Бързи антигенни тестове за COVID-19

Бързи антигенни тестове за COVID-19

Бързите антигенни тестове за COVID-19 са много популярни за откриване на COVID-19. Въпреки че тези домашни тестове са по-малко точни от PCR тестовете по време на много ранните етапи на вируса или при възстановяване от инфекция, те са удобни. Тези бързи тестове могат да се използват у дома или в училище и дават резултати за 15 до 20 минути.

По-долу експерти споделят какво трябва да знаете за бързите антигенни тестове COVID-19.

Как работят бързите антигенни тестове?

Бързите антигенни тестове търсят протеинови части от коронавируса. За тестване на COVID-19 се използва стерилен тампон за вземане на проби от двете ноздри. След това тампонът се комбинира с течност (буфер).

В зависимост от теста тампонът се поставя в тестова касета или течността се накапва върху самата тестова касета. Ако в течността присъстват достатъчно белтъчни частици от вируса, тестовата лента ще се окаже положителна по време на тестовото време (обикновено 15 до 20 минути). Тъй като ниски нива на вируса може да не бъдат открити, се препоръчва хората да се тестват поне два пъти в рамките на 36-48 часа, за да се увеличат шансовете за откриване на инфекция.

Как да си направя правилно домашния тест COVID-19?

Прочетете инструкциите на производителя за домашния тест COVID-19, преди да го използвате. При теста в домашни условия вероятно ще поставите тампон в носа си и след това ще изследвате пробата. Не забравяйте да следвате инструкциите на производителя, в противен случай резултатите от теста могат да бъдат неточни. Измийте ръцете си преди и след като вземете проба от носа.

Колко точен е бързият антигенен тест COVID за откриване на инфекция с COVID-19?

Известно е, че антигенните тестове са по-малко чувствителни от PCR тестовете. Тези бързи тестове за COVID се представят най-добре, когато хората с високо вирусно натоварване се тестват в рамките на няколко дни след появата на симптомите на COVID-19. При хора, които нямат симптоми, чувствителността се подобрява чрез повтаряне на тестовете през 36 до 48 часа.

Важно е да се следват инструкциите за тестване, които се доставят с теста, за да се гарантира качеството на резултатите. Например, ако тампонът за събиране не е вкаран достатъчно дълбоко в носа или не е нанесен препоръчания брой пъти, може да не се събере добра проба за изследване. Тогава тестът може да даде фалшив отрицателен резултат.

Нито един тест не е напълно точен. Това означава, че някои случаи ще бъдат пропуснати (фалшиви отрицателни резултати), а на някои хора ще бъде казано, че имат COVID-19, а те нямат (фалшиви положителни резултати). Положителните тестове обикновено са точни. Отрицателните тестове трябва да се тълкуват с повишено внимание. Това е особено вярно в условия на висок риск, когато има хора, уязвими към тежки заболявания от COVID-19 (поради възраст или хронични заболявания и др.), или когато тестът се използва при асимптоматични хора. Въпреки това някои експерти твърдят, че широко разпространеното тестване, дори когато е по-малко точно, може да помогне за ограничаване на COVID-19, особено ако тестът се повтаря редовно.

Какво трябва да направя, ако тестът вкъщи е отрицателен?

Ако сте били изложени на контакт с човек, болен от COVID-19, и имате симптоми, но тестът вкъщи е отрицателен, трябва да си направите PCR тест. Тези тестове са по-чувствителни от бързите домашни тестове.

Точни ли са бързите тестове COVID-19 с варианта omicron?

Понастоящем няма индикации, че бързите антигенни тестове работят по различен начин с варианта omicron в сравнение с предишните варианти на COVID-19. Това се дължи на това, че антигенните тестове са насочени към протеини, които няма вероятност да се променят при различните мутации. Производителите рутинно наблюдават и тестват за нови варианти и са напомнили на клиентите, че ефективността на тестовете остава приемлива.

Трябва ли да вземете секрет от гърлото си, когато правите бърз тест?

В началото на вълната от омикрони бяха изразени някои опасения, че тампоните за гърло може да са по-добри за откриване на омикрони в сравнение с тампоните за нос. Както производителите, така и Агенцията за контрол на храните и лекарствата са обезкуражили пациентите да се опитват да вземат секрет с тампон от гърлото. Не всички предоставени тампони са подходящи за тази употреба. Вземането им от необучено лице може да бъде опасно. Пациентите трябва да следват инструкциите на производителя на бързия антигенен тест при изследване за COVID-19.