Ниски нива на кислород в кръвта при COVID-19

Ниски нива на кислород в кръвта при COVID-19

Бележка: Проследяването на на нивата на кислород в кръвта с пулсов оксиметър, ако имате COVID-19, може да помогне да се определи дали те не са твърде ниски. При ниски нива може да е необходима медицинска помощ.

COVID-19 е респираторна инфекция. Тя може да причини затруднено дишане и да доведе до ниски нива на кислород в кръвта. Ниските нива на кислород правят невъзможно нормалното функциониране на организма Ви и могат да бъдат животозастрашаващи.

Проследяването на нивата на кислород в кръвта у дома е един от начините да следите за Вашата COVID-19 инфекция и възстановяване. Можете да измервате нивата на кислород в кръвта си с евтино и лесно за употреба устройство, наречено пулсов оксиметър.

Пулсоксиметърът ви дава информация за нивото на кислород в кръвта ви като прост процент. Всяко показание на пулсоксиметъра, по-ниско от 90%, е знак, че трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Какво означава нивото на кислород в кръвта?

Какво означава нивото на кислород в кръвта?

Нивото на кислород в кръвта е показател за количеството кислород в кръвта.

Тялото ви получава кислород, когато вдишвате. Когато въздухът преминава през белите дробове, кислородът се пренася в кръвта ви. Когато белите Ви дробове са възпалени поради тежка инфекция като COVID-19, може да поемате по-малко кислород с всяко вдишване.

Нуждаете се от подходящо ниво на кислород в кръвта, за да може тялото Ви да изпълнява основни функции, като например да поддържа сърцето Ви в нормален ритъм. Кислородът в кръвта Ви също така помага на клетките Ви да създават енергия. Тази енергия Ви позволява да мислите, да се движите и да изпълнявате други ежедневни задачи.

Нивото на кислород в кръвта се измерва в проценти. Нивата, които са по-близо до 100 процента, са най-добри и означават, че тялото ви има достатъчно кислород.

Какво ниво на кислород е твърде ниско за хора с COVID-19?

За повечето хора ниво на кислород от 95 процента или повече е стандартно и здравословно.

Някои хора с хронични белодробни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) живеят с по-ниски от средните нива на кислород в кръвта.

Ако имате белодробно заболяване, трябва да се обадите на Вашия лекар веднага след като получите положителен тест за COVID-19. Вашият лекар може да Ви посъветва как да наблюдавате и лекувате състоянието си по време на инфекцията.

Колко ниско е твърде ниско?
Нива на кислород, по-ниски от 90 процента се считат за твърде ниски и са причина да се потърси спешна медицинска помощ.

– CDC.gov

Ако следите кислорода в кръвта си у дома с пулсов оксиметър, следвайте тези общи насоки:

 • Свържете се с лекар, ако нивото на кислород в кръвта ви падне под 95%.
 • Потърсете спешна медицинска помощ, ако нивото на кислород в кръвта Ви спадне под 90%.

Трябва ли хората с COVID-19 да използват пулсов оксиметър?

Пулсоксиметърът е устройство, което може да измерва нивото на кислород в кръвта ви бързо и неинвазивно. Те се използват редовно в лекарските кабинети и болниците, така че най-вероятно вече сте имали такъв апарат, закачен на пръста ви.

По време на респираторно заболяване като COVID-19 Вашият лекар може да Ви препоръча да използвате пулсов оксиметър у дома, за да следите нивото на кислород в кръвта си.

Как да разчитате показанията на пулс оксиметър?

Как да разчитате показанията на пулс оксиметър?

Понякога нивата на кислород в кръвта могат да спаднат опасно ниско, без да предизвикват симптоми като задух. В тези случаи пулсоксиметърът може да помогне за ранното откриване на ниските нива на кислород, когато те могат да бъдат лекувани с допълнителен кислород.

Като цяло пулсоксиметрите могат да бъдат полезен инструмент за хората с COVID-19. Можете да закупите пулсоксиметър в повечето аптеки и магазини за хранителни стоки без рецепта.

Показания на пулсоксиметъра при хора с по-тъмна кожа

Показанията на пулсоксиметъра не са перфектни. Понякога показанията могат да бъдат неточни, особено при хора с по-тъмна кожа. Тъй като те работят чрез преминаване на светлинен лъч през пръста ви, цветът на кожата може да повлияе на резултатите.

Проучванията са установили, че при хора, които се самоопределят като чернокожи, показанията на пулсовия оксиметър често са с няколко пункта по-високи от истинските им стойности, които могат да бъдат измерени с кръвен тест, наречен артериален кръвен газ.

Едно проучване установява, че вероятността чернокожите хора да имат показания на пулсоксиметрията, по-високи от истинската стойност, е над три пъти по-голяма от тази на белите хора.

За да получите по-надеждни данни за нивата на кислород в кръвта при хора с по-тъмна кожа, най-добре е да правите редовни измервания през целия ден и да си водите запис. По този начин ще забележите евентуални низходящи тенденции.

Можете ли да измервате нивата на кислород без пулсов оксиметър?

Ако не разполагате с пулсоксиметър, можете да се контролирате за два важни признака за ниско ниво на кислород в кръвта:

 • ускорен сърдечен ритъм
 • ускорено дишане

Нормалната сърдечна честота е между 60 и 100 удара в минута. Нормалната честота на дишане е от 12 до 20 вдишвания в минута.

Ниски нива на кислород в кръвта

Ниски нива на кислород в кръвта

Ниското съдържание на кислород в кръвта може да повлияе на функционирането на тялото ви. То може да предизвика тежки симптоми, но понякога не предизвиква никакви симптоми. И в двата случая може да бъде животозастрашаващо.

Симптомите на ниско ниво на кислород в кръвта включват:

 • Главоболие;
 • недостиг на въздух;
 • объркване;
 • безпокойство;
 • болка в гърдите;
 • учестено дишане;
 • ускорен сърдечен ритъм;
 • замайване;
 • високо кръвно налягане;
 • проблеми със зрението;
 • проблеми с координацията;
 • усещане за еуфория.

Лечение на ниски нива на кислород в болница

Основното лечение на ниските нива на кислород е кислородната терапия. Кислородната терапия вкарва кислород в кръвта Ви и помага да се намали напрежението върху белите Ви дробове, за да се възстановите от COVID-19.

Съществуват няколко начина за провеждане на кислородна терапия. В повечето случаи ще получавате допълнителен кислород чрез назална канюла.

Назалната канюла представлява пластмасова тръба, която се поставя в носа Ви. Кислородът от резервоара се вкарва в тръбата и след това в тялото ви. Лекарите и респираторните терапевти могат да регулират количеството кислород, което получавате, докато нивата на кислород в кръвта Ви се нормализират.

Когато започнете да се възстановявате, те могат бавно да намалят количеството кислород, което получавате през тръбичката.

Ако се нуждаете от повече подкрепа, може да получите кислородна терапия чрез процес, наречен интубация. Това включва поставяне на пластмасови тръбички директно в трахеята или трахеята.

Интубацията помага да поддържате дихателните пътища отворени, така че кислородът да може да достига до тялото Ви. След това тръбата може да се свърже с кислороден апарат. Когато се възстановите, ще преминете от интубация към назална канюла и резервоар с кислород.

В някои случаи може да бъдете изписани от болницата с преносим кислород, домашни кислородни бутилки и назална канюла.

В други случаи Вашият лекуващ екип може да иска да дишате напълно самостоятелно и да постигнете здравословни нива на кислород в кръвта преди изписването. Вашите цели ще зависят от фактори като:

 • цялостното ви здраве;
 • вашата възраст;
 • всички съществуващи белодробни заболявания;
 • дали COVID-19 е увредил белите Ви дробове.

Как да повишите нивата на кислород в домашни условия

Можете да предприемете мерки у дома, за да поддържате високо ниво на кислород.

Лечебният екип може да Ви е дал конкретни инструкции, особено ако сте били изпратени вкъщи с кислород. Важно е да следвате всички инструкции, които са Ви били дадени от Вашия лекар или респираторен терапевт.

Стъпките, които можете да предприемете сами, включват:

 • Спрете да пушите, ако пушите. Тютюнопушенето намалява количеството на циркулиращия в тялото Ви кислород.
 • Коригирайте позицията си на сън. Най-добре е да избягвате да спите по гръб. Вместо това опитайте да спите настрани. Можете също така да спите по корем с възглавници, подпрени под врата, гърдите, бедрата и брадичката.
 • Опитайте да дишате със свити устни. Стискането на устни, сякаш се готвите да свирите, и дълбокото дишане е чудесен начин да намалите задуха и да увеличите нивата на кислород в кръвта.
 • Регулирайте начина на седене. Опитайте да седите изправени с възглавница зад гърба, когато сте на диван или стол, за да помогнете на белите дробове да получават повече кислород.
 • Почивайте си на чист въздух. Прекарвайте време на открито или дръжте прозорците си отворени, за да си осигурите свеж въздух.
 • Разхождайте се. Кратките разходки могат да подобрят кръвообращението и нивото на кислород в кръвта ви.

Заключение

COVID-19 е респираторна инфекция, която може да доведе до опасно ниски нива на кислород в кръвта. Това е спешна медицинска помощ, която изисква незабавни грижи. Пулсоксиметърът може да ви помогне да следите нивата на кислород в кръвта си у дома.

Най-доброто използване на пулсоксиметъра като индикатор за това кога да се обадите на лекар или да потърсите спешна помощ. За повечето хора всяко показание, по-ниско от 95 процента, е знак да се обадите на лекар.

Въпреки това е важно всеки да потърси спешна помощ, ако нивото на кислород в кръвта му падне под 90 процента.