Обрив при Covid-19 (Коронавирус)

Обрив при Covid-19 (Коронавирус)

COVID-19 е респираторно заболяване, причинено от коронавирус. При някои лица с COVID-19 може да се появи обрив. Видът му може да варира при отделните индивиди. Признак ли са обривите за COVID-19? Научете повече в тази статия!

COVID-19 е заболяването, причинено от новия коронавирус. Въпреки че много хора, които се разболяват от COVID-19, боледуват леко или умерено, някои могат да развият сериозни симптоми, които изискват хоспитализация.

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Съединените щати има над 33 милиона потвърдени случая на COVID-19. Откакто са въведени ваксините COVID-19, процентът на новите случаи бележи тенденция към намаляване.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са умора, треска (висока температура) и кашлица. При някои хора обаче може да се появят и по-рядко срещани симптоми. Един от тях е обривът.

По-долу разглеждаме какви биват обривите при COVID-19, как могат да бъдат лекувани и кога е важно да се обърнете към лекар.

Признак ли са обривите за COVID-19?

При някои хора с COVID-19 може да се появи обрив. Въпреки че кожни симптоми са съобщавани при възрастни и деца, повечето налични изследвания са съсредоточени върху възрастни.

В мета-анализ от 2020 г. на 2261 души с COVID-19 се оценява, че разпространението на кожните симптоми е около 1%. Въпреки това, според преглед от 2021 г., точната честота на обрива при COVID-19 остава неизвестна.

Някои общи симптоми, свързани с много обриви при COVID-19, включват:

 • Обрив на кожата: Обикновено обривите са с променен цвят в сравнение със съседната кожа. Върху светла кожа обривът може да изглежда червен, розов или лилав. Върху тъмна кожа той може да изглежда лилав, пепелявосив или тъмнокафяв.
 • Подуване: Засегнатата област може да изглежда подута или подпухнала в сравнение с околната кожа.
 • Сърбеж: Много, но не всички видове COVID-19 обриви могат да сърбят.

Кога се появяват обривите и колко време продължават?

Кога точно се появява обривът по време на COVID-19, може да варира. В някои случаи той може да се появи при появата на симптомите на COVID-19, докато в други случаи може да се появи няколко дни след развитието на други симптоми.

Според информация от Американската академия по дерматология, обривът при COVID-19 може да продължи от 2 до 12 дни. Средно повечето хора имат обрив в продължение на 8 дни. Въпреки това обривите, засягащи пръстите на краката, могат да продължат от 10 до 14 дни.

Как изглежда обривът причинен от COVID-19?

Точният външен вид на обривите на COVID-19 може да варира при отделните хора. Докато някои инфекциозни заболявания, като варицела и морбили, предизвикват много характерен обрив, обривът, причинен от COVID-19, може да приеме много форми:

 • Кошер: Обривът COVID-19 може да се появи като сърбящи петна или обриви, които наподобяват копривна треска. Те най-често засягат крайниците и торса.
  Макули и папули: В някои случаи обривът COVID-19 може да се състои от сърбящи петна, които могат да бъдат плоски или надигнати. Този тип обрив често засяга торса.
  Обрив с мехури: Този тип обрив COVID-19 може да се появи с мехури, които могат да изглеждат подобно на варицела. Най-често се наблюдава върху торса и може да сърби.
  Обрив, наподобяващ дантела: Някои обриви COVID-19 могат да имат пръстени с променен цвят на кожата, които образуват дантелена или мрежеста шарка. Този вид обрив на COVID-19 обикновено засяга краката.
  Точковидни петна: Този вид обрив COVID-19 се състои от тъмни точковидни петна. Краката са най-често засегнатата област.
 • Обрив по пръстите: Този вид обрив причинява обезцветени петна и подуване на един или повече пръсти. Засегнатата област може да бъде болезнена, сърбяща или с усещане за парене.

Какво причинява обрива от COVID-19?

Изследователите все още не разбират защо при някои хора с COVID-19 се появява обрив, а при други – не. Те също така не знаят какво точно причинява появата на обрива. Някои възможни механизми включват:

 • пряко заразяване на кожните тъкани с новия коронавирус;
 • активност на имунната система;
 • ефектите на повишеното съсирване на кръвта (хиперкоагулация), което понякога може да се случи при COVID-19.

Възможно е също така различните видове обрив от COVID-19 да се проявят чрез различни механизми. Изследователите работят, за да разберат повече.

Може ли да получите обрив след ваксинация?

Възможно е да получите обрив и след поставянето на ваксината за COVID-19. Нека да разгледаме това малко по-подробно.

Алергични реакциии

Някои хора могат да получат алергична реакция към ваксината COVID-19. Ако това се случи, може да забележите обрив или уртикария след поставянето на ваксината.

Алергичните реакции към ваксината COVID-19 могат да бъдат класифицирани като нетежки или тежки:

 • Леки: Леките алергични реакции настъпват в рамките на 4 часа след ваксинацията. Те могат да включват признаци като уртикария, подуване и хрипове.
 • Тежки: Този вид реакция се нарича анафилаксия. Обикновено тя се случва в минутите след ваксинацията и може да включва уртикария, подуване на лицето и гърлото, както и замаяност или припадък.

Закъснял обрив на мястото на инжектиране

При някои хора може да се появи обрив на мястото на инжектиране. Може да видите, че това се нарича „ковидна ръка“.

Този вид обрив най-често се свързва с ваксината на Moderna за COVID-19 и обикновено се появява след първата доза. Той обаче може да се появи и след втората доза или след двете дози.

Закъснелите обриви на мястото на инжектиране обикновено се появяват около седмица след ваксинацията и продължават около 4 дни.

Този обрив може да бъде голям и да включва симптоми като:

 • зачервяване
 • подуване
 • топлина
 • сърбеж
 • болка

Този тип реакция не е сериозна и опасна. Ако имате забавен обрив на мястото на инжектиране, все още може да получите втората си доза ваксина, ако е има такава. Въпреки това, може да искате да я поставите в другата си ръка.

Лечение на обрив от COVID-19

Ако получите необясним обрив, добре е да се консултирате с личния си лекар. Обривите причинени от COVID-19 може да изглеждат много подобни на обриви, причинени от други медицински състояния, които се нуждаят от лечение.

Единственият начин да сте сигурни дали обривът Ви се дължи на COVID-19 е да си направите тест за COVID-19.

Повечето обриви, които се появяват при COVID-19, ще изчезнат за около седмица. Междувременно можете да помогнете за лечението на обрива при COVID-19 у дома, като направите следното:

 • Поставяне на хладен компрес: Поставянето на хладен компрес върху засегнатата област може да помогне за облекчаване на подуването или сърбежа.
 • Използване на локални средства, продавани без рецепта: Продукти за локално приложение, продавани без рецепта, могат да помогнат за облекчаване на сърбежа или подуването, свързани с някои видове обрив COVID-19. Някои примери, които да разгледате, включват хидрокортизонов крем или каламинов лосион.
 • Приемане на антихистамини без рецепта: Антихистамините, отпускани без рецепта, могат да помогнат за намаляване на симптомите, свързани с кошероподобен обрив COVID-19.
 • Избягване на разчесването: Може да е изкушаващо да разчесвате обрива, особено ако той е сърбящ. Опитайте се да избягвате това, тъй като то може да увеличи риска от инфекция, белези или промени в пигментацията на кожата.

Вашият лекар може също така да Ви предпише лекарство с рецепта, което да Ви помогне при обрив от COVID-19.

Заключение

Обривът е един от по-рядко срещаните симптоми на COVID-19. Той може да приеме много форми, включително копривна треска, макули, папули или обрив на пръстите на краката. Не е известно какво точно причинява появата на обриви от COVID-19.

Можете да получите обрив и след като сте били ваксинирани за COVID-19. Това може да се случи поради алергична реакция или забавена реакция на мястото на инжектиране.

Обикновено повечето обриви от COVID-19 изчезват за около една седмица. Можете да се грижите за тях у дома, като прилагате хладен компрес, използвате продукти за локално приложение, отпускани без рецепта, и се противопоставяте на желанието да се чешете.

Свържете се с лекар, ако получите необясним обрив, особено ако е болезнен, има мехури или обхваща голяма площ. Ако имате COVID-19, потърсете спешна помощ, ако имате симптоми като затруднено дишане или упорита болка в гърдите.