Как се лекува ковид в домашни условия?

Как се лекува ковид в домашни условия?

Осигуряване на домашни грижи за човек, болен от COVID-19? Или се грижите за себе си у дома? Разберете кога е необходима спешна помощ и какво можете да направите, за да предотвратите разпространението на инфекцията.

Ако имате коронавирусно заболяване (COVID-19) и се грижите за себе си вкъщи или се грижите за близък човек с COVID-19 вкъщи, може да имате въпроси.

 • Как да разберете кога е необходима спешна помощ?
 • Колко дълго трябва да се изолирате?
 • Какво можете да направите, за да предотвратите разпространението на микроби?
 • Как можете да окажете подкрепа на болния си близък и да се справите със стреса?

Ето какво трябва да знаете.

Лечение в домашни условия

Повечето хора, които се разболеят от COVID-19, имат само леко заболяване и могат да се подобрят у дома. Симптомите могат да продължат няколко дни. Хората, които са заразени с вируса, може да се почувстват по-добре след около седмица. Лечението е насочено към облекчаване на симптомите и включва:

 • Почивка
 • Течности
 • Болкоуспокояващи

Но възрастните над 65 години и хората на всякаква възраст със съществуващи дълготрайни (хронични) заболявания трябва да се обадят на своя личен лекар веднага след появата на симптомите. Тези фактори излагат хората на по-голям риск да се разболеят сериозно от COVID-19. Хората с тези състояния, които се разболеят от COVID-19, може да имат право и на определено лечение. Тези лечения трябва да започнат в рамките на няколко дни след началото на симптомите.

Следвайте предложенията на вашия личен лекар относно грижите и оставането у дома (изолирането). Говорете с лекар, ако имате някакви въпроси относно лечението. Помогнете на болния да си набави храна и всички необходими лекарства. И ако е необходимо, погрижете се за домашния любимец на дадения човек.

Помислете и за това как грижата за болния може да се отрази на вашето здраве. Ако сте на възраст 65 години или повече или имате съществуващо дълготрайно (хронично) заболяване, като сърдечно или белодробно заболяване или диабет, може да сте изложени на по-висок риск от сериозно заболяване с COVID-19. Може да помислите дали да не стоите далеч от болния и да намерите друг човек, който да се грижи за него. Също така може да изберете да носите маска за лице, която осигурява по-висока защита.

Знаци за нужда от спешна помощ

Внимателно наблюдавайте себе си или своя близък за признаци и симптоми, които се влошават.

Лекуващият може да предложи използването на домашен пулсоксиметър за измерване на сатурация, особено ако болният има рискови фактори за тежко заболяване със симптоми на COVID-19 и COVID-19. Пулсоксиметърът представлява пластмасова щипка, която се прикрепя към пръста. Устройството може да помогне за проверка на дишането, като измерва колко кислород има в кръвта. Показание по-малко от 92% може да увеличи необходимостта от престой в болница. Ако вашия личен лекар препоръча пулсоксиметър, уверете се, че разбирате как да използвате устройството правилно. И се уверете, че знаете кога трябва да се обадите на спешна помощ.

Ако изглежда, че симптомите се влошават, обадете се на вашия личен лекар.

Ако вие или човекът с COVID-19 имате спешни предупредителни признаци, незабавно потърсете медицинска помощ. Обадете се на 112.

Ако забележите тези аварийни знаци ако сте болни с Covid-19 в домашни условия:

 • затруднено дишане
 • Постоянна болка или натиск в гърдите
 • Ново объркване
 • Проблеми със запазването на съзнание
 • Бледа, сива или синя на цвят кожа, устни или нокти – в зависимост от тена на кожата

Този списък не включва всички симптоми. Обадете се на доставчика, ако Вие или лицето с КОВИД-19 имате други тежки симптоми.

Как да защитите другите, ако сте се разболели с COVID-19

Ако имате симптоми на COVID-19, направете си тест възможно най-скоро след началото на симптомите. Останете вкъщи, докато получите резултатите.

Ако сте болни от COVID-19, можете да помогнете за предотвратяване на разпространението на вируса COVID-19.

 • Останете вкъщи от работа, училище и обществени места, освен ако не е за получаване на медицинска помощ.
 • Избягвайте да използвате обществен транспорт, услуги за споделено пътуване или таксита.
 • Останете изолирани в една стая, далеч от семейството си, други хора и домашни любимци, доколкото можете. Хранете се в стаята си. Отваряйте прозорците, за да поддържате движението на въздуха. Вентилаторите могат да помогнат за насочване на въздуха от прозорците.
 • Ако не можете да отворите прозорците, помислете за използване на въздушни филтри. Включете и вентилаторите в банята и кухнята. Може да помислите и за преносим пречиствател на въздуха. Използвайте отделна баня, ако можете.
 • Избягвайте общите пространства в дома си, доколкото можете. Когато използвате общи пространства, ограничете движенията си. Уверете се, че в кухнята и другите общи помещения има добър въздушен поток. Стойте на разстояние най-малко 6 фута (2 метра) от членовете на семейството си.
 • Почиствайте често докосваните повърхности в отделната стая и банята си, като дръжки на врати, ключове за осветление, електроника и плотове, всеки ден.
 • Избягвайте да споделяте лични предмети от бита, като съдове, кърпи, спално бельо и електроника, например телефони.
 • Носете най-защитната маска за лице, която ще носите редовно, приляга добре и е удобна, когато сте в близост до други хора или домашни любимци. Сменяйте маската за лице всеки ден.
 • Покривайте устата и носа си със салфетка или лакът, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете кърпичката.
 • Често мийте ръцете си със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди. Ако нямате сапун и вода наблизо, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа, който има поне 60% алкохол.

Как да се защитите, ако се грижите за човек с COVID-19

За да се предпазите, докато се грижите за болен от COVID-19, Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация (СЗО) препоръчват:

 • Дръжте ръцете си чисти и далече от лицето си. Често мийте ръцете си със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди. Това е особено важно да се прави след близък контакт или пребиваване в една и съща стая с болния. Ако нямате сапун и вода наблизо, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа поне 60% алкохол. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.
 • Носете маска за лице. Ако трябва да сте в една и съща стая с болния, носете най-защитната маска за лице, която ще носите редовно, приляга добре и е удобна. Не осъществявайте никакъв пряк физически контакт с лицето. Не докосвайте и не боравете с маската си, докато я използвате. Ако маската ви се намокри или замърси, сменете я с чиста и суха маска. Изхвърлете използваната маска и измийте ръцете си.
 • Често почиствайте дома си. Използвайте домакински почистващи спрейове или кърпички за почистване на повърхности, които често се докосват, като например плотове, плотове и дръжки на врати. Избягвайте да почиствате отделната стая и банята на болния. Отделете спално бельо и прибори, които да се използват само от болния.
 • Избягвайте пряк контакт с течностите на болния. Носете ръкавици и маска на лицето, когато полагате грижи и когато боравите с изпражнения, урина или други отпадъци. Преди да сложите ръкавиците и маската, измийте ръцете си. Измийте ръцете си и след като свалите ръкавиците и маската. Не използвайте повторно маската или ръкавиците си.
 • Избягвайте да приемате гости в дома си. Не допускайте посетители, докато болният не се оправи напълно и няма никакви COVID-19 признаци или симптоми.

Прекратяване на изолацията или карантината – Кога?

Ако вие имате COVID-19

Изолацията се използва за отделяне на хората, заразени с вируса COVID-19, от тези, които не са болни. Посъветвайте се с вашия личен лекар кога да прекратите изолацията вкъщи, ако имате отслабена имунна система. Ако мислите или знаете, че сте се заразили с COVID-19 и сте имали симптоми, Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват, че можете да сте около други хора ако:

 • Минали са поне пет дни от началото на симптомите. Носете висококачествена маска, когато сте в обкръжението на други хора, в продължение на още пет дни. Ако имате домашни тестове COVID-19, можете да правите тестове с интервал от два дни, като започнете на шестия ден. Ако резултатите и от двата теста са отрицателни, можете да спрете маскирането. Ако не направите домашния тест, носете маска в близост до други хора в продължение на 10 дни.
 • На шестия ден са минали поне 24 часа без температура, без да се използват лекарства за понижаване на температурата.
 • Другите симптоми се подобряват – загубата на вкус и мирис може да продължи седмици или месеци след възстановяването, но не бива да забавя прекратяването на изолацията.

Тези препоръки може да се различават, ако сте прекарали тежка форма на COVID-19 или имате отслабена имунна система. Препоръчва се да се изчака поне до 11-ия ден, за да се съберете с хора, които са изложени на висок риск от тежко заболяване от COVID-19. А ако симптомите ви се влошат, върнете се към изолацията и говорете с вашия личен лекар.

Повечето хора не се нуждаят от тестове, за да решат кога могат да бъдат сред други хора.

Ако сте здравен работник с COVID-19, времето, в което можете да се върнете на работа, може да варира.

Ако сте били изложени на контакт с човек, болен от COVID-19

Ако се грижите за болен от COVID-19, Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да се изследвате поне пет дни след контакта или по-рано, ако имате симптоми.Също така се препоръчва да носите висококачествена маска в продължение на 10 дни, докато сте на закрито на обществени места. Опитайте се да стоите настрана от хората във вашето домакинство. Ако имате симптоми, останете вкъщи и в отделна стая от другите. Ако нямате симптоми, не е необходимо да оставате вкъщи и далеч от другите (да сте под карантина).

Как да се справите със стреса на изолацията

Когато на вас или на вашия близък ви стане по-добре, потърсете подкрепа. Поддържайте връзка с другите чрез съобщения, телефонни или видеоразговори. Споделяйте тревогите си. Избягвайте прекалено много новини за COVID-19. Почивайте си и се съсредоточете върху забавни дейности, като четене, гледане на филми или игра на онлайн игри.

Докато се грижите за близък човек, който е болен от COVID-19, може да се чувствате стресирани и Вие. Може да се притеснявате за своето здраве и за здравето на болния. Това може да повлияе на способността Ви да се храните, да спите и да се съсредоточавате. И може да влоши дълготрайни (хронични) здравословни проблеми. То може също така да увеличи употребата на алкохол, тютюн или други наркотици.

Ако имате психично разстройство, например тревожност или депресия, продължете с лечението си. Свържете се с Вашия лекуващ лекар, ако състоянието Ви се влоши.

За да се грижите за себе си, следвайте следните стъпки:

 • Поддържайте ежедневен режим, като например вземане на душ и обличане за деня (не оставайте по пижама, все пак изберете удобни дрехи).
 • Правете си почивки от новините и социалните медии на тема COVID-19.
 • Яжте здравословна храна и пийте много течности.
 • Останете физически активни, ако състоянието ви позволява.
 • Спете достатъчно.
 • Избягвайте употребата на наркотици, тютюн и алкохол.
 • Разтягайте се, дишайте дълбоко или медитирайте.
 • Съсредоточете се върху забавни дейности.
 • Свържете се с други хора и споделете как се чувствате.

Грижата за себе си може да ви помогне да се справите със стреса. Освен това ще ви помогне да подкрепите възстановяването на любимия човек или вашето. Бъдете здрави!