Covid 19 Делта вариант

Covid19: Делта вариант – 5 неща, които трябва да знаете

Забележка: Информацията в тази статия е била точна към момента на първоначалното публикуване. Тъй като информацията за COVID-19 се променя бързо, ви препоръчваме да посещавате уебсайтовете на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Световната здравна организация (СЗО) и на държавните и местните власти, за да получите най-новата информация.

През лятото на 2021 г. хората изпитваха известна надежда – или поне предпазлив оптимизъм – че пандемията може да отстъпи на заден план, въпреки че все още съществуваше заплахата, че нови мутации на вируса COVID-19 могат да го върнат и той да бъде още по-силен.

Точно тогава в Съединените щати се появи делта вариантът. Идентифициран за пръв път в Индия в края на 2020 г., Делта бързо премина през тази страна и Великобритания, преди да достигне САЩ, където бързо навлезе и се превърна в преобладаващия вариант на SARS-CoV-2, като съставляваше над 99% от случаите на COVID-19 (по това време) и доведе до огромно увеличение на хоспитализациите в някои щати. (Омикрон замени Делта като преобладаващ вариант, но през март 2022 г. CDC все още включва Делта в списъка си с варианти, пораждащи безпокойство в САЩ, въпреки че по това време на него се падат 0% от случаите в САЩ).

Смяташе се, че Delta е повече от два пъти по-заразен от предишните варианти, а проучванията показаха, че е по-вероятно от оригиналния вирус заразените хора да постъпят в болница. Хората, които не са били ваксинирани, са били изложени на най-голям риск, а най-голямото разпространение на случаите и тежките последици са се случили на места с ниски нива на ваксинация.

Инджи Йълдъръм, доктор на медицинските науки, специалист по детски инфекциозни болести в Йейл Медисин и ваксинолог, не беше изненадан от развитието на Делта. „Всички вируси еволюират с течение на времето и претърпяват промени, докато се разпространяват и възпроизвеждат“, казва тя.

Хората, които са напълно ваксинирани срещу коронавирус, продължават да имат силна защита срещу COVID-19 в сравнение с тези, които не са, но има достатъчно въпросителни относно Делта, за да накарат Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да препоръчат допълнителни предпазни мерки, включително насоки за маскиране независимо от ваксинационния статус и препоръки за бустерни инжекции.

Въпреки че повечето инфекции с Делта са при хора, които не са имали ваксина, данните показват също, че вариантът има повишена трансмисивност дори сред някои ваксинирани хора.

Какви са основните симптоми на COVID-19?

Основните симптоми на по-ранните варианти на COVID-19 са:

 • висока температура
 • упорита кашлица
 • загуба или промяна на обонянието или вкуса

Какви са симптомите на Delta варнаинта?

Може би си мислите, че познавате симптомите на COVID-19, но знаете ли, че има повече от 20 регистрирани симптома? А знаете ли, че делта вариантът на вируса има някои симптоми, които се различават от тези на другите щамове?

В междинната част на тази статия ще обясним какви са симптомите на варианта Делта и по какво се различават от класическите симптоми. Ще разкажа и за това как може да ви повлияе вариантът Делта, ако сте ваксинирани, и какво да правите, ако се почувствате зле.

Различни ли са симптомите на Delta?

Според проучването ZOE вариантът Делта води до различни симптоми. Проучването на симптомите на ZOE събира информация чрез приложение, в което хората записват симптомите си от март 2020 г. насам. В него са участвали над четири милиона души от цял свят – това е най-голямото продължаващо проучване за коронавируса. Информацията, докладвана в приложението, показва, че хората имат различни симптоми, вместо или в допълнение към основните симптоми, посочени по-горе. Новите симптоми включват:

 • главоболие
 • кихане
 • хрема
 • възпалено гърло

Симптоми на делта вариант и ваксинирани

Засега данните показват, че симптомите на делтата могат да бъдат различни и да варират по тежест в зависимост от това дали сте имали ваксина или не.

Според данните от приложението ZOE петте основни симптома, ако сте имали две ваксинации, са следните:

 • главоболие
 • хрема
 • кихане
 • възпалено гърло
 • загуба на обоняние

Ако сте имали една ваксина, те са:

 • главоболие
 • хрема
 • възпалено гърло
 • кихане
 • упорита кашлица

Ако не сте се ваксинирали, петте основни симптома са:

 • Главоболие
 • възпалено гърло
 • хрема
 • треска
 • упорита кашлица

Макар че тези симптоми може да не изглеждат толкова сериозни, колкото например задухът, те означават, че може да не разберете, че имате вариант на Делта. И може да го разпространявате сред други хора.

Много хора, които са открили, че имат вариант Делта, са смятали, че имат настинка или сенна хрема. Ето защо е толкова важно да сте наясно с тези симптоми. Понастоящем правителството на Обединеното кралство ви съветва да се самоизолирате и да си поръчате тест, само ако имате един от трите основни симптома на COVID-19, изброени в началото на тази статия. Но можете да си поръчате бързи тестове за латерален поток, които да направите у дома, дори и да нямате тези основни симптоми. Участниците в проучването ZOE, които изтеглят приложението, също могат да поръчат тестове чрез проучването, ако имат симптоми на делта вариант.

По-тежки ли са симптомите на Delta?

Не е ясно дали симптомите на варианта Делта са по-тежки. Това е така, защото хората, които са най-застрашени от коронавирус, вече са ваксинирани (възрастните хора и тези с основни заболявания). Повечето нови инфекции са при по-млади хора, които често са по-здрави.

Някои изследвания показват, че е по-вероятно да се наложи болнично лечение, ако се заразите с варианта Делта. Но някои експерти смятат, че има доказателства, че хората, които постъпват в болница, не се нуждаят от толкова кислородно лечение или интензивни грижи. Откритията също така показват, че съществува по-висок риск от реинфекция (повторно заразяване). Необходимо е да се направят повече изследвания, за да се разбере тежестта на варианта Делта.

Пет неща, които трябва да знаете за Делта варианта

В следващата част от статията ще ви споделим 5 неща, които трябва да знаете за Delta варианта, за да може да сте информирани и да вземете правилните решения.

Делта варианта е по-заразен от другите щамове на вируса

Центърът за контрол на заболяванията (CDC) определи Delta като „вариант, пораждащ безпокойство“, като това наименование е дадено и на щама Alpha, който се появи за първи път във Великобритания, на щама Beta, който се появи за първи път в Южна Африка, и на щама Gamma, идентифициран в Бразилия. (Конвенциите за наименуване на вариантите са установени от Световната здравна организация [СЗО] като алтернатива на цифровите наименования.)

Бързият темп на растеж на щама Делта е особено драматичен, казва д-р Ф. Пери Уилсън, епидемиолог от Йейлската медицина. Делта се разпространява с 50 % по-бързо от Алфа, който е с 50 % по-заразен от оригиналния щам на SARS-CoV-2, казва той. „В напълно незасегната среда – където никой не е ваксиниран и не носи маски – е изчислено, че средностатистическият човек, заразен с оригиналния щам на коронавируса, ще зарази 2,5 други хора“, каза д-р Уилсън. „В същата среда делтата ще се разпространи от един човек на може би 3,5 или 4 други души.“

„Заради математиката той се разраства експоненциално и по-бързо“, каза той. „Така че това, което изглежда като доста скромна степен на инфекциозност, може да доведе до доминиране на вируса много бързо.“

Неваксинираните хора са изложени на риск

В САЩ има непропорционално голям брой неваксинирани хора в южните и апалашките щати, където нивото на ваксинация е било ниско по време на вълната в Делта, но случаите се увеличават и в други части на страната. През септември здравните ръководители в щата Айдахо, който има един от най-ниските проценти на ваксиниране в страната, разшириха нормирането на здравните грижи в целия щат, след като вълната в Делта доведе до недостиг на ресурси за всички хоспитализирани пациенти.

Децата, тийнейджърите и младите хора също бяха обект на загриженост. „Проучване от Обединеното кралство показва, че децата и възрастните под 50 години са 2,5 пъти по-застрашени от заразяване с Делта“, казва д-р Йълдъръм. От май 2021 г. САЩ са разрешили ваксинацията на Pfizer-BioNTech за юноши и тийнейджъри, а в началото на ноември CDC одобри разрешението на FDA за ваксината на Pfizer за деца на възраст 5-17 години.

Делта и Омикрон – и рискът от „хиперлокални епидемии“

Ако вариантът Делта, а по-късно и вариантът Омикрон, продължат да ускоряват пандемията, д-р Уилсън заяви, че най-големите въпроси ще бъдат свързани с повишената трансмисивност. Отговорът би могъл да зависи отчасти от това къде живеете – и колко хора във вашето населено място са ваксинирани, каза той. „Наричам го „ваксинация на парчета“, при която има джобове с висока степен на ваксинация, които са в съседство с места, където ваксинацията е 20 %“, каза д-р Уилсън. „Проблемът е, че това позволява на вируса да прескача от един слабо ваксиниран район в друг.“

В някои случаи град с ниска ваксинация, който е заобиколен от райони с висока ваксинация, може да се окаже с вирус, ограничен в неговите граници, и резултатът може да бъде „хиперлокални огнища“, каза той. „Тогава пандемията би могла да изглежда по-различно от това, което сме виждали досега, когато имаше истински горещи точки в цялата страна.“

Така че вместо три- или четиригодишна пандемия, която отшумява, след като достатъчно хора се ваксинират, увеличаването на броя на случаите ще бъде компресирано в по-кратък период от време. „Това звучи почти като нещо добро“, казва д-р Уилсън. „Но не е.“ Ако в даден район се заразят твърде много хора наведнъж, местната система за здравеопазване ще се претовари и повече хора ще умрат, каза той. „Това е нещо, за което трябва много да се притесняваме.“

Все още има какво да научим за Delta варианта

С натрупването на данни за Делтата учените работят усилено, за да научат колкото се може повече и по-бързо. Един от важните въпроси беше дали щамът Делта може да разболее човек повече от оригиналния вирус. Ранната информация за тежестта на Делта включваше проучвания от Шотландия и Канада, цитирани от CDC, които предполагаха, че вариантът Делта може да доведе до по-голяма вероятност от хоспитализация при неваксинираните. В доклад от 2021 г., публикуван в The Lancet Infectious Diseases, се установява, че хората в Англия с Делта са имали двойно по-голям риск от хоспитализация от тези с Алфа, която преди това е била доминиращата мутация в тази страна.

Друг въпрос се фокусира върху това как Делта влияе на организма. Има съобщения за симптоми, които са различни от тези, свързани с оригиналния щам на коронавируса, каза д-р Йълдъръм. „Изглежда, че кашлицата и загубата на обоняние са по-рядко срещани“, каза тя. „А главоболието, възпаленото гърло, хремата и треската са налице въз основа на проучвания във Великобритания.“

Междувременно експертите продължават да проучват случаите на Делта и пробив. Центърът за контрол на заболяванията (CDC) отбеляза, че никоя ваксина не е 100% ефективна и всяко нарастване на случаите ще има съпътстващо нарастване на пробивните инфекции.

Появиха се допълнителни въпроси и опасения относно Делта, включително Делта Плюс – подвариант на Делта, който е открит в САЩ, Великобритания и други страни. „Делта Плюс има една допълнителна мутация към тази, която има вариантът Делта“, казва д-р Йълдъръм. Тази мутация, наречена K417N, засяга белтъка шип, от който вирусът се нуждае, за да инфектира клетките, и който е основната цел за мРНК и другите ваксини, каза тя.

„Делта Плюс“ е съобщена за първи път в Индия, но видът на мутацията е съобщен във варианти като Бета, които са се появили по-рано“, добави д-р Йълдъръм.

Ваксинацията е най-добрата защита срещу делта варианта

Най-важното нещо, което можете да направите, за да се предпазите от Делта, Омикрон или друг вариант на COVID-19, е да се ваксинирате напълно, казват лекарите. Препоръките за подсилваща ваксинация и кой има право да я получи се променят, а актуализираната информация е достъпна на уебсайта на CDC.

Междувременно експертите продължават да препоръчват стратегии за превенция на инфекциите, включително следване на най-новите му насоки за носене на маски, миене на ръцете, внимание около тълпи, социално дистанциране и тестване.