Диарията симптом ли е на COVID-19?

Диарията симптом ли е на COVID-19?

Данните от милиони потребители на приложението ZOE Health Study показват, че диарията може да бъде симптом на COVID. Ето как да я разпознаете и какво е усещането за нея.

Каква е диарията при COVID-19?

Диарията, причинена от COVID-19, е подобна на стомашното разстройство, което може да получите от обикновена стомашна инфекция, като ротавирус или норовирус, и обикновено преминава от само себе си.

Смятаме, че COVID причинява диария, тъй като вирусът може да навлезе в клетките на червата и да наруши нормалната им функция.

COVID може да се предава чрез изпражнения и замърсени повърхности или ръце. Изключително важно е да миете добре ръцете си и редовно да почиствате тоалетните, ако вие, някой, с когото живеете, или някой, за когото се грижите, има диария, за да предотвратите разпространението на инфекцията.

Какви други симптоми на COVID-19 се срещат наред с диарията?

В началото на пандемията установихме, че има ясно изразено струпване на стомашно-чревни COVID-19 симптоми, включително главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, диария, възпалено гърло, болки в гърдите и липса на кашлица.

Диарията е свързана и с по-голям риск от нужда от болнична помощ, особено сред хората, които съобщават и за болки в корема и необичайни мускулни болки.

През януари 2022 г. в Обединеното кралство се наблюдава увеличение на броя на хората, съобщаващи за стомашно-чревни симптоми. Част от това е свързано с вълната Omicron, но изглежда е имало и вълна от други коремни грешки, които не са свързани с COVID.

Диарията е ранен признак на COVID, който започва в първия ден на заразяването и се засилва през първата седмица. Обикновено тя продължава средно два до три дни, но при възрастни може да продължи до седем дни.

Някои хора могат да страдат от продължителни пристъпи на диария, свързани с COVID, и те често се съобщават при хора с дълъг COVID.

Колко често се среща диарията в COVID?

В Алфа вълната почти една трета от възрастните на възраст над 35 години (30%) съобщават, че са имали диария при COVID.

Този процент е спаднал при следващите варианти и ваксинации, като до един на всеки пет души (16-20%) е имал диария при Делта или Омикрон, ако са получили две или три дози от ваксината.

Какво трябва да направя, ако имам диария и мисля, че това може да е COVID?

Изключително важно е хората да познават настоящите симптоми на COVID сега, когато ограниченията отпаднаха и достъпът до тестване се промени.

Ако имате диария, това може да е COVID, особено ако имате и други симптоми като главоболие и загуба на апетит.

Ако имате диария, е важно да продължите да пиете и да се храните, ако можете. Националната здравна служба (NHS) предоставя повече съвети за лечение на диария.

Диарията повишава риска от разпространение на инфекцията сред другите в домакинството, затова е важно да миете добре ръцете си и да поддържате банята чиста и подредена.

Изтеглете приложението ZOE Health Study, за да регистрирате симптомите си.

Независимо дали сте болни от COVID или от друг вирус, моля, бъдете внимателни, като си останете вкъщи, когато сте болни, и носите висококачествена маска FFP2 или FFP3, когато излизате навън, за да избегнете разпространението на микробите си сред други хора, които може да са по-уязвими.

Останете в безопасност и продължавайте да регистрирате.

Често задавани въпроси

ОМожете да пиете много вода, да си почивате и да наблюдавате симптомите си. Ако диарията не се подобри след няколко дни, можете да попитате лекаря си дали трябва да приемате лекарства за облекчаване на диарията.

Обществените тоалетни може да са заразени с коронавирус. Важно е да миете ръцете си добре с вода и сапун след посещение на обществена тоалетна.

Храносмилателните проблеми, като диария и киселини, могат да бъдат причинени от коронавируса. Ако смятате, че може да сте се заразили, трябва да си направите тест COVID и да стоите далеч от други хора.