Лечение на Covid-19

Лечение на Covid-19

COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от новия коронавирус SARS-CoV-2. Новият коронавирус е открит след избухването на епидемия в Ухан, Китай, през декември 2019 г.

След първоначалното огнище новият коронавирус се е разпространил в повечето държави по света. Той е отговорен за десетки милиони инфекции в световен мащаб, като е причинил доста над 2 милиона смъртни случая. Съединените щати са най-засегнатата държава.

Вече са налични ваксини за защита срещу новия коронавирус. Изследователите работят и по създаването на още потенциални лечения за COVID-19.

Заболяването е по-вероятно да предизвика симптоми при по-възрастни хора и такива с основни заболявания. Повечето хора, които развиват симптоми на COVID-19, изпитват:

 • треска;
 • кашлица;
 • недостиг на въздух;
 • умора.

По-рядко срещаните симптоми включват:

 • втрисане;
 • главоболие;
 • загуба на вкус или мирис;
 • възпалено гърло;
 • мускулни болки и страдания;
 • запушен или течащ нос;
 • диария, гадене, повръщане и други стомашно-чревни симптоми;
 • обезцветени пръсти на ръцете или краката;
 • розово око (конюнктивит).

Продължете да четете, за да научите повече за настоящите възможности за лечение на COVID-19, какви видове лечение се проучват и какво да правите, ако развиете симптоми.

Какъв вид лечение има за новия коронавирус?

Remdesivir (Veklury) е широкоспектърно антивирусно лекарство, първоначално предназначено за борба с ебола. Изследователите са установили, че ремдезивир е умерено ефективен в борбата с новия коронавирус в изолирани клетки.

През октомври 2020 г. той стана първото лекарство, одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на COVID-19.

Тази интравенозна (IV) инфузионна терапия се използва за лечение на хора на 12 и повече години, които са били хоспитализирани с това заболяване. Към днешна дата това все още е единственото лечение на COVID-19, което е одобрено от FDA.

Одобрени процедури

Лекарствата COVID-19, които са получили разрешения за спешна употреба, са:

 • bamlanivimab;
 • комбинация от bamlanivimab и etesevimab (etesevimab трябва да се прилага в комбинация с bamlanivimab);
 • casirivimab и imdevimab, които трябва да се прилагат заедно;
 • пероралното лекарство baricitinib (Olumiant), което трябва да се прилага с remdesivir;
 • COVID-19 конвеционална плазма;
 • Fresenius Kabi Propoven 2%, интравенозно успокоително;
 • Fresenius Medical, multiFiltrate PRO System и multiBic/multiPlus решения за хора, които се нуждаят от продължителна бъбречнозаместителна терапия (CRRT);
 • REGIOCIT заместителен разтвор с цитрат за хора, които се нуждаят от CRRT.

Ремдезивир също така е получил разрешение за употреба за лечение на деца на възраст под 12 години или с ниско телесно тегло.

Bamlanivimab, etesevimab, casirivimab, и imdevimab са интравенозни инфузионни терапии. За разлика от remdesivir, те се прилагат като амбулаторна терапия и са предназначени за хора, които имат по-малко тежко заболяване. Целта им е да спомогнат за намаляване на риска от хоспитализация.

Всички останали медикаменти са предназначени за хора, които са били хоспитализирани или са изложени на риск от хоспитализация.

Проучване от януари 2021 г. на конвеционалната плазма разглежда ефектите върху възрастни на възраст 65 и повече години, които са имали положителен тест за SARS-CoV-2 и са били със симптоми. Изследователите са установили, че групата, която е получила конвалесцентна плазма в рамките на 72 часа от появата на симптомите, е с 48% по-малка вероятност да развие COVID-19, отколкото групата, която е получила плацебо.

За да бъде ефективна, конвексната плазма трябва да се прилага в началото на появата на симптомите. Преди да бъде използвана, конвеционалната плазма също трябва да бъде тествана за висок титър (което означава висока концентрация).

Други лечения

Ако симптомите са по-тежки, Вашият лекар или болница могат да Ви предложат поддържащо лечение. Този вид лечение може да включва:

 • течности, за да се намали рискът от дехидратация;
 • лекарства за намаляване на температурата;
 • допълнителен кислород при по-тежки случаи.

Хората, които имат затруднено дишане вследствие на COVID-19, може да се нуждаят от апарат за изкуствено дишане.

Какво още се прави, за да се намери ефективно лечение?

Понастоящем в цял свят се проучват възможности за ваксини и лечение на COVID-19.

Досега обаче нито едно от експерименталните лекарства не е доказало своята ефективност по отношение на предотвратяването на заболяването или лечението на симптомите на COVID-19.

Изследователите ще трябва да проведат повече рандомизирани контролирани изпитвания върху хора, преди да станат достъпни допълнителни ефективни лечения.

Ето някои от възможностите за лечение, които са били изследвани за защита от SARS-CoV-2 и лечение на симптомите на COVID-19.

Хлорохин

Хлорохинът е лекарство, което се използва за борба с маларията и автоимунните заболявания. То се използва повече от 70 години и като цяло се счита за безопасно.

В началото на пандемията изследователите откриват, че лекарството ефективно се бори с вируса SARS-CoV-2 при изследвания в епруветки.

Въпреки това, в литературен преглед от февруари 2021 г. се стига до заключението, че няма достатъчно доказателства, за да се счита за ефективно. Авторите на прегледа също така предлагат на изследователите да прекратят клиничните изпитвания, изследващи ролята на хлорохина като средство за лечение на COVID-19.

Лопинавир и ритонавир

Лопинавир и ритонавир се продават под името Kaletra и са предназначени за лечение на ХИВ.

В началото на 2020 г. на 54-годишен южнокореец е била приложена комбинация от тези две лекарства и е било наблюдавано значително намаляване на нивата на коронавируса.

След това Световната здравна организация (СЗО) предположи, че може да има ползи от използването на Kaletra в комбинация с други лекарства.

Според проучване от февруари 2021 г., публикувано в New England Journal of Medicine и проведено от СЗО и нейните партньори, тази комбинация от лекарства има малък или никакъв ефект върху хората, хоспитализирани с COVID-19. Приемът на лекарството не е намалил окончателно смъртността, степента на вентилация или продължителността на болничния им престой.

Фавилавир (favipiravir)

През февруари 2020 г. Китай одобри употребата на антивирусното лекарство фавилавир за лечение на симптомите на COVID-19. Лекарството първоначално е разработено за лечение на възпаления в носа и гърлото. То е широко известно и като фавилавир.

По първоначални данни лекарството е доказало своята ефективност при лечението на симптомите на COVID-19 в клинично изпитване, проведено сред 70 души.

В проучване от януари 2021 г. в ACS Central Science се стига до заключението, че фавилавир и антивирусният препарат рибавирин не са толкова ефективни, колкото ремдезивир. Въпреки ранното си одобрение в Китай, фавилавир все още не е разрешен или одобрен от FDA.

Какво трябва да направите, ако смятате, че имате симптоми на COVID-19?

Не всеки, който се е заразил с SARS-CoV-2, ще се почувства зле. Някои хора могат да се заразят с вируса и да не развият симптоми. Когато има симптоми, те обикновено са леки и се появяват бавно.

Изглежда, че COVID-19 причинява по-тежки симптоми при по-възрастни хора и хора с основни здравословни състояния, като хронични сърдечни или белодробни заболявания.

Ако смятате, че имате симптоми на COVID-19, следвайте този протокол:

 1. Обадете се на лекаря. Ако имате леки симптоми, обадете се на лекар. За да се намали предаването на вируса, много клиники насърчават хората да се обаждат или да използват функцията за чат на живо, вместо да отидат в клиниката. Лекарят ще прецени симптомите ви и ще работи с местните здравни власти и Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), за да определи дали трябва да бъдете тествани.
 2. Останете вкъщи. Ако имате симптоми на COVID-19 или на друг вид вирусна инфекция, останете вкъщи и си почивайте обилно. Задължително стойте далеч от други хора и избягвайте да споделяте предмети като чаши за пиене, прибори, клавиатури и телефони.

COVID-19 вече е толкова разпространен, че излагането на въздействието му е вероятно. Ако се почувствате зле, приемете, че може да имате COVID-19, и не забравяйте да спазвате указанията на общественото здравеопазване (например да носите маска и да се изолирате).

Трябва също така да приемате всички лекарства, които евентуално ви препоръча или предпише вашият лекар. Налице е все по-голям брой ефективни лечения, които помагат за справяне със симптомите на COVID-19.

Кога имате нужда от медицинска помощ?

Около 80% от хората се възстановяват от COVID-19, без да се налага хоспитализация или специално лечение.

Ако сте млади и здрави и изпитвате само леки симптоми, лекарят вероятно ще ви посъветва да се изолирате у дома и да ограничите контактите с други хора от домакинството. Вероятно ще ви посъветва да си почивате, да се хидратирате добре и да следите внимателно симптомите си.

Ако сте по-възрастен човек, имате някакви основни здравословни проблеми или сте с увредена имунна система, непременно се свържете с лекар веднага щом забележите симптоми. Лекарят ще ви посъветва за най-добрия начин на действие.

Ако симптомите ви се влошат въпреки домашните грижи, важно е да потърсите бърза медицинска помощ.

Симптомите, които показват спешна медицинска помощ, са:

 • затруднено дишане;
 • сини устни или синьо лице;
 • постоянна болка в гърдите или натиск в гръдния кош;
 • объркване;
 • силна сънливост.

Обадете се в местната болница, клиника или спешна помощ, за да ги уведомите, че ще дойдете, и носете маска за лице, след като напуснете дома си. Можете също така да се обадите на 911 или на местната служба за спешна помощ за незабавна медицинска помощ.

Как да избегнете заразяване с новия коронавирус?

Новият коронавирус се предава предимно от човек на човек. На този етап най-добрият начин за предпазване от заразяване е да се избягва общуването с хора, които са били изложени на вируса.

Освен това според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) можете да вземете следните предпазни мерки, за да намалите риска от инфекция:

 • Измийте добре ръцете си със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди.
 • Използвайте дезинфектант за ръце с поне 60 % алкохол, ако нямате сапун.
 • Избягвайте да докосвате лицето си, освен ако наскоро не сте си измили ръцете.
 • Стойте настрана от хора, които кашлят и кихат. Центърът за контрол на заболяванията препоръчва да стоите на разстояние най-малко 6 фута от всеки, който изглежда болен.
 • Избягвайте претъпканите места, доколкото е възможно.

Възрастните хора са изложени на най-висок риск от заразяване и може да искат да вземат допълнителни предпазни мерки, за да избегнат контакт с вируса.

Каква е равносметката?

Изследователи от цял свят работят усилено за разработването на потенциални ваксини и лечения. Ваксинирайте се веднага, щом имате право на това.

Към момента FDA е одобрила само едно лекарство – ремдезивир (Veklury) – за лечение на COVID-19. Няколко лекарства обаче са получили разрешения за употреба.

Има малко или никакви доказателства, че други неодобрени или неразрешени лекарства имат потенциал да лекуват симптомите на COVID-19. Необходими са по-широкомащабни тестове, за да се определи кои допълнителни лечения също са безопасни и ефективни.