Моноклонални антитела и Covid-19

Моноклонални антитела и Covid-19

Моноклоналните антитела са една от няколкото терапевтични възможности за борба с COVID-19. Научете повече за другите възможни варианти на лечение.

Ако сте изложени на сериозен риск от COVID-19 и сте дали положителен тест за COVID-19 или сте били в близък контакт с човек, който е дал положителен тест, може да искате да обмислите лечение с моноклонални антитела (mAb). Може да отговаряте на условията за лечение с mAb (бебтеловимаб) в зависимост от Вашата възраст, история на заболяването и от колко време имате симптоми.

Лечението с mAb може да блокира навлизането на вируса, който причинява COVID-19, в клетките на Вашето тяло и да ограничи количеството на вируса в организма Ви. Това означава, че може да имате по-леки симптоми и може да се намали вероятността да се наложи да останете в болница.

Лечението с моноклонални антитела може да помогне на хора, които:

  • са изложени на висок риск от появата на по-сериозни симптоми и
  • Имат положителен тест COVID-19 със симптоми от 7 дни или по-малко (бебтеловимаб) или
  • са били в близък контакт с някой, който наскоро е дал положителен тест

Тази страница описва mAb, как те могат да предотвратят влошаването на леки до умерени симптоми и какво да очаквате, ако се лекувате с моноклонални антитела. Това лечение е предназначено, ако други възможности за лечение на COVID-19, одобрени или разрешени от Администрация по храните и лекарствата на САЩ, не са налични или не са клинично подходящи.

Какво представляват моноклоналните антитела?

Вашето тяло естествено произвежда антитела, за да се бори с инфекциите. Възможно е обаче организмът ви да не разполага с антитела, предназначени за разпознаване на нов (или непознат) вирус като SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява COVID-19. Моноклоналните антитела, или mAbs, се произвеждат в лаборатория за борба с определена инфекция (в този случай SARS-CoV-2) и се дават директно чрез инфузия. Така че лечението с моноклонални антитела може да помогне, ако сте изложени на висок риск от сериозни симптоми или престой в болница.

Лечението с моноклонални антитела за COVID-19 е различно от ваксината за COVID-19. Ваксината задейства естествения имунен отговор на организма Ви, но той може да отнеме седмици, за да се изработят достатъчно антитела срещу вируса. Така че, ако сте заразени с вируса, лечението с моноклонални антитела дава на организма ви антителата, от които се нуждае, за да се защити. Лечението с mAb не замества необходимостта от имунитет от ваксината, но може да Ви помогне, ако сте изложени на риск от развитие на сериозен COVID-19.

Как мога да се сдобия с моноклонални антитела?

Стъпка 1: Имайте положителен тест за Covid-19 и симптоми в продължение на 7 дни или по-малко.

Стъпка 2: Вземете направление от Вашия личен лекар.

Стъпка 3: Намерете свободно място за инфузия.

Какво мога да очаквам от лечението с моноклонални антитела?

Лечението с моноклонални антитела обикновено се предлага в инфузионен център, тъй като лечението се прилага през вена в тялото Ви (инфузия) или като инжекция (инжекция) или инжекции (серия от инжекции). В зависимост от лечението с mAb, което получавате, целият процес отнема около 1-3 часа.

Първо, медицинският персонал извършва здравен преглед; след това започва интравенозно вливане, което доставя mAbs в тялото ви за малко повече от час. Това отнема по-малко време, ако лечението с mAb ви се предлага като серия от инжекции.

След това медицинският екип ще Ви накара да останете в инфузионния център още един час, за да се увери, че нямате алергична реакция или други странични ефекти. Тези реакции са редки, но медицинският екип трябва да Ви наблюдава през този час и може да реагира бързо, ако имате реакция.

Ще бъдете освободени да се приберете у дома, след като медицинският екип Ви наблюдава след инфузията.

Дори да започнете да се чувствате по-добре, важно е да знаете, че известно време все още може да разпространявате вируса. Затова ще трябва да се изолирате (да бъдете сами), докато всички тези неща се случат:

  • са изминали поне 5 дни от първите симптоми на COVID-19
  • Не сте имали температура в продължение на поне 24 часа, без да сте приемали лекарства, които намаляват температурата
  • Другите Ви симптоми на COVID-19 се подобряват

ВАЖНО: Следвайте инструкциите на Вашия личен лекар. В зависимост от личната Ви здравна история може да се наложи да отговаряте на други условия. Също така, ако започнете да се чувствате по-зле, не се колебайте да потърсите медицинска помощ.

Може ли лечението с моноклонални антитела да ме разболее?

Лечението с антитела не съдържа жив вирус, така че няма риск да се заразите с COVID-19 при лечение с mAb. Въпреки това лечението с антитела може да има странични ефекти:

По време на и след инфузията на антитела може да се появят алергични реакции. Уведомете незабавно Вашия медицински специалист, ако получите някой от следните признаци и симптоми на алергична реакция:

  • висока температура, втрисане, гадене, главоболие, задух, ниско или високо кръвно налягане, ускорен или забавен сърдечен ритъм, дискомфорт или болка в гърдите, слабост, объркване, чувство на умора, хрипове, подуване на устните, лицето или гърлото, обрив, включително копривна треска, сърбеж, мускулни болки, чувство на припадък, замаяност и изпотяване.
  • Инфузията на което и да е лекарство може да причини кратка болка, кървене, синини по кожата, болезненост, подуване и възможна инфекция на мястото на инфузията.

Това не са всички възможни нежелани реакции на лечението с антитела. Възможно е да се появят сериозни и неочаквани нежелани реакции. Някои от възможните рискове от лечението с антитела са:

  • То може да попречи на способността на Вашия организъм да се бори с бъдеща инфекция с COVID-19.
  • То може да намали имунния отговор на организма Ви към ваксина за COVID-19.

Лечението с моноклонални антитела за COVID-19, подобно на други лечения, разрешени за спешна употреба от администрация по храните и лекарствата, все още се проучва. Затова е възможно все още да не знаем всички рискове. Тъй като изследователите продължават да проучват COVID-19 и как mAb лечението му влияе, ще научим повече за тези възможни рискове. Ако имате някакви въпроси, моля, говорете с Вашия личен лекар.