Covid-19: Omicron вариант

Covid-19: Omicron вариант

Симптоми на Omicron

Симптомите на Omicron имитират други симптоми на вариант на SARS-CoV-2. Те включват:

Специфични симптоми на Омикрон са предимно респираторни.

Джонсън и Кембъл отбелязват, че има някои съобщения за по-висока честота на симптоми на горните дихателни пътища при омикрон, включително болки в гърлото и запушване на носа.

„Вероятността за заразяване на белите дробове с омикрон е по-малка в сравнение с предишните варианти“, казва Кембъл, като добавя, че инфекцията все пак може да премине в бронхит или пневмония.

Макар че са докладвани и други симптоми, като болки в долната част на гърба и нощно изпотяване, свързани с омикрона, Кембъл заяви, че тези симптоми са по-скоро показателни за грип и че е възможно да има объркване на случаите предвид пика на сезона на настинките и грипа.

Хората, които изпитват някой от горепосочените симптоми, трябва да си направят тест COVID-19, за да са сигурни.

Omicron – Същност и разпространение

COVID-19 се движи с бързи темпове, откакто Омикрон се появи, се разпространи като горски пожар. Оттогава се появиха множество подварианти на Omicron. В края на август 2022 г. щамът, наречен BA.5 – най-заразният до момента, заедно с BA.4, друг субвариант, причинява над 88% от случаите, което го прави преобладаващия щам в САЩ. (BA.4 е причина за около 8% от всички случаи на COVID в САЩ).

Оригиналният щам Omicron има сравнително лека версия на вируса, причиняваща по-малко тежки заболявания и смърт, отколкото предшестващия го щам Delta. Въпреки че учените все още изучават BA.5, данните продължават да показват, че хоспитализациите са малко в сравнение с по-ранните етапи на пандемията. Засега същото може да се каже и за инфекциите, въз основа на данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Тези данни обаче не включват резултатите от домашните тестове.

Проследяването на Омикрон и неговите варианти лесно може да стане объркващо – дори непосилно, но медицината в Йейл следи тези варианти, а CDC предоставя ежеседмични актуализации за проследяването им.

Д-р Томас Мъри, специалист по детски инфекциозни болести в Йейл Медисин, и д-р Нейтън Грубо, епидемиолог в Училището по обществено здраве в Йейл, коментират това, което знаем до момента.

Omicron: Рязък скок на случаите на COVID-19 и потенциално различни симптоми

Първо, малко предистория. Омикронът първоначално е идентифициран в Ботсвана и Южна Африка през ноември 2021 г., въпреки че по-късните доклади показват по-ранни случаи в Нидерландия. На 1 декември CDC потвърди първия случай в САЩ, при лице в Калифорния, което се е върнало от Южна Африка през ноември. До края на декември Omicron беше преобладаващият щам в САЩ. Тъй като хората по целия свят посрещнаха новата година, Omicron продължи да се разпространява по-бързо от всеки предишен вариант в много райони. Както СЗО, така и CDC го класифицираха като „вариант, пораждащ безпокойство“.

Първите доклади от Южна Африка показват, че повечето случаи са леки – и че симптомите при този вариант изглежда са различни. „Докладите показват, че пациентите в Южна Африка – много от които са били млади – са имали силна умора, но не и загуба на вкус или обоняние“, казва д-р Лорън Феранте, пулмолог от Йейл Медисин.

Но някои хора, заразени с Omicron, все пак са развили тежко заболяване и е трябвало да отидат в болница, а някои са починали. Поради тази причина експертите продължават да изразяват опасения, че голям брой случаи в даден район може да претовари медицинските центрове, което да затрудни лечението на тежките случаи.

Дали Omicron е по-преносим или по-смъртоносен от предишните варианти?

Още от самото начало два важни въпроса за Omicron бяха на първо място в съзнанието на учените, казва д-р Мъри. Първият е колко трансмисивен е новият вариант в сравнение с Делта, предишните варианти като Алфа и Бета и оригиналния вирус.

Според CDC вариантът Omicron се разпространява по-лесно от оригиналния вирус SARS-CoV-2 и от варианта Delta. В началото на своето развитие вариантът е предизвикал тревожен скок на случаите на COVID-19 в Южна Африка – от 300 на ден в средата на ноември те са достигнали 3000 на ден в края на същия месец. През първите месеци на 2022 г. подвариант на Omicron, наречен BA.2, започна да се разпространява дори по-бързо от другите варианти на Omicron. Смята се, че BA.4 и BA.5 се разпространяват още по-бързо.

Вторият въпрос беше дали Omicron – и понастоящем вариантите BA.4 и BA.5 – е по-вероятно да причини тежко заболяване, отколкото Delta или други варианти. Въпреки че има още какво да се научи за BA.5, първите данни от Южна Африка не показват рязко увеличаване на смъртните случаи от този подвариант. Оригиналният вариант Omicron е предизвикал рекорден брой случаи, но въпреки че също е причинил своя дял хоспитализации и смъртни случаи, фактори като продължителност на болничния престой, прием в интензивно отделение и смъртност са били „по-ниски, отколкото по време на предишните пикове на пандемията“, според доклад на CDC от януари.

CDC казва, че наличието на тежки симптоми може да бъде повлияно от ваксинацията, историята на предишна инфекция, както и от възрастта и други здравословни състояния.

Предпазват ли настоящите ваксини и лечения от тежко заболяване, причинено от Omicron?

Администрация по храните и лекарствата на САЩ е разрешила двувалентна инжекция на Pfizer-BioNTech за хора на 5 и повече години и двувалентна инжекция на Moderna за хора на 6 и повече години. Тези бустери са предназначени да предпазват от заболяване, причинено от оригиналния щам на вируса SARS-CoV-2, както и от варианта Omicron. Лицата могат да си направят бустерната инжекция, като започнат два месеца след приключване на двудозовата първична серия или след получаване на предишна бустерна доза.

По-рано тази година експертите отбелязаха, че подвариантите BA.4 и BA.5 изглежда имат способността да избягват някои от антителата, произведени след ваксинации и инфекции, включително тези, причинени от някои подварианти Omicron.

Когато за пръв път започнаха да изучават Омикрон, учените бяха обезпокоени от един ключов отличителен фактор във варианта. За разлика от Делта и други варианти на коронавируса, той носи изобилие от мутации – общо около 50, включително 26, които са уникални за варианта – и повече от 30 на протеина spike, който е вирусният протеин, който ваксините обучават имунната система да разпознава и атакува. Грубо каза, че част от повишената трансмисивност на вируса Omicron може да се дължи на способността му да избягва някои имунни реакции, особено при хора, които преди това са били заразени, но не са били ваксинирани.

Учените също така искаха да разберат дали тези мутации показват възможно намаляване на ефективността на ваксините COVID-19 и на някои лечения с моноклонални антитела. „Всъщност не знаем как мутациите работят заедно. Не всичко е адитивно“, казва Грубо.

Но през януари CDC съобщи, че третата доза ваксина, или бустер, е „високо ефективна“ за предотвратяване на необходимостта от посещения в спешна помощ или хоспитализация поради COVID-19. През март, след някои ранни данни, че превенцията от първата бустерна инжекция отслабва при по-възрастните хора, САЩ одобриха втора бустерна доза за хора над 50 години и за тези с определени имунни дефицити, давайки на тези групи възможност за още една превантивна доза. Двувалентните ваксини бяха разрешени за възрастни през август, а за деца и тийнейджъри – през октомври.

Омикронът изглежда слаб, а на някои места може би вече е достигнал своя връх.

Вариантът, за който за първи път бе съобщено в Ботсвана и Южна Африка през ноември миналата година, се появи толкова скоро, че учените не са имали достатъчно време да съберат конкретна информация за него. Но данните от последните седмици започнаха да очертават картина на това, което изглежда е силно заразно, но леко заболяване.

„Вече има много епидемиологични проучвания, предимно от Южна Африка, Обединеното кралство и други европейски страни, които показват, че Omicron е по-лек от Delta и другите варианти“, казва д-р Скот Робъртс, специалист по инфекциозни болести от Йейлската медицина. Той също така отбелязва, че хоспитализациите не са се увеличили толкова много, колкото би могло да се очаква предвид големия брой случаи. Въпреки че „знаем, че хоспитализациите и смъртните случаи изостават с две до три седмици от броя на случаите“, добавя той.

Д-р Робъртс цитира едно проучване от Хонконг (което все още е в процес на рецензиране), което показва, че Omicron се размножава 70 пъти по-бързо в дихателните пътища, отколкото вариантът Delta и оригиналният вирус SARS-CoV-2. Но в белодробната тъкан той се разраства 10 пъти по-бавно от другите варианти – няколко проучвания показват, че Omicron не се възпроизвежда толкова лесно в белите дробове, казва той. Първото откритие дава представа защо Omicron е толкова заразен, а второто помага да се обясни по-ниската тежест на заболяването, казва той.

„Моят общ съвет е… да продължите да вземате предпазни мерки, докато тази вълна не спадне.“

Д-р Скот Робъртс, специалист по инфекциозни болести в Yale Medicine

Все пак е разумно да ограничите излагането на въздействието, доколкото е възможно, докато вълната от Омикрон отмине. А добрата новина – ако има такова нещо по време на пандемията – е, че д-р Майер очаква вълната на Омикрон да продължи само седмици, докато тази на Делта – месеци. „Моделите се основават на това, което се случва на други места по света“, казва тя. „Тя има толкова драматично покачване, че пикът се очаква да бъде много по-кратък“. Всъщност експертите вече посочват признаци, че на някои места в САЩ Омикрон е достигнал своя пик.

Ваксините могат да предпазят от тежко заболяване, хоспитализация и смърт от Omicron.

Лекарите подчертават, че е важно да се ваксинирате и да си направите подсилваща ваксина. Въпреки че при Omicron е възможно да се появят пробивни инфекции при хора, които са напълно ваксинирани, според CDC ваксините се очаква да предпазят от тежки заболявания, хоспитализация и смърт. През декември публичен анализ на данни от Великобритания установи, че при повече от 525 000 анализирани случая рискът от постъпване в болница е бил с 65% по-нисък за хората, които са получили две дози ваксина, и с 81% по-нисък за тези, които са си направили бустер.

Междувременно експертите проучват възможностите за актуализиране на ваксините. В средата на януари група от независими експерти на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че може да се наложи актуализиране на настоящите формули, за да се осигури защита срещу Omicron и други опасни варианти и да се намали необходимостта от допълнителни бустерни дози. Компаниите Pfizer-BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson заявиха, че разработват бустерни ваксини, насочени срещу Omicron, въпреки че не е ясно дали и кога тези ваксини ще бъдат достъпни.

Имате нужда от маска – и то не каква да е.

Носенето на маска продължава да бъде ключова част от всяка стратегия за превенция, но трябва да следите препоръките за това каква маска да носите и как да я носите.

В средата на януари Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) преразгледаха пълния си списък с препоръки за маски, като предоставиха актуализации, описващи видовете маски и респиратори, които могат да се използват за предотвратяване на предаването на SARS CoV-2, вируса, който причинява COVID-19.

CDC казва, че маските и респираторите могат да осигурят различни нива на защита в зависимост от вида на маската и начина на използване, и препоръчва да носите най-защитната маска, която можете да намерите, която ви приляга добре и която ще носите постоянно.

Накратко, свободно тъканите продукти от плат осигуряват най-малка защита, многослойните фино тъкани продукти предлагат по-голяма защита, добре прилягащите хирургически маски за еднократна употреба и KN95 предлагат още по-голяма защита, а добре прилягащите респиратори, одобрени от NIOSH (включително N95), предлагат най-високо ниво на защита, според CDC.

Макар че маските N95, които използват здравните работници, се считат за „златен стандарт“ за превенция на инфекциите, препоръчването им на обществеността е предмет на дебат. „Маските N95 трябва да се регулират, за да прилягат плътно, така че да няма изтичане на въздух, и могат да бъдат достатъчно неудобни, така че хората, които трябва да ги носят за дълъг период от време, могат да се изкушат да си вземат почивка“, казва д-р Майер.

Цената е друго съображение за повечето хора, а при наличието на фалшификати на пазара е важно и проучването на потребителите, добавя д-р Майер. Ако изборът ви е ограничен, не забравяйте, че „най-важното е да имате покривало, което ефективно уплътнява устата и носа ви – и да го носите“, добавя тя.

Д-р Майер казва, че е носила маски KN95, когато е пазарувала със семейството си. Тя ги използва повторно в продължение на няколко дни, докато се замърсят или ластикът се разтегне, така че вече не осигурява плътно уплътнение.

Най-добре е да предприемете множество предпазни мерки срещу Omicron.

Може да се окаже важно да използвате различни стратегии за превенция, докато Omicron циркулира във вашия район. „Моят общ съвет – това, което препоръчвам на моите пациенти – е да продължат да вземат предпазни мерки, докато тази вълна отмине“, казва д-р Робъртс. „След като нещата се успокоят, може би ще е по-подходящо време да се върнете към ежедневните си дейности.“

Това може да означава предприемане на различни мерки, казва д-р Майер. „Просто не можем да разчитаме само на един инструмент.“ Социалното дистанциране, например, е стратегия, на която хората изглежда обръщат по-малко внимание сега, но CDC все още препоръчва да се поддържа физическо разстояние от други хора от поне шест метра. „Дистанцирането се базира на пътя на полета на капката, която е потенциално заредена с вируса. То е свързано с това на какво разстояние лети капката, когато хората кашлят, пеят или крещят, преди да падне на земята“, казва д-р Майер.

Може да бъде разочароващо, когато не можете да контролирате дали другите хора практикуват социална дистанция (или носят маски) в магазините или на други обществени места. „Така че може да има места, които да избягвам в определено време, знаейки, че в друго време там няма да има толкова много хора“ казва д-р Майер.

„Връщам се към идеята, че мога да контролирам това, което правя аз и семейството ми, и се опитвам да правя избори, които да ни предпазят.“

Джейми Майер, MD, MS, специалист по инфекциозни болести в Yale Medicine

Трябва ли да намалите посещенията във фризьорския салон? Трябва ли да избягвате магазина за хранителни стоки и вместо това да се възползвате от услугата за извозване на стоката? „Много неща зависят от вашата поносимост към риска“, казва д-р Робъртс. „Ако съм здрав, без медицински проблеми, бих се чувствал уверен да изляза и дори да възобновя живота си.“ Но ако сте с отслабен имунитет – или живеете с човек, който е изложен на висок риск, включително малки деца, може би трябва да сте по-предпазливи.

Друга част от вашата стратегия може да бъде да сте наясно колко COVID-19 циркулира във вашия район. Центърът за контрол на заболяванията (CDC) предоставя редовно актуална информация и можете да търсите по щати или окръзи.

Как бихте разбрали дали имате Omicron?

Ако въпреки всичките ви стратегии за превенция се заразите с COVID-19, има вероятност да не знаете със сигурност дали това е Omicron. Ако тестът ви е положителен, резултатите няма да потвърдят кой вариант имате. Въпреки че от Южна Африка започват да се появяват съобщения за различни симптоми на Омикрон (по-специално с по-малка загуба на вкус и мирис), д-р Робъртс казва, че много симптоми са същите, както при Делта – и те варират при различните пациенти.

Основната разлика е, казва той, че при Омикрон те обикновено са по-леки и много пациенти са съобщили за симптоми, подобни на простудни, като възпалено гърло, запушен нос, главоболие и мускулни болки. Изводът е, че ако имате някой от симптомите в списъка на CDC, трябва да се изследвате за COVID-19.

Можете да проверите уебсайта на CDC за най-новата информация за тестовете. Ако тестът ви е положителен, следвайте инструкциите на CDC за грижи и карантина.

Не се опитвайте да изкарате Омикрон, за да изградите имунитет.

Макар че някои твърдят, че повечето хора в крайна сметка ще се заразят с коронавируса, трябва да направите всичко възможно, за да избегнете заразяването с Omicron – няма оправдание да се заразявате умишлено, за да получите, както смятате, леко заболяване, което ще ви осигури по-голям имунитет занапред, казват лекарите. „Това е риск, който хората не трябва да поемат“, казва д-р Робъртс. „Да, ще имате имунитет срещу инфекцията, но не знаем колко дълго ще продължи този имунитет“.

Самият брой на инфекциите все още води до увеличаване на хоспитализациите, най-вече при тези хора, които не са ваксинирани или са ваксинирани и имат други сериозни заболявания, които могат да допринесат за усложнения, казват лекарите. Но също така е вярно, че здравите хора не могат да знаят със сигурност колко тежък ще бъде техният случай, нито пък могат да бъдат сигурни за потенциала си да развият дълъг COVID – набор от симптоми, които могат да продължат седмици или месеци след инфекцията и могат да засегнат дори хора, които са имали безсимптомно заболяване, добавят те.

Друго опасение е, че ако сте заразени с Омикрона, можете да го разпространите сред други хора, дори и да нямате симптоми. „Може да имате Omicron, да отидете в магазина и да го предадете на някого, който може да умре от него, защото има слаба имунна система или не може да се ваксинира – в някои случаи, защото е бебе или дете под 5-годишна възраст“, казва д-р Робъртс.

Какво следва след Омикрон?

Междувременно през януари в Кипър беше идентифициран Deltacron – нов щам на COVID-19, който съчетава Delta и Omicron. Но д-р Майер казва, че хората не трябва да се паникьосват от Deltacron или друг нов вариант, преди учените да научат повече за тях. „Вариантите ще продължат да се формират, докато има вирус, циркулиращ в общността – и не всички те ще бъдат заплаха за населението“, казва тя. Това може да продължи известно време дори в най-добрия случай, добавя тя. „Мисля, че ще живеем с този вирус още дълго време, както живеем с грипа.“

Все пак тя е съгласна, че всичко това може да се отрази на мотивацията на някои хора да продължат да вземат предпазни мерки срещу COVID-19. „През март 2020 г. бягахме на спринт, а той се превърна в маратон – и сега финалната линия продължава да се движи“, казва д-р Майер. „Трудно е да продължиш.“

Но хората имат повече възможности за управление на риска, отколкото в началото на пандемията, допълва тя. „Връщам се към идеята, че мога да контролирам това, което правя аз и моето семейство, и се опитвам да правя избори, които ще ни предпазят.“

 Прочете още: Информация за всички щамове на Covid-19