръвните изследвания също могат да покажат признаци на COVID-19 пневмония. Те включват ниско ниво на лимфоцитите и повишен С-реактивен протеин (CRP). Кръвта Ви може също така да е с ниско съдържание на кислород. Компютърната томография на гръдния кош може да покаже петнисти области на увреждане в двата Ви бели дроба. Лекарите наричат това „шлифовано стъкло“.

Има ли лечение на COVID-19 пневмонията?

Възможно е да се наложи лечение на пневмония в болница с кислород, апарат за изкуствено дишане и интравенозни течности, за да се предотврати обезводняването.

Клиничните проучвания проучват дали някои лекарства и методи на лечение, използвани за други състояния, могат да лекуват тежка COVID-19 или свързана с нея пневмония, включително дексаметазон, кортикостероид.

Администрацията по храните и лекарствата е одобрила антивирусния ремдезивир (Veklury) за лечение на пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Лекарството първоначално е разработено за лечение на вируса Ебола.

Агенцията отмени разрешението за спешна употреба на антималариците хлороквин и хидроксихлороквин на фона на сериозни опасения относно тяхната безопасност и доколко добре действат срещу вируса. В началото на пандемията като средство за лечение на заболелите се използваше конвеционален серум, който представлява плазма, съдържаща антитела, получени от хора, преживели COVID-19. Сега обаче Световната здравна организация препоръчва да не се използва, тъй като няма доказателства, че може да помогне за намаляване на смъртността или необходимостта от апаратно дишане.

Превентивни действия срещу COVID-19 пневмония

Ако сте в група с висок риск от пневмония COVID-19, предприемете следните стъпки за предотвратяване на инфекцията:

 • Мийте ръцете си често. Почиствайте ги със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди.
 • Ако не можете да измиете ръцете си, използвайте дезинфекциращ гел за ръце, който съдържа поне 60% алкохол. Втрийте го по ръцете си, докато изсъхнат.
 • Опитайте се да не докосвате лицето, устата или очите си, докато не измиете ръцете си.
 • Избягвайте болни хора. Останете си вкъщи и избягвайте другите, доколкото можете.
 • Носете маска за лице, ако трябва да излезете навън. Добре прилягащите респираторни маски (като N95 и KN95) осигуряват по-добра защита от другите маски.
 • Редовно почиствайте и дезинфекцирайте повърхностите в дома си, които докосвате често, като например плотове и компютърни периферия.

Въпреки че вече има ваксини срещу COVID-19, те не ви предпазват от пневмония. Ваксината срещу пневмония предпазва от вид бактерия, а не от коронавирус. Все пак тя може да подпомогне цялостното ви здраве, особено ако сте в напреднала възраст или имате слаба имунна система. Посъветвайте се с Вашия лекар, за да вземете информирано решение!