Кашлица при и след Covid-19

Кашлица при и след Covid-19

Кашлицата при заразяване с COVID-19 е един от най-честите симптоми, причинени от коронавируса. Тази кашлица може да звучи по различен начин сред заразените с вируса. В повечето случаи тя звучи като суха кашлица, което е кашлица, която не е придружена от храчки. Въпреки че в повечето случаи кашлицата отминава сама, има някои действия, които можете да предприемете, за да се почувствате по-добре.

Какво представлява COVID кашлицата?

COVID-19 кашлицата е един от най-честите симптоми на коронавирусна инфекция. Като цяло респираторните симптоми като кашлица и задух са едни от ранните и по-чести симптоми на коронавирусната инфекция.

Кашлицата, причинена от COVID, обикновено се описва като нова, продължителна кашлица. Това означава, че кашлицата се е появила внезапно и че сте кашляли много в продължение на повече от един час или че сте имали 3 или повече кашлични епизода в рамките на 24 часа. Обикновено COVID причинява суха кашлица, която се дължи на дразнене на белите дробове вследствие на наличния вирус. Сухата кашлица може да се усеща така, сякаш имате гъделичкане в гърлото, което не се подобрява след кашлица. Въпреки че е по-рядко, може да изпитате и кашлица, която е комбинирана с храчки поради COVID.

Тъй като съществуват много варианти на COVID, симптомите могат да варират в зависимост от варианта, с който сте заразени. Тъй като омикронният вариант на COVID-19 често се проявява в горните дихателни пътища, кашлицата може да звучи съвсем различно, отколкото при другите варианти. Особено при по-малките деца тяхната COVID кашлица може да звучи като лаеща кашлица, която малко наподобява звука, който издава тюлен.

Колко време трае кашлицата COVID-19?

В повечето случаи кашлицата COVID бавно изчезва, докато се възстановявате от инфекцията. При някои може да се появи продължителна кашлица след КОВИД. Продължителността на тази продължителна кашлица може да варира от седмици до месеци след Вашата инфекция с COVID и може да бъде придружена от други симптоми на продължителна COVID. Трябва да потърсите лечение, ако:

 • Вашата кашлица COVID не изчезва;
 • Кашлицата Ви събужда през нощта;
 • Започвате да кашляте кръв или храчките Ви променят цвета си към необичаен;
 • Задухът Ви не се подобрява.

COVID-19 кашлица спрямо нормална кашлица

Разграничаването на кашлицата COVID от обикновената кашлица може да бъде предизвикателство. Кашлицата може да има много причини, като например инфекция с вирус, алергии, киселинен рефлукс, астма или дразнене от дим или парфюми. За да разберете дали кашлицата ви се дължи на инфекция с коронавирус, трябва да прецените цялостното си здравословно състояние за други възможни симптоми на COVID и да си направите COVID тест.

Какво е препоръчителното лечение на кашлица, причинена от COVID-19?

Как да се отървете от кашлицата COVID зависи от вашата лична ситуация. При повечето хора кашлицата COVID отшумява от само себе си, без да е необходимо някакво специфично лечение. Ако симптомите Ви притесняват, има няколко неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре:

 • Поддържайте се добре хидратирани
 • Успокойте гърлото си с топла напитка
 • Почивайте си достатъчно
 • Отпийте глътка вода, ако усетите, че започвате да кашляте
 • Променете позицията си на сън, ако кашлицата ви пречи да спите през нощта. Избягвайте да лежите по гръб.
 • Избягвайте да сте в близост до определени неща, които ви кашлят, като например дим, парфюми и ароматни свещи
 • Ако имате хрема, трябва да издухвате носа си всеки път, когато усетите, че тече
 • Най-доброто лекарство за COVID със суха кашлица е потискащо кашлицата средство. Понастоящем най-добрите лекарства за кашлица, които се препоръчват при суха кашлица, са кодеин линктус, кодеин фосфат таблетки или перорален разтвор на морфинов сулфат, ако кашлицата е наистина мъчителна. При хора под 18-годишна възраст винаги трябва да се прави консултация със специалист. Винаги трябва да се консултирате с медицинско лице, преди да приемате каквото и да е лекарство.

Ако имате влажна кашлица с храчки, можете да опитате някои допълнителни средства за подобряване на симптомите, като например:

 • Вдишване на пара
 • Лягане настрани или раздвижване, за да се отцедят храчките
 • Дишане през носа, тъй като дишането през устата може да влоши кашлицата
 • Ако кашляте с храчки, се препоръчва да вземете отхрачващо средство за кашлица. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемете лекарство.

Заключение

Ковид кашлицата е един от най-ранните и най-чести симптоми на инфекция с коронавирус. Можете да облекчите кашлицата си с редица домашни средства за защита. Както при всички симптоми на COVID-19, важно е да следите внимателно симптомите си. Ако те се влошат, трябва да се свържете с Вашия лекар и да потърсите лечение.

Често задавани въпроси

Ако ковид кашлицата не изчезне след отшумяване на инфекцията, трябва да се свържете с Вашия лекар, тъй като е възможно да имате ковид продължителна.

В повечето случаи ковид кашлицата е суха, което означава, че няма да изкашляте никакви храчки. В по-малък брой случаи ковид кашлицата може да бъде и влажна.

Обикновено кашлицата при COVID няма да предизвика отделяне на храчки, въпреки че това е възможно в по-малък брой случаи.