как протича ковид 19 по дни

Как протича Covid19 по дни?

Основни изводи от протичането на Covid19 по дни:

  • Инкубационният период е периодът от време между заразяването и появата на симптомите. При COVID-19 този период може да продължи до 5 дни, след като не сте имали симптоми.
  • Тестването за COVID-19 твърде скоро след експозицията може да доведе до фалшиво отрицателни резултати.
  • Повечето хора с COVID-19 вече не са заразни 5 дни след като са получили първите симптоми и са били без температура в продължение на поне три дни.

Ако сте изложени на COVID-19, първият Ви импулс може да бъде да се изследвате незабавно. Но тестването твърде рано в инкубационния период може да доведе до фалшиво отрицателен резултат и, още по-лошо, до фалшиво чувство за сигурност.

Инкубационният период на дадена инфекция е периодът от време между момента, в който се заразявате за първи път, и момента, в който започвате да изпитвате симптоми. За COVID-19 този период се простира от първия ден след излагането ви на въздействието на инфекцията до 5 дни след като не сте усетили симптоми.

Знаем, че може да е объркващо да се следят всички различни насоки и препоръки. Предлагаме ви хронология на инкубационния период на COVID-19 с отговори на някои от най-належащите ви въпроси. Ако сте дали положителен резултат за COVID-19 или сте били изложени на риск, е важно да се консултирате с Вашия лекар, който може да проследи симптомите Ви и да определи лечението, както и да даде насоки за карантина и тестване.

Ето хронологията на симптомите на Covid19 по дни. Въпреки че това може да служи като общо ръководство, симптомите могат да се появят по всяко време. Винаги се вслушвайте в тялото си и се консултирайте с лекар за насоки относно Вашия конкретен случай.

Дни от 1 до 3

Как протича Covid19 по дни - дни 1 до 3

Ранните симптоми на Ковид-19 варират в широки граници. Могат да започнат с гъделичкане в гърлото, кашлица или болки в гърлото, треска, главоболие и усещане за вятър или просто леко напрежение в гърдите. Понякога то започва с пристъп на диария. Някои хора просто се чувстват уморени и губят усещането си за вкус и мирис. Много хора имат няколко симптома, но нямат повишена температура. Някои пациенти със стомашно-чревни симптоми продължават да развиват респираторни симптоми, а други не.

Важно е по-възрастните пациенти или тези с основни заболявания да се консултират с лекар в началото на заболяването. Лечението, наречено терапия с моноклонални антитела, трябва да се приложи възможно най-скоро след началото на симптомите (в идеалния случай в рамките на 4 до 7 дни от началото.) По време на вълната на Омикрона най-ефективното лечение е било в недостиг,

Новите антивирусни таблетки също трябва да се използват рано, за да бъдат ефективни, обикновено в рамките на пет дни от началото на симптомите. Лекарствата бяха одобрени съвсем наскоро, но наличността им трябва да се увеличи до края на януари.

Дни от 4 до 6

Как протича Covid19 по дни - дни 4 до 6

Някои пациенти никога не развиват повече от леки симптоми на коронавирус или изобщо не развиват такива. Други започват да се чувстват ужасно, с постоянно присъстваща температура, болки, втрисане, кашлица и невъзможност да се чувстват комфортно.

Някои деца и по-млади възрастни с леко заболяване могат да развият обриви, включително сърбящи червени петна, подуване или образуване на мехури по пръстите на краката или ръцете, подобно на измръзване. Точното време не е ясно и симптомът може да се появи в началото на инфекцията или след като тя е преминала. Това се е случило с д-р Шварц, който е развил респираторни симптоми, а след това и мехури по краката. „Изглежда, че много от тези хора, включително и аз, имат отрицателен резултат“ при тестовете за натривки с коронавирус, казва той. „Предполагам, че това е фалшиво отрицателен резултат. Може да се окаже, че това, което наблюдаваме, е имунологичен феномен, който се появява, след като първоначалната инфекция се оправи“.

За пациентите с леко заболяване най-лошото отминава за по-малко от седмица, въпреки че лекарите казват, че е добра идея да продължите да използвате пулсоксиметъра си в продължение на няколко дни, дори и да се чувствате по-добре. В насоките на Центровете за контрол и превенция на заболяванията се казва, че пациентите без симптоми или тези без температура в продължение на 24 часа, чиито симптоми отшумяват, могат да напуснат изолацията след пет дни, но трябва да продължат да носят маска около другите още пет дни.

Дни от 7 до 8

Как протича Covid19 по дни - дни 7 до 8

След една седмица някои пациенти, които са се чувствали ужасно, продължават да се чувстват ужасно или се влошават. А някои пациенти може да започнат да се чувстват по-добре за кратко, след което да настъпят промени към по-лошо.

Пациентите трябва да следят нивата си на кислород и да се обърнат към лекар, ако започнат да се чувстват зле. „Трябва да инструктираме пациентите да имат по-нисък праг за контакт с лекаря си“, казва д-р Левитан. „Смятам, че те трябва да се свържат с лекарите си, за да имат наблюдение, ако се чувстват по-зле“.

Дни от 8 до 12

Как протича Covid19 по дни - дни 8 до 12

Наблюдението трябва да продължи и през втората седмица на заболяването. Пациентите може да се чувстват по-добре, когато спят по корем или настрани.

„Дните от 8 до 12 са времето, когато имаме наистина добра представа дали някой ще се подобри или ще се влоши“, казва д-р Чарлз А. Пауъл, директор на Дихателния институт на Mount Sinai-National Jewish Health. „Основното нещо, за което се притесняваме, е влошаването на състоянието на осем до дванадесет дни – увеличаване на задуха, влошаване на кашлицата.“

Д-р Пауъл каза, че домашният кислороден монитор може да сигнализира дали някой трябва да дойде, но пациентите трябва да обръщат внимание и на това как се чувстват.

„Ако на човека вкъщи му е трудно да се чувства комфортно и на семейството му е трудно да почувства, че нещата са управляеми, това би накарало лекаря да предложи на пациента да дойде за преглед“, каза д-р Пауъл. „Не искаме да чакаме твърде дълго, за да се влошат нивата на кислород в кръвта.“

Дни 13-14

Как протича Covid19 по дни - дни 13 до 14

Пациентите, които са имали леко заболяване, трябва да са добре възстановени. Пациентите, които са имали по-тежки симптоми, но са поддържали нормални нива на кислород, трябва да се чувстват предимно възстановени след две седмици, въпреки че много пациенти съобщават за продължителна умора и други проблеми. Лекарите съветват бавно връщане към активност, дори ако сте имали леко или средно тежко заболяване. Пациентите с тежки симптоми и тези, които са се нуждаели от допълнително лечение заради ниското ниво на кислород, може все още да се чувстват зле и уморени и възстановяването им да отнеме много повече време.

Това беше синтезирана информация за развитието на Covid19 по дни. Винаги се консултирайте с вашия лекар и не предприемайте действия самостоятелно!