Инкубационен период на Covid-19 (коронавирус)

Инкубационен период на Covid-19 (коронавирус)

Какво представлява инкубационният период?

Инкубационен период – броят на дните между момента, в който сте заразени с нещо, и момента, в който може да се появят симптоми. Здравните специалисти и държавните служители използват този брой, за да решат колко време хората трябва да стоят далеч от други хора по време на епидемия. Той е различен за всяко заболяване.

Ако сте били в обкръжението на човек, който е болен от COVID-19, вие също сте изложени на риск. Това означава, че трябва да си останете вкъщи, докато не разберете, че сте излекувани. Здравните специалисти наричат това самокарантина. Но кога ще разберете дали сте заразени с болестта? Отговорът зависи от инкубационния период.

Какъв е инкубационният период за COVID-19?

Вирусите непрекъснато се променят, което понякога води до появата на нови щамове, наречени „варианти“. Различните варианти на COVID-19 могат да имат различен инкубационен период.

Когато изследователите решили да научат инкубационния период на оригиналния щам на коронавируса, те проучили десетки потвърдени случаи, съобщени между 4 януари и 24 февруари 2020 г. Тези случаи са включвали само хора, които са знаели, че са били в близост до някой болен.

Средно симптомите са се проявили при новозаразеното лице около 5 – 6 дни след контакта. В редки случаи симптомите са се появили само 2 дни след контакта. При повечето хора със симптоми те са се появили до 12-ия ден. А повечето от останалите болни са се разболели до 14-ия ден. В редки случаи симптомите могат да се появят след 14 дни. Изследователите смятат, че това се случва при около 1 на всеки 100 души.

 Прочете още: Как протича Covid19 по дни?

Някои хора могат да имат коронавирус и никога да не проявят симптоми. Други може да не знаят, че са болни, защото симптомите им са много леки. Настоящите проучвания може да не включват най-леките случаи и инкубационният период при тях да е различен.

Какъв е инкубационният период за варианта Omicron?

Омикрон понастоящем е най-доминиращият щам на коронавируса в САЩ, а инкубационният му период може да е по-кратък от този на предишните варианти. Изследванията са в самото начало. Но някои учени, които са изследвали Omicron, и лекари, които са лекували пациенти с него, предполагат, че подходящият брой може да е около 3 дни.

Някои ранни изследвания показват, че Omicron може да е по-заразен от варианта Delta. Но здравните експерти все още проучват доколко хората могат да се разболеят от него и доколко добре действат ваксините и лечението срещу него.

Те очакват ваксините и подсилващите инжекции да помогнат за предпазване на хората от сериозни заболявания, хоспитализация и смърт. Ако сте напълно ваксинирани и се заразите с пробивната инфекция на Омикрон, вероятността да се разболеете сериозно е по-малка, отколкото при неваксиниран човек.

Какъв е инкубационният период за варианта Delta?

Делта вариантът, който е еволюирал от предишни щамове на COVID-19, някога е бил най-доминиращият вид коронавирус в САЩ.Изследванията показват, че той се разпространява по-бързо и има по-кратък инкубационен период от предшестващите го варианти на SARS-CoV-2.

Инкубационният период на Delta е около 4 дни в сравнение с 5,6 дни при по-ранните щамове. Това означава, че ако се заразите с щама Делта, симптомите ви могат да се проявят много по-бързо. Освен това организмът ви ще изхвърли вируса по-рано.

Мутацията позволява на вируса да произвежда по-голям товар от вирусни частици в организма. Това прави варианта Делта повече от 2 пъти по-заразен от по-ранните варианти. Всъщност едно проучване от Китай показва, че при инфекции, причинени от Delta, вирусният товар е 1000 пъти по-голям от този на предишните щамове на коронавируса.

Кога коронавирусът е най-заразен?

Изследователите смятат, че хората, които са се заразили с коронавирус, могат да го разпространят сред другите 2 до 3 дни преди да започнат симптомите и са най-заразни 1 до 2 дни преди да се почувстват зле.

Възможно е поради по-краткия инкубационен период да станете заразни по-бързо, ако сте заразени с варианта Omicron. Но за това се нуждаем от повече изследвания.

Ако имам COVID-19, докога съм заразен?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, ако имате лека до умерена форма на COVID-19, може да сте заразни в продължение на 10 дни от първия ден, в който сте забелязали симптомите.

Ако сте били тежко засегнати или критично болни от COVID-19, може да останете заразни до 20 дни от началото на симптомите.

Мащабен преглед на 113 проучвания на COVID-19 от 17 държави установи, че ако сте болни от COVID-19, инфекциозността ви е най-висока 1 ден преди началото на симптомите и започва да отслабва около седмица по-късно при повечето хора. Прегледът включва няколко варианта на COVID-19, които са се появили преди Omicron, включително Delta.

Проучванията са установили също, че вариантът Omicron има по-кратък инкубационен период в сравнение с другите варианти. За варианта Omicron инкубационният период е от 2 до 4 дни.

Мога ли да получа или да разпространявам COVID-19 по време на или след ваксинацията?

Когато си поставите ваксина за COVID-19, тя научава имунната ви система да разпознава вируса като чужд елемент и да се бори с него. Проучванията показват, че ваксините COVID-19 могат значително да намалят шансовете Ви да се заразите с вируса. Но ако все пак го хванете след като сте ваксинирани, ваксината все пак ще ви предпази от толкова сериозно заболяване или нужда от хоспитализация.

Важно е да се отбележи, че не сте оптимално защитени до 2 седмици след поставянето на втората доза от двукомпонентната ваксина. Това е така, защото са необходими около 2 седмици, за да може организмът ви да изгради защита срещу вируса SARS-CoV-2. И тъй като инкубационният период е по-кратък от времето за изчакване между отделните дози, възможно е да се заразите с COVID-19 преди или непосредствено след ваксинацията, тъй като организмът ви не е имал достатъчно време да изгради имунитет. Ако това се случи, Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да изчакате, докато се възстановите напълно, за да си поставите ваксината.