Молекулярен PCR тест - Същност и ефективност

Молекулярен PCR тест – Същност и ефективност

PCR тестът за COVID-19, направен с тампон от носа, е точен и надежден тест за диагностициране на COVID-19. Положителният резултат от теста означава, че вероятно имате COVID-19. Отрицателен тест означава, че вероятно не сте имали COVID-19 по време на теста. Направете си тест, ако имате симптоми на COVID-19 или сте били изложени на някой, който е дал положителен тест за COVID-19.

Какво представлява PCR тестът?

PCR означава полимеразна верижна реакция. Това е тест за откриване на генетичен материал от определен организъм, например вирус. Тестът открива наличието на вирус, ако имате вирус по време на теста. Тестът може също така да открие фрагменти от вируса дори след като вече не сте заразени.

Какво представлява PCR тестът за COVID-19?

Тестът с полимеразна верижна реакция (PCR) за COVID-19 е молекулярен тест, при който се анализира проба от горните дихателни пътища и се търси генетичен материал (рибонуклеинова киселина или РНК) на SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19. Учените използват технологията PCR, за да амплифицират малки количества РНК от пробите в дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК), която се репликира, докато се открие SARS-CoV-2, ако е налице. PCR тестът е златен стандарт за диагностициране на COVID-19, тъй като е разрешен за употреба през февруари 2020 г. Той е точен и надежден.

Кой трябва да се изследва за COVID-19?

Вашият лекар може да препоръча изследване за COVID-19, ако имате някои от следните симптоми:

Не при всеки болен от COVID-19 се проявяват симптоми. И не всички хора със симптоми развиват всички от изброените по-горе симптоми. Моля, консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги, ако се чувствате зле по време на пандемията COVID-19 – дори ако сте ваксинирани.

PCR тестът COVID-19 се състои от три основни етапа

Събиране на проби

Медицинският специалист използва тампон, за да събере респираторен материал, който се намира в носа ви. Тампонът представлява мек накрайник на дълга, гъвкава пръчка, която се вкарва в носа ви. Съществуват различни видове тампони за нос, включително назални тампони, които събират проба непосредствено в ноздрите ви, и назофарингеални тампони, които отиват по-навътре в носната кухина за събиране. Всеки от двата вида тампони е достатъчен за събиране на материал за PCR теста COVID-19. След събирането тампонът се запечатва в епруветка и след това се изпраща в лаборатория.

Извличане

Когато лабораторен учен получи пробата, той изолира (извлича) генетичния материал от останалия материал в пробата.

PCR

При етапа на PCR се използват специални химикали и ензими, както и машина за PCR, наречена термоциклер. Всеки цикъл на загряване и охлаждане увеличава (амплифицира) количеството на целевия генетичен материал в епруветката. След много цикли в епруветката се появяват милиони копия на малка част от генетичния материал на вируса SARS-CoV-2. Един от химикалите в епруветката произвежда флуоресцентна светлина, ако в пробата има SARS-CoV-2. След като се амплифицира достатъчно, PCR машината може да открие този сигнал. Учените използват специален софтуер, за да интерпретират сигнала като положителен резултат от теста.

Какво означават резултатите от PCR теста за COVID-19?

Положителният резултат от теста означава, че е вероятно да сте заразени с SARS-CoV-2. Това може да се дължи на безсимптомна инфекция, но ако имате симптоми, тогава тази инфекция се нарича COVID-19. Повечето хора имат леко заболяване и могат да се възстановят безопасно у дома без медицински грижи. Свържете се с Вашия доставчик на здравни услуги, ако симптомите Ви се влошат или ако имате въпроси или притеснения.

Отрицателният резултат от теста означава, че вероятно не сте имали инфекция с SARS-CoV-2 по време на вземането на пробата. Възможно е обаче да сте болни от COVID-19, но вирусът да не е открит чрез теста. Това може да се случи например, ако сте се заразили наскоро, но все още нямате симптоми – или може да се случи, ако сте имали COVID-19 повече от седмица преди да бъдете тествани. Отрицателният тест не означава, че сте в безопасност за какъвто и да е период от време: Може да бъдете изложени на COVID-19 след теста, да се заразите и да разпространите вируса SARS-Cov-2 сред други хора.

Ако тестът ви е положителен, говорете с личния си лекар, останете вкъщи и се изолирайте от другите. Ако тестът Ви е отрицателен, продължете да предприемате мерки, за да предпазите себе си и другите от заразяване с COVID-19.

Колко време отнема получаването на резултатите от теста за коронавирус?

Резултатите от теста трябва да получите още 24 часа след вземането на пробата, но понякога това може да отнеме няколко дни, в зависимост от това колко време е необходимо на пробата да стигне до лабораторията.

Колко време след като сте получили COVID-19, тестът е положителен?

Тъй като PCR тестът е много чувствителен, той може да открие много малки количества вирусен материал. Това означава, че тестът може да продължи да открива фрагменти от вируса на SARS-CoV-2 дори след като сте се възстановили от COVID-19 и вече не сте заразни. Така че може да продължите да имате положителен резултат от теста, ако сте имали COVID-19 в далечното минало, въпреки че не можете да разпространявате вируса SARS-CoV-2 на други хора.

Може да се появи продължителна инфекция при имунокомпрометирани лица, при която те отделят инфекциозен вирус в продължение на месеци. Също така здрави хора могат да се заразят отново. Ако тестът ви за SARS-CoV-2 е положителен, но смятате, че може би вече сте се възстановили от COVID-19, моля, обсъдете това с медицинско лице.

Каква е разликата между PCR и антигенните тестове за COVID-19?

Съществуват два вида тестове за COVID-19: PCR тест и антигенен тест.

  • Полимеразна верижна реакция (PCR). При нея се проверява наличието на действителния генетичен материал на вируса или на негови фрагменти при разпадането му. PCR е най-надеждният и точен тест за откриване на активна инфекция. Извършването на PCR тестовете обикновено отнема часове, но някои от тях са по-бързи.
  • Антигенен тест: При него се откриват части от протеини на повърхността на вируса, наречени антигени. Антигенните тестове обикновено отнемат само 15 до 30 минути. Бързите антигенни тестове са най-точни, когато се използват в рамките на няколко дни от началото на симптомите, т.е. когато в организма ви има най-голямо количество вирус.

Кой тест COVID е по-точен?

Антигенният тест обикновено е по-бърз, но е по-малко чувствителен от PCR теста. Тъй като антигенният тест не е толкова точен, колкото PCR, ако антигенният тест е отрицателен, вашият доставчик на здравни услуги може да поиска PCR тест, за да потвърди отрицателния резултат от антигенния тест.

Къде мога да се изследвам за COVID-19?

Ако имате симптоми на COVID-19 или сте били изложени на хора, които имат симптоми или са дали положителен резултат, може да поискате тест. Първо, посъветвайте се с Вашия личен лекар. Той ще прегледа симптомите ви лично или на видео среща. Ако е необходимо, доставчикът ще назначи тест и ще ви помогне да намерите място и време за провеждане на теста. Имайте предвид, че ако сте били изложени на вируса SARS-CoV-2, но нямате симптоми, първо се обадете на мястото за тестване, за да се уверите, че могат да ви приемат.

Заключение

Точните и бързи тестове са от ключово значение за забавяне на разпространението на COVID-19. Ако развиете симптоми, моля, обадете се на вашия личен лекар, за да определите къде да отидете за тестване. Доверете се на своя личен лекар, който ще ви препоръча най-бързия и най-точния наличен тест. За да предпазите околните, трябва да носите маска за лице, която приляга плътно към носа, устата и брадичката, и да избягвате близък контакт с други хора, докато не получите резултатите от теста за COVID. Не забравяйте да наблюдавате симптомите си и да потърсите спешна помощ, ако имате:

  • Затруднено дишане.
  • Постоянна болка или натиск в гърдите.
  • Ново объркване.
  • Не сте в състояние да се събудите или да останете будни.
  • Посинели устни или лице.