Дълъг COVID-19

Дълъг COVID-19: Някои симптоми на COVID-19 продължават с месеци

При някои хора симптомите на COVID-19 могат да продължат от четири седмици до шест месеца след положителния тест за вируса. Тези пациенти, получили наименованието „дълголетници“, на теория са се възстановили от най-тежките въздействия на COVID-19 и са направили отрицателен тест. Въпреки това те все още имат симптоми на това, което се нарича „дълъг COVID“. Изглежда няма последователна причина това да се случва.

Това състояние може да засегне всеки – стари и млади, иначе здрави хора и такива, които се борят с други заболявания. Наблюдавано е при тези, които са били хоспитализирани с COVID-19, и при пациенти с много леки симптоми. Проучванията сочат, че при около 10% от хората, заразени с COVID-19, ще се появят симптоми, които се проявяват на дълги разстояния.

Колко време продължава действието на COVID-19?

Леката или умерена форма на COVID-19 трае около две седмици при повечето хора. Но при други се наблюдават продължителни здравословни проблеми дори след като температурата и кашлицата отминат и те вече не са положителни за заболяването.

Паркър отбелязва, че Световната здравна организация е разработила определение за състояние след COVID-19 (терминът на СЗО за продължителна COVID) като коронавирусни симптоми, които продължават или се връщат три месеца след като човек се е разболял от инфекция с SARS CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19.

Какви са често срещаните продължителни симптоми на COVID-19?

Списъкът с дълги симптоми на COVID-19 е дълъг, широк и непоследователен. За някои хора тези продължителни симптоми нямат нищо общо с първоначалните симптоми на COVID-19 при първото им заразяване с вируса. Според CDC най-често срещаните дълготрайни симптоми на COVID включват: 1:

 • Затруднено дишане или задух
 • Кашлица
 • Умора или отпадналост
 • Болки в гърдите или стомаха
 • Болки в ставите или мускулите
 • Ускорено сърцебиене (сърцебиене)
 • Симптоми, които се влошават след физически или умствени дейности
 • Усещане за бодежи и иглички
 • Диария
 • Промяна във вкуса и мириса
 • Треска
 • Замайване или замайване при изправяне
 • Затруднения със съня
 • Обрив
 • Промени в настроението
 • Главоболие
 • Промени в менструалния цикъл
 • Мозъчна мъгла

Мозъчната мъгла е сред най-объркващите симптоми за пътуващите на дълги разстояния. Пациентите съобщават, че са необичайно забравени, объркани или не могат да се концентрират дори дотолкова, че да гледат телевизия. Това може да се случи на хора, които са били известно време в интензивно отделение, но е сравнително рядко. Случва се обаче на различни пациенти, включително и на такива, които не са били хоспитализирани.

Някои хора са съобщили, че са се чувствали по-добре в продължение на дни или дори седмици, след което са се върнали. За други това е случай, в който просто не се чувстват като себе си.

Проблеми с дишането след COVID-19

Тежкият случай на COVID-19 може да доведе до образуване на белези и други трайни проблеми в белите дробове, но дори леките инфекции могат да причинят постоянен задух – лесно изпускане на въздух дори след леко натоварване.

Възстановяването на белите дробове след COVID-19 е възможно, но отнема време. Експертите твърдят, че може да са необходими месеци, за да се възстанови белодробната функция на човека до нивата отпреди COVID-19. Дихателните упражнения и респираторната терапия могат да помогнат.

Сърдечни проблеми при преболедуване на дълъг Covid

Инфекцията с SARS-CoV-2 може да причини на някои хора сърдечни проблеми, включително възпаление на сърдечния мускул. Всъщност едно проучване показва, че 60% от хората, които са се възстановили от COVID-19, са имали признаци на продължаващо възпаление на сърцето, което може да доведе до общите симптоми на задух, сърцебиене и ускорен сърдечен ритъм. Това възпаление се появява дори при хора, които са имали лек случай на COVID-19 и които не са имали никакви медицински проблеми преди да се разболеят.

Увреждане на бъбреците от COVID-19

Ако коронавирусната инфекция е причинила увреждане на бъбреците, това може да повиши риска от дългосрочно бъбречно заболяване и необходимост от диализа.

Загуба на вкус и мирис след COVID-19

Обонянието и вкусът са свързани и тъй като коронавирусът може да засегне клетките на носа, COVID-19 може да доведе до загуба или изкривяване на обонянието (аносмия) или вкуса. Преди и след като хората се разболеят от COVID-19, те могат да загубят напълно усещането си за мирис или вкус или да установят, че познати неща миришат или имат лош, странен или различен вкус.

При около една четвърт от хората с COVID-19, които имат един или и двата симптома, проблемът отшумява за няколко седмици. Но при повечето от тях тези симптоми се запазват. Въпреки че не са животозастрашаващи, продължителното нарушаване на тези сетива може да бъде опустошително и да доведе до липса на апетит, тревожност и депресия. Някои проучвания сочат, че има 60-80 % вероятност тези хора да видят подобрение на обонянието си в рамките на една година.

Неврологични проблеми при преболедуване на дълъг covid-19

Неврологът Арун Венкатесан, доктор на медицинските науки, казва: „Някои хора развиват средно- и дългосрочни симптоми след инфекция с COVID, включително мозъчна мъгла, умора, главоболие и замаяност. Причината за тези симптоми не е ясна, но е активна област на изследване.“

Когнитивни проблеми и психично здраве след преболедуван COVID-19

Може ли COVID-19 да увеличи риска от тревожност, депресия и когнитивни проблеми? Проучване на въздействието на COVID-19 върху психичното и емоционалното благополучие, проведено от експерти по психиатрия, когниция (мислене, разсъждение и запомняне) и психично здраве от университета „Джонс Хопкинс“, установи, че тези проблеми са често срещани сред разнообразна извадка от оцелели след COVID-19.

Когнитивните нарушения след остра коронавирусна инфекция могат да окажат сериозно въздействие върху живота на човека. Дългогодишните пациенти с COVID могат да изпитат промени в начина, по който мислят, концентрират се, говорят и запомнят, и тези симптоми могат да повлияят на способността им да работят или дори да поддържат дейности от ежедневието.

След като се възстановят от коронавируса, някои хора остават с продължителна тревожност, депресия и други проблеми с психичното здраве след КОВИД. Физическите промени, като болка и слабост, могат да се усложнят от дълги периоди на изолация, стрес от загуба на работа и финансови затруднения, както и от скръб от смъртта на близки хора и загубата на добро здраве.

Какви са причините за пост-ковид синдрома?

Макар да е ясно, че хората с определени рискови фактори (включително високо кръвно налягане, тютюнопушене, диабет, затлъстяване и други състояния) са по-склонни да получат сериозен пристъп на COVID-19, няма ясна връзка между тези рискови фактори и дългосрочните проблеми. Всъщност пост ковид синдрома може да се прояви и при хора, които имат леки симптоми, въпреки че пациентите с по-тежко първоначално заболяване изглежда са по-склонни да имат дългосрочни увреждания.

Повече проучвания ще хвърлят светлина върху причините, поради които тези упорити здравословни проблеми продължават при някои хора.

Често задавани въпроси

Не се знае много за хората, които са имали дълъг COVID-19. Огромното мнозинство от пътуващите на дълги разстояния правят отрицателни тестове за вируса. Няма нищо специфично, което да се тества за симптоми на траен коронавирус. Също така не изглежда да има разлики при тези, които имат различни варианти, като омикрон или делта.

Една от разпространените теории за пациентите с продължителни симптоми на КОВИД-19 е, че вирусът вероятно остава в организма им в някаква малка форма. Друга теория е, че имунната им система продължава да реагира прекомерно, въпреки че инфекцията е преминала.

Около 20-30% от децата, които се заразяват с COVID-19, ще имат продължителна COVID, което е малко по-малко от половината от честотата, при която възрастните изпитват продължителни симптоми. Установено е, че ваксините предотвратяват дълъг COVID. Тъй като те помагат за предотвратяване на заразяването с COVID-19, те предпазват и около 90% от получаване на дълъг COVID.

Въпреки това, дори деца, които нямат симптоми на COVID-19, но тестът за вируса е положителен, могат да получат дълъг COVID. Ето защо е важно да се предотвратят всички случаи, дори и тези, при които децата са безсимптомни. Педиатрите насърчават родителите да ваксинират децата си, ако отговарят на условията за това. Следващата най-добра защита е да се носи маска.

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Доставчиците на здравни услуги не знаят колко от тези симптоми са постоянни и дали се нанасят трайни увреждания. Някои пациенти, които са били сериозно болни от COVID-19, развиват остър респираторен дистрес синдром (ARDS), който може трайно да бележи белите им дробове. Но не е ясно дали има някакви белези при дълголетниците, които имат дихателни проблеми, но не на тежкото ниво на ARDS.

Други пациенти с продължителна загуба на обоняние и вкус също се притесняват от трайни увреждания. Експертите смятат, че загубата на обоняние и вкус няма да бъде трайна. При повечето хора вероятно ще има разрешение, но няма ясен отговор колко време ще отнеме това.

Ако все още изпитвате симптоми на дълготраен COVID и не сте били ваксинирани, попитайте Вашия лекар, преди да насрочите среща за поставяне на ваксина за COVID-19.