Депресия след Ковид (Covid-19)

Депресия след Ковид (Covid-19)

Когато чуете „депресия след Ковид“, вероятно си мислите за силен стрес и психично здраве. В края на краищата знаем, че това са странични ефекти от простото преживяване на пандемия. Но това не е всичко. Оказва се, че коронавирусът не е само респираторен вирус. Изглежда, че неговата уникална микробна структура и симптоми влошават основни психични разстройства. Изследователите проучват дали COVID-19 причинява и тях.

Независимо дали сте били заразени с вируса, или не, пандемията има реални последици за нашето здраве. Прочетете за това как социалните и физическите симптоми на пандемията COVID-19 влияят на мозъка, на психичното ви здраве и как да потърсите помощ за лечение и на двете.

Как COVID-19 влияе на мозъка?

COVID-19 бързо придобива репутацията на респираторно заболяване и за това има основателна причина. В първите дни на пандемията, когато за вируса се знаеше малко, вентилаторите бяха в недостиг. Симптом номер едно, за който трябва да се внимава, е задухът (заедно със загубата на вкус и мирис). Това е логично, като се имат предвид стресът и страхът, които преобладават по това време. Това обаче ни накара като цяло да отхвърлим тревожността и депресията като свързани със COVID. Разбира се, предизвикани от пандемията и кризата, но не и диагностицируем страничен продукт на самия вирус.

Оценките за това колко пациенти изпитват неврологични симптоми (както и други физически симптоми на вируса) варират. Независимо от това изглежда ясно, че COVID оказва значително въздействие както върху когнитивните функции, така и върху емоционалното здраве. И тъй като мозъкът е центърът за контрол на тялото, неврологичните симптоми варират в широки граници. Хората изпитват всичко – от мозъчна мъгла през нарушения на съня до симптоми, наподобяващи деменция.

Докладите за грипната епидемия през 1918 г. показват подобни тенденции. Хората са посочвали сходни симптоми, като когнитивни нарушения и нарушения на съня. Освен това около 15-20 % от излекуваните пациенти с ТОРС (2002 г.) и MERS (2012 г.) са показали признаци на депресия, тревожност, изтощение и проблеми с паметта. Исторически погледнато, изглежда вероятно COVID-19 да има подобно въздействие.

Това не означава, че коронавирусът директно заразява мозъка. Според изследователи от университета „Джон Хопкинс“ изглежда има четири начина, по които COVID може потенциално да повлияе на мозъка. Това включва тежка инфекция, пренапрегната имунна система, хаос в организма и нарушения в съсирването на кръвта.

Тежка инфекция

При проучване на пациенти, починали от COVID-19, изследователите откриват промени в мозъчната тъкан. Но имало нещо необичайно: нямало доказателства, че вирусът е бил наличен в мозъка. Тези тъкани обаче разкривали „подписи на възпаление, анормална комуникация между нервните клетки и хронична невродегенерация“. Тези симптоми са сходни с тези на пациенти с когнитивни нарушения и разстройства (като шизофрения и Алцхаймер).

Хиперактивна имунна система

От „Джонс Хопкинс“ предполагат, че имунната система може да произведе прекалено силен отговор в опит да се пребори с тежките инфекции с COVID-19. Това е логично в светлината на горепосочените изследвания за възпалението, което обикновено е втората линия на защита на имунната система. Прекалената реакция обаче може да увреди органите и тъканите, подобно на автоимунно заболяване.

Хаос в тялото

Като се има предвид тежестта на симптомите на COVID-19, изглежда вероятно организмът (и мозъкът) да реагират както с психически, така и с емоционален стрес. В края на краищата знаем, че физическото и психическото ни благополучие са свързани. Стресът върху тялото оказва влияние върху когнитивните функции и психичното здраве. Когато допълнителният стрес се отрази на критични функции като дишането и движението, той може да предизвика хаос.

Нарушения на кръвосъсирването

Последната теория е, че инфекцията нарушава нормалния процес на заздравяване и съсирване в организма. Пациентите с COVID са много по-склонни да развият кръвни съсиреци. Това може да обясни и повишената склонност на пациентите с COVID да получават инсулти. Пациентите, които получават инсулт, често имат дълготрайни неврологични симптоми.

7 симптома на депресия след COVID-19

Изследователите са започнали да проучват появата на депресия при възстановяващи се пациенти с COVID. Учените са установили, че над 50% от пациентите е вероятно да проявят симптоми, като близо една четвърт от тях се считат за клинично значими. Изследователите са използвали въпросници за самооценка на депресията при COVID, която има общи симптоми с голямото депресивно разстройство. Ето няколко признака и симптоми на депресия при пациенти с COVID-19:

 • Чувство на тъга, безразличие или безнадеждност;
 • Не виждате смисъл да се опитвате да се възстановите;
 • Слаба или никаква реакция на други хора, които са заразени или умират от COVID;
 • Незаинтересованост да се върнат към ежедневните си дейности или хобита;
 • Оттегляне от социални контакти и отношения с близките;
 • Нежелание да се правят планове за бъдещето;
 • Страх от заразяване с COVID – или обратното, небрежно отношение към предпазните мерки, защото „няма смисъл“.

Последици за психичното здраве от COVID-19

Макар и свързани, психичните и когнитивните ефекти на COVID-19 надхвърлят депресивните симптоми. Пациентите съобщават за дългосрочни когнитивни смущения, включително:

 • Мозъчна мъгла, забравяне и влошено изпълнение на когнитивни задачи;
 • Разсеяност, слаб фокус и концентрация;
 • Нарушения на съня, включително безсъние;
 • Симптоми на тревожност и посттравматично стресово разстройство COVID;
 • Често главоболие;
 • Повишена или проблемна употреба на вещества;
 • Умора от състрадание и емпатия;
 • Симптоми на прегаряне;
 • Повишен риск от развитие на разстройство на настроението или деменция при възрастни хора;

Как да се справим с депресията след COVID-19?

Независимо дали сте диагностицирани с COVID или скърбите за загубата на нормалността, важно е да бъдете активни в лечението на депресията след COVID-19. Ето някои идеи за това как можете да се справите:

Създаване на нови навици

Трудно е да поддържате ритъма си, когато не знаете как ще изглежда следващият ден, седмица или година. Помислете какво можете да контролирате, което не зависи от COVID-19. Можете ли да започнете да правите тренировки у дома, да работите от вкъщи или да се заемете с ново хоби? Опитайте се да се събуждате и да си лягате по едно и също време всеки ден и да се обличате като че ще излизате (не с нещо, с което сте спали – пижами, тениски и пр.), дори и да не отивате никъде.

Поддържане на социална връзка

Отделете време за разговори с приятелите и семейството си. Дори да не можете да се срещнете лично, обадете им се или се свържете с тях чрез социалните медии. Потърсете нови начини за сближаване, като например да прочетете заедно книга, да започнете нова любима поредица или да се „срещнете“ на онлайн курс по йога.

Овладяване на физическите симптоми

Ако COVID-19, тревожността или депресията ви карат да се чувствате уморени, направете каквото можете, за да се справите с физическото си състояние. Уверете се, че спите достатъчно, раздвижвате тялото си, храните се с питателна храна и пиете достатъчно вода. И болестта, и депресията могат да повлияят на способността ви да се грижите за себе си.

Вземете предпазни мерки

С напредването на пандемията, и превръщането на Covid-19 като част от ежедневието, е лесно да се откажем от предпазните мерки, към които всички се придържахме в началото. Можете да поддържате състояние на постоянна бдителност само толкова дълго време, преди да започнете да се адаптирате към новите обстоятелства. Поддържането на практики като социално дистанциране, слагането на маска и дезинфекция може да ви помогне да запазите чувството си за контрол върху благосъстоянието си. Ако се откажете от тези навици, това може не само да навреди на здравето ви. То може да ви накара да се чувствате така, сякаш се отказвате.

 Прочете още: Пост ковид синдром

 Прочете още: Дълъг Covid-19