Болки в гърба при и след Covid-19

Болки в гърба при и след Covid-19

Защо COVID-19 причинява болки в гърба?

Все по-често хората, които се заразят с COVID-19, съобщават, че имат болки в гърба. В тази статия разглеждаме колко често се случва това и на какво може да се дължи.

Болки в гърба при ковид – набиращ популярност симптом

Има много симптоми, които може би сте очаквали при получаване на COVID-19 – треска, подобни на простуда симптоми или умора, но има един, който може би не сте очаквали: болки в гърба.

Болките в гърба вече са един от основните симптоми на Omicron, един от основните циркулиращи варианти на SARS-CoV-2. Данните от Южна Африка, където вариантът е идентифициран за първи път, сочат, че хората, които се разболяват от Omicron, често развиват две групи симптоми – болки в гърлото, запушване на носа и кашлица, както и мускулни болки, особено болки в кръста. Тази болка в гърба е описвана от някои като интензивни менструални спазми, камъни в бъбреците или мускулни спазми.

Важна бележка: Важно е да се отбележи, че болките в гърба сами по себе си не означават, че непременно имате COVID-19, тъй като болките в гърба могат да бъдат причинени от много фактори и дори да се появят заедно със запушване на носа, кихане, кашлица или повишена температура, болките в мускулите могат да бъдат показателни за други заболявания като грип.

Един на всеки пет души с COVID-19 има болки в гърба

Болките в гърба не са били често срещан симптом на COVID-19 преди Omicron. Сега обаче тя се нарежда сред 20-те най-често срещани симптоми според проучването на Zoe за симптомите на COVID, в което стотици хиляди хора в Обединеното кралство регистрират симптомите си всеки ден. На 10 февруари Тим Спектър, главен изследовател на проучването, заяви, че около един на всеки пет души с Омикрон има болки в гърба.

Засега не е напълно ясно защо хората изглежда изпитват болки в гърба – които в някои случаи са изтощителни и водят до ограничаване на подвижността – много по-често, когато се разболеят от COVID-19.

Генерализираната мускулна болка или миалгията може да е свързана с болките в гърба. Възможно е COVID-19 да причинява възпаление, което, съчетано с мускулна болка, се проявява като болка в гърба, която е най-често срещаното оплакване от страна на опорно-двигателния апарат. Но миалгията е симптом още от самото начало на пандемията и това не обяснява защо сега болките в гърба стават много по-чести.

Заседнал начин на живот и работа от дома

Пандемията принуди много от нас да останат по домовете си, а милиони от нас работят в тесни условия, които не са ергономично проектирани, за да осигурят здрав гръб. Дори когато не се налагаше да работят вкъщи, хората бяха по-малко мобилни като цяло и много от нас прекарваха повече време в седнало положение, отколкото в други периоди от живота си.

Проучване от Малта, проведено сред 388 души, установи, че 30% от хората са изпитвали хронични болки в гърба преди появата на COVID-19 в сравнение с 49%, изпитващи болки в гърба след появата на COVID-19, като по-голямата част от последните твърдят, че никога не са изпитвали болки в гърба преди пандемията.

От изследването не става ясно дали учените са записвали кои от участниците действително са имали някога COVID-19 или не, но връзката между по-честите болки в гърба след началото на пандемията е наблюдавана по целия свят – от Италия до Бразилия.

Възможно е кумулативният ефект от лошата стойка и продължителното седене най-накрая да се е проявил в телата на хората.

Болките в гърба не означават, че имате COVID-19

Важно е да се отбележи, че наличието само на болки в гърба не означава непременно, че имате COVID-19. Въпреки това, тъй като болките в гърба могат да бъдат причинени от много фактори и дори да ги развиете заедно със запушване на носа, кихане, кашлица или температура, мускулните болки могат да бъдат показателни за други заболявания като грип.

По същия начин хората с пневмония също могат да имат болки в гърба поради възпаление и инфекция в целия торс.

Единственият начин да разберете със сигурност дали имате COVID-19 е да се изследвате.

Болки в гърба, свързани с дълъг COVID-19

От милионите хора, които са се разболели от COVID-19 от началото на пандемията, при една част от тях симптомите продължават с месеци, без да се вижда краят им.

Болката е доминиращ симптом при страдащите от дългия ковид, като мнозина от тях стават инвалиди и се налага да се откажат от работата си заради нея.

Болките в гърба бяха идентифицирани като симптом на хората, които имат пост ковид синдром – „дълголетниците“, както ги наричат някои – още през 2020 г.

Засега няма конкретни съвети как да се справите с болките в гърба, свързани с COVID-19, в сравнение с всяка друга болка в гърба, като са предложени леки упражнения и разтягане.