Лекарства за ковид (Covid-19)

Лекарства за ковид (Covid-19)

При повечето хора с COVID-19 заболяването протича леко и те могат да се грижат за себе си у дома. Но някои – особено тези с основни здравословни състояния – могат да се възползват от едно от няколкото лечения на COVID-19. Някои от тях се предлагат под формата на таблетки, а други се прилагат интравенозно или чрез инжектиране – и всички те трябва да бъдат предписани от доставчик на здравни услуги.

Важно е да се помни, че макар новите лечения да са ефективни за намаляване на тежестта на симптомите и да помагат за предотвратяване на хоспитализацията и смъртта при хора, които са се заразили с COVID-19, те не са заместител на ваксинацията, която остава единствената най-ефективна стратегия за предотвратяване на сериозни заболявания.

По-долу е представено ръководството на Yale Medicine за лечението на COVID-19.

Paxlovid (Паксловид)

Какво представлява? Paxlovid е търговската марка на Pfizer за антивирусно перорално лекарство (под формата на таблетки), което комбинира две генерични лекарства – нирматрелвир и ритонавир. Това е първото антивирусно хапче COVID-19, което получи разрешение за спешна употреба (EUA) от Агенцията по храните и лекарствата (FDA), а Националният институт по здравеопазване (NIH) даде приоритет на употребата му пред други лечения за пациенти, отговарящи на условията. То е предназначено за хора, които имат настояща инфекция с COVID-19.

Кога е разрешен: декември 2021 г.

Кой може да го получи: Хора на възраст от 12 години нагоре, които тежат най-малко 88 килограма, имат положителен резултат от тест за COVID-19, имат симптоми и са изложени на висок риск от развитие на тежка форма на COVID-19.

Как да го приемате: За повечето хора дозата е три таблетки два пъти дневно в продължение на пет дни и трябва да се започне в рамките на пет дни от развитието на симптомите на COVID-19.

Нежелани реакции: Обикновено те са леки и могат да включват променено или нарушено усещане за вкус, диария, повишено кръвно налягане или мускулни болки. Тъй като Паксловид все още се проучва, е възможно всички рискове все още да не са известни.

Как действа: Паксловид е антивирусно лекарство, вид лекарство, което спира вирусите да се размножават в клетките на организма. Две от таблетките в дозата от три таблетки са нирматрелвир, който предотвратява размножаването на вируса SARS-CoV-2. Другото лекарство е ритонавир, който повишава нивата на първото лекарство, като по същество спира метаболизма му в черния дроб, така че нивата на нирматрелвир да останат високи и да могат да действат по-дълго в борбата с инфекцията.

Колко добре действа: В клиничното изпитване, в което всички участници не са били ваксинирани, ефикасността срещу хоспитализация и смърт е 89%. Въпреки че изпитването е проведено преди Omicron да стане преобладаващ вариант, Pfizer твърди, че лечението изглежда действа добре срещу него. Това е подкрепено от три лабораторни проучвания (всички с участието на Pfizer), които все още не са публикувани в рецензирани медицински списания.

Какво още трябва да знаете: Паксловид взаимодейства с много лекарства, включително обикновени, които се продават без рецепта, като жълт кантарион, лекарства за разреждане на кръвта, лекарства за холестерол и много други. В някои случаи това може да доведе до усложнения, които са достатъчно сериозни, за да оправдаят отказа от приема му. Затова е важно доставчиците на здравни услуги да разполагат с актуален списък на лекарствата, включително на тези, отпускани без рецепта, и на хранителните добавки; те могат да обмислят други начини на лечение за някои пациенти. Фармацевтите също могат да предоставят Паксловид [с определени ограничения], ако са избрали да го направят, при условие че можете да споделите електронните или печатните си медицински досиета, включително списък на лекарствата, които вече приемате, и резултатите от кръвните изследвания от последните 12 месеца).

Няма опит в лечението на бременни жени или кърмачки с Паксловид. Жените, които са бременни, трябва да обсъдят възможностите си със своя лекар. Препоръчва се също така пациентите да използват ефективна бариерна контрацепция или да нямат сексуална активност, докато приемат Паксловид.

Паксловид не се препоръчва и за пациенти с тежки чернодробни или бъбречни заболявания и такива с ХИВ, които не се лекуват.

Има съобщения за „отскок“ на симптомите на COVID-19 при някои хора, които са завършили петдневния курс на лечение с Паксловид; в тези случаи симптомите са се появили отново четири или пет дни след приключване на лечението. През юни CDC публикува ръководство за лекари, в което се казва, че краткото връщане на симптомите може да е част от естествената история на SARS-CoV-2 инфекцията при някои хора, независимо от лечението с Paxlovid, като се добавя, че няма доказателства, че е необходимо допълнително лечение.

Remdesivir (Ремдесивир)

Какво е това? Антивирусното лечение ремдезивир, продавано под търговската марка Veklury, е първата терапия със COVID-19, която получава пълно одобрение от Агенцията по храните и лекарствата (FDA), и засега все още е единствената. Въпреки че първоначално се използваше при пациенти с COVID-19 само след хоспитализирането им, новите данни сочат, че то може да бъде полезно при амбулаторни пациенти, които са се заразили и при които има висок риск от тежко заболяване. Предназначен е за хора, които имат настояща инфекция с COVID-19.

Кога е разрешен: Пълното одобрение е предоставено през октомври 2020 г. (За първи път е било разрешено през май 2020 г. за критично болни пациенти, които са били лекувани с кислород за COVID-19). По-късно разрешението е разширено, за да включи други групи, и през януари 2022 г. е разрешено да се лекуват нехоспитализирани пациенти.

Кой може да го получи: Напълно одобрен за деца и възрастни, които са с висок риск от тежко заболяване. Кърмачетата и децата трябва да са на възраст най-малко 28 дни, да тежат над 6,5 килограма или повече и да са хоспитализирани или с висок риск от тежко заболяване.

Как да го приемате: Чрез инжектиране или интравенозно и се прилага само в здравни заведения от медицински специалист. При амбулаторни пациенти лечението представлява тридневен курс от инфузии, който трябва да започне в рамките на седем дни от появата на симптомите.

Странични ефекти: Най-честият страничен ефект е гадене. След лечението е наблюдавана свръхчувствителност, включително свързани с инфузията и анафилактични реакции. Липсват достатъчно данни за безопасността на употребата на ремдезивир при бременни жени или жени, които кърмят; пациентите трябва да се консултират с доставчика си на здравни грижи.

Как действа: Прилага се интравенозно на пациенти, които са в болница или в амбулаторни условия, лекарството се вгражда в нови вирусни гени, за да блокира репликацията на вируса, като съкращава времето, необходимо на тежко болните пациенти да се възстановят. Редица експерти смятат, че лекарството може да действа най-добре в началото на инфекцията.

Колко добре действа: Според проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine през декември 2021 г., 87% намаление на риска от хоспитализация при нехоспитализирани пациенти, на които е проведен тридневен курс.

Какво още трябва да знаете: При хоспитализирани пациенти изследването в началото на 2020 г. показва, че терапията намалява продължителността на престоя (броя на дните в болницата) от 15 на 12 дни. Въпреки това бяха повдигнати въпроси относно резултатите от проучванията на ремдезивир за хоспитализирани пациенти. В края на 2021 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръча да не се приема ремдезивир след публикуването на данни, които показаха разочароващи резултати. Въпреки това много американски болници продължават да предоставят това лекарство.

Това е една от двете предпочитани от Националните институти по здравеопазване терапии (след Paxlovid) за COVID-19.

Bebtelovimab (Бебтеловимаб)

Какво представлява? Бебтеловимаб е разрешено от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) изследователско лечение с моноклонални антитела, което е разработено от Eli Lilly. Не всички разрешени моноклонални антитела са действали срещу всички варианти на SARS-CoV-2. Въпреки това данните, показващи ефикасността на бебтеловимаб срещу Omicron и неговия подвариант BA.2, накараха Агенцията по храните и лекарствата (FDA) да разреши лекарството чрез разрешение за спешна употреба (EUA). То е предназначено за хора, които имат настояща инфекция със COVID-19.

Кога е разрешен: февруари 2022 г.

Кой може да го получи: Възрастни и деца на възраст от 12 години нагоре, които тежат най-малко 88 килограма. Те трябва да имат положителен резултат от тест за COVID-19 и да са изложени на висок риск от развитие на тежка форма на COVID-19.

Как да го приемате: Прави се интравенозна инжекция в продължение на най-малко 30 секунди. Пациентите се наблюдават от медицинско лице в продължение на най-малко един час след инжектирането. Бебтеловимаб трябва да се прилага в рамките на седем дни от началото на симптомите.

Странични ефекти: Според информационния лист на Агенцията по храните и лекарствата (FDA) има ограничена информация за безопасността и ефективността на бебтеловимаб за лечение на лека до умерена форма на COVID-19. Листът съдържа и списък на потенциалните странични ефекти, за които Агенцията по храните и лекарствата (FDA) препоръчва да се съобщи на медицинско лице, и съобщава, че по време на и след инжектирането могат да настъпят алергични реакции. Тъй като бебтеловимаб все още се проучва, възможно е всички рискове все още да не са известни.

Как действа: Той се свързва с протеина шип, който причинява COVID-19, подобно на други моноклонални антитела, които са показали ефикасност срещу хоспитализация и смърт от заболяването.

Колко добре действа: Разрешението за употреба на бебтеловимаб е подкрепено от клинични и неклинични данни, които показват, че той има ефикасност срещу Omicron и неговия подвариант BA.2. Клиничните данни се основават на проучване фаза 2, при което нехоспитализирани пациенти са лекувани с bebtelovimab самостоятелно или заедно с друго лекарство, наречено etesevimab. Това проучване е достъпно в препринт, който все още не е рецензиран.

Какво още трябва да знаете: Опитът при лечението на бременни жени или кърмачки е ограничен. Така че тези пациенти трябва да обсъдят възможностите си и конкретната ситуация със своя доставчик на здравни услуги.

Националните институти по здравеопазване (NIH) считат, че това е алтернативно лечение, което трябва да се използва само когато нито една от предпочитаните от NIH терапии (паксловид и ремдезивир) не е налична, възможно е да се използва или е клинично подходяща.

Molnupiravir (Молнупиравир)

Какво представлява? Молнупиравир, известен и с търговското наименование Lagevrio, е разработен от Merck и Ridgeback Biotherapeutics. Той беше обявен за потенциално средство, което може да промени правилата на играта, когато компаниите обявиха първите резултати от клиничните си проучвания през 2021 г. Но когато данните бяха финализирани, те показаха, че лекарството има по-ниска ефикасност от първоначално обявената. Разрешението му от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) дойде след близко гласуване, което взе предвид понижената ефикасност и профила на безопасност. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) сега препоръчват това лекарство да се използва, когато горепосочените лечения не са налични.

Кога е разрешен: декември 2021 г.

Кой може да го получи: Хора на възраст от 18 години нагоре, които са изложени на висок риск от хоспитализация и смърт от COVID-19.

Как да го приемате: Четири капсули на всеки 12 часа (например в 8 ч. сутринта и в 20 ч. вечерта) в продължение на пет дни. Трябва да се приема възможно най-скоро, в рамките на пет дни от появата на симптомите.

Как действа: Когато лекарството попадне в кръвния поток, то блокира способността на вируса SARS-CoV-2 да се размножава.

Колко добре действа: 30% ефикасност срещу хоспитализация и смърт. Първоначално Merck съобщава, че ефикасността е 50 %, но по-късно коригира тази цифра. Някои лабораторни проучвания на Merck показват, че молнупиравир е ефективен срещу варианта Omicron.

Странични ефекти: Най-честите странични ефекти са диария, гадене и замайване. Трябва да спрете приема на таблетките веднага, ако имате алергична реакция. Тъй като молнупиравир все още се проучва, е възможно всички рискове все още да не са известни.

Какво още трябва да знаете: Молнупиравир не се препоръчва по време на бременност, тъй като не е проучван при бременни жени и е показал потенциална вреда при ин витро проучвания – поради това истинският риск от увреждане на нероденото бебе не е известен.

Лицата, които могат да забременеят, трябва да използват надежден контрол на раждаемостта по време на лечението и в продължение на четири дни след последната доза. Също така не е известно дали молнупиравир може да повлияе на спермата, затова лицата, които приемат молнупиравир и които са сексуално активни с партньори, които са в състояние да забременеят, трябва да използват надежден контрол на раждаемостта по време на лечението и в продължение на три месеца след последната доза. (Проучванията за изясняване на риска за сперматозоидите след изтичането на три месеца са в ход.)

Evusheld (Евушелд)

Какво представлява? Evusheld е моноклонално антитяло, но се различава от другите лекарства, изброени по-горе. То комбинира две лекарства – тиксагевимаб и цилгавимаб. То не е предназначено за лечение на COVID-19; по-скоро целта му е да предпази от заболяване имунокомпрометирани хора, които не реагират на ваксинация. Разработено от AstraZeneca, то е първото дългодействащо антитяло, получило разрешение за употреба от ЕС за предекспозиционна профилактика на COVID-19.

Кога е разрешен: декември 2021 г.

Кой може да го приема: Всеки, който е на 12 или повече години, тежи поне 88 килограма и е изложен на риск от тежко заболяване – или тези, които не могат да получат ваксини COVID-19. Всеки, който приема лекарството, не трябва да има активна инфекция с COVID-19, нито да е бил наскоро изложен на близък контакт, който е заразен.

Как да го приемате: Лекарят ще ви постави една доза Evusheld в областта на седалището в две отделни инжекции (съответно на tixagevimab и cilgavimab), една след друга, с повторни дози на всеки шест месеца, докато SARS-CoV-2 остава в обръщение. Пациентите ще бъдат наблюдавани в продължение на един час след всяка инжекция. През март дозата за Evusheld беше удвоена, така че пациентите, които са получили двете инжекции преди промяната в препоръките за дозиране, трябва да се посъветват с лекаря си за необходимостта от повторно лечение.

Нежелани реакции: Всяка интрамускулна инжекция може да причини свръхчувствителност, болка, натъртване, болезненост, подуване, възможно кървене или инфекция на мястото на инжектиране. Уведомете Вашия лекуващ лекар, ако имате някакви алергични реакции по време и след инжектирането. По време на клиничното изпитване са се появили сериозни, но рядко срещани сърдечни нежелани събития.

Свържете се с личен лекар или незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате някакви симптоми на сърдечно неразположение, включително болка, натиск или дискомфорт в гърдите, ръцете, шията, гърба, стомаха или челюстта, както и задух, чувство на умора или слабост (отпадналост), чувство на гадене (гадене) или подуване на глезените или долните крайници. Тъй като Евушелд все още се проучва, е възможно всички рискове все още да не са известни.

Как действа: Той комбинира две антитела с различна – и допълваща се – активност срещу вируса SARS-CoV-2.

Колко добре действа: През октомври 2022 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) актуализира своите указания, за да уведоми доставчиците на здравни услуги и пациентите, че Evusheld не предпазва от всички варианти, въпреки че агенцията все още го препоръчва, заявявайки, че той предпазва от много циркулиращи варианти и може да предпази от бъдещи такива. Ранно клинично изпитване е показало
77% намаление на шансовете за заразяване с COVID-19 първоначално; 83% шест месеца след лечението, според прессъобщението на FDA. AstraZeneca твърди, че лекарството трябва да бъде ефективно в продължение на една година. Важно е да се отбележи, че точната ефикасност срещу най-новите варианти все още не е ясна. (Бележка: Тъй като проучването не е включвало пациенти с имунокомпрометирани функции, не е ясно и дали намалението от 77% ще важи за тези, които са имуносупресирани).

Какво още трябва да знаете: Evusheld е предназначен като допълнителна полза за тези, които може да не реагират на ваксинация или които не могат да бъдат ваксинирани. На хората, които получават Evusheld, може да се наложи да получат допълнителни дози за постоянна защита, ако се появят нови варианти. Все още не е известен най-подходящият момент за поставяне на допълнителни дози, ако е необходимо; той ще зависи от това кой вариант на SARS-CoV-2 е в обращение.